xromata.com


Roger Bacon

 

 

Άνθρωποι που ασχολήθηκαν με το χρώμα

 

 

Roger Bacon (Ρότζερ Μπέικον)

 

ή Ρογήρος Βάκων επί το ελληνικότερον

 

Για τον Ρότζερ Μπέικον που γεννήθηκε περί το 1214 στο Ίλτσιστερ της κομητείας Σόμερσετ της Αγγλίας και έζησε ως το 1294 και την βιογραφία του, μπορείτε να αντλήσετε πληροφορίες από διάφορες εγκυκλοπαίδειες και λεξικά.

Εμείς εδώ θα ασχοληθούμε με την αναφορά που του έκανε το ΒΒC σε ένα από τα ντοκυμαντέρ της σειράς LIGHT (φως).

 

 

Μας παρουσιάζει λοιπόν το BBC τον Ρότζερ Μπέικον και το έργο του γύρω από το φως και πιο συγκεκριμένα για το ουράνιο τόξο, ως εξής:

Ο Ρότζερ Μπέικον, ένας φραγκισκανός καλόγηρος του 13ου αιώνα, είναι λίγο – πολύ αυτός που πρωτομελέτησε στην δύση το έργο του Αλ Χαζέν, της μεγάλης αυτής αυθεντίας του ισλαμικού κόσμου, περί της οπτικής αντίληψης των αντικειμένων.

 

 

Ο Μπέικον έμαθε από το έργο του Αλ Χαζέν τη δομή του ματιού, πως λειτουργεί η όραση μέσω του φωτός, πώς αυτό κάμπτεται και άρχισε να μελετά την επίδραση του γυαλιού στο φως και στα χρώματα.

Μελετώντας σοβαρά τις νέες (του 13ου αιώνα) τεχνολογίες επί των γυαλιών έκανε τα πιο εξαιρετικά επιτεύγματα της εποχής. Άρχισε να βλέπει και να μελετά τους τρόπους κατά τους οποίους κυρτά γυαλιά αλλάζουν την εικόνα, το σχήμα και το μέγεθος των αντικειμένων όταν τα κοιτάμε μέσα από αυτά και να κρατά σημειώσεις από τις νεότευκτες αυτές θεάσεις μέσα από τα κομμάτια κυρτών γυαλιών που έκαναν μακρινά αντικείμενα να φαίνονται πολύ πιο κοντά, που μεγάλωναν μικροσκοπικά αντικείμενα…

 

 

Ο ενθουσιασμός του ήταν μεγάλος. Τα νεότευκτα αυτά γυαλιά θα διόρθωναν τα προβλήματα της όρασης. Ένα νέο σύμπαν από φως, γυαλιά και χρώματα απλωνόταν μπροστά του.

 

 

Ο Μπέικον δεν παρατηρούσε και σκεφτόταν μόνο πώς συμπεριφέρεται το φως στον κόσμο. Το έφερε στο εργαστήριο και πειραματιζόταν σε μεμονωμένα φαινόμενα της συμπεριφοράς του φωτός.

 

 

Παρατήρησε πως διαστρεβλώνεται το φως όταν διέρχεται μέσα από το νερό και τα γυαλιά και πρόσεξε πως τα σταγονίδια του νερού κάνουν το φως του ήλιου να παράγει τα ίδια χρώματα που βλέπουμε στο ουράνιο τόξο.

Ο Μπέικον είχε εμμονή με το ουράνιο τόξο, μια εμμονή που τον έκανε να φαίνεται αιρετικός ως προς τα τελευταία εδάφια του βιβλίου της Γένεσης. Βάση αυτών των εδαφίων, οι χριστιανοί πίστευαν πως μετά τον μεγάλο κατακλυσμό που κατέστρεψε τα πάντα, εκτός από μερικούς επίλεκτους πιστούς, ο Θεός έβαλε στα ουράνια ένα σημείο, το ουράνιο τόξο, σαν συμβόλαιο πως ποτέ ξανά δεν θα επιφέρει μια τέτοια καταστροφή.

Το ουράνιο τόξο εμφανίζεται σαν υπενθύμιση του συμβολαίου μεταξύ του Θεού και των πιστών του.

 

 

Ο Μπέικον θέλησε να εξηγήσει την εμφάνιση του ουράνιο τόξου μέσω της λογικής των αιτίων και των αποτελεσμάτων.

Η εμφάνιση των χρωμάτων του τόξου ήταν ένας γρίφος, μια πρόκληση για το πνεύμα του. Πρόσεξε ότι μπορούσε να τα παράγει πειραματικά κι’ εδώ στην γη. Κατέπλησσε το ακροατήριό του γεμίζοντας το στόμα του με νερό το οποίο κατόπιν διασκόρπιζε φτύνοντάς το με δύναμη μέσα σε μια ηλιαχτίδα που φώτιζε έναν χώρο περνώντας από κάποιο μικρό παράθυρο.

Έτσι με τα σταγονίδια αυτά δημιουργούσε τα χρώματα του ουράνιου τόξου, εδώ στην γη, χρώματα όμοια με αυτά που βλέπουμε στο τόξο όταν εμφανίζεται στον ουρανό.

 

 

Βεβαιώθηκε ο Ρότζερ Μπέικον πως το θαυματουργό Ουράνιο Τόξο όφειλε να πειθαρχεί σε νόμους παρόμοιους με τους μαθηματικούς κανόνες της αντανάκλασης που είχε ανακαλύψει ο Αλ Χαζέν.

Εδώ ενέδρευε ο κίνδυνος. Ο Μπέικον προσπαθούσε να εξομοιώσει τα όρια μεταξύ φυσικών φαινομένων και θεϊκών θαυματουργιών αποδεικνύοντας πως δεν υπήρχε κάποιο θεϊκό μυστικό και πως το Ουράνιο Τόξο ήταν ένα μοναδικό φαινόμενο όπου μπορούσε να δει την αλήθεια των πραγμάτων.

Δεν υπήρχε κάτι πιο εντυπωσιακό από την ικανότητα του Μπέικον να καταλαβαίνει τα φυσικά φαινόμενα που έως τότε τα θεωρούσαν σαν θαύματα και να τα εξηγεί. Η ικανότητά του να εξηγεί τα θαύματα μέσα φυσικών αιτίων του δημιούργησε πολλούς εχθρούς.

 

 

Για τον Μπέικον, η άρνησή παραδοχής θαυμάτων και η δήλωσή του πως ό,τι συμβαίνει είναι αποτέλεσμα φυσικών νόμων, ήταν θρησκευτική αυτοκτονία.

Καταδικάστηκε να τεθεί σε στενό περιορισμό.

Συνελήφθη και τέθηκε σε περιορισμό κλειδωμένος σε ένα κελί στο Παρίσι όπου πέρασε περισσότερο από δυο δεκαετίες, μελετώντας και γράφοντας, ως καταραμένος γιατί τόλμησε να προσπαθήσει να εξηγήσει τα θαύματα της δημιουργίας μέσω αρχών και κανόνων της φυσικής.

 

 

Ο Ρότζερ Μπέικον πέθανε σε λιγότερο από δυο χρόνια μετά την απελευθέρωσή του.

Παρά τις επίμονες προσπάθειες της εκκλησίας να καταπιέσει και «θάψει» το έργο του, η κληρονομιά που μας άφησε επέζησε, το ίδιο και η φήμη του, έτσι που με την πάροδο του χρόνου μετονομάστηκε σε doctor Mirabilus, ο υπέροχος δάσκαλος και παρέμεινε γνωστός σαν αυτός που ερμήνευσε το φαινόμενο του Ουράνιου Τόξου, οφειλόμενου στη διάθλαση του φωτός μέσω σταγονιδίων, αλλά και σαν αυτός που διερεύνησε την χρήση γυάλινων φακών για την βελτίωση της όρασης.

 

 

Υ.Γ. Πέρα από την αναφορά του BBC και της ιστορίας για το έργο του Roger Bacon, σας θυμίζουμε ότι η καταγωγή και το όνομα της θεάς Ίριδας δηλώνουν την λειτουργία εμφάνισης του Ουράνιου Τόξου.

https://xromata.com/?p=781

https://xromata.com/?p=808

 

 

 

 

 


is | Topic: Αυτοί που ασχολήθηκαν με το χρώμα, Φύση και χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Roger Bacon”