xromata.com


Γιατι λαμπουν στο σκοταδι

 

Γιατί κάποια πράγματα λάμπουν στο σκοτάδι

 

 

 

 

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς λειτουργεί η λάμψη στο σκοτάδι;

Μιλάω για υλικά που λάμπουν αληθινά αφού σβήσετε τα φώτα, όχι για αυτά που λάμπουν κάτω από το μαύρο φως ή το υπεριώδες φως, τα οποία στην πραγματικότητα απλώς μετατρέπουν το αόρατο φως υψηλής ενέργειας σε μια μορφή χαμηλότερης ενέργειας ορατή στα μάτια σας.

Υπάρχουν επίσης αντικείμενα που λάμπουν λόγω συνεχιζόμενων χημικών αντιδράσεων που παράγουν φως, όπως η χημειοφωταύγεια των ράβδων λάμψης.

 

 

Υπάρχουν επίσης βιοφωταυγή υλικά, όπου η λάμψη τους προκαλείται από βιοχημικές αντιδράσεις σε ζωντανά κύτταρα, όπως επίσης και λαμπερά ραδιενεργά υλικά, τα οποία μπορεί να εκπέμπουν φωτόνια ή να λάμπουν λόγω θερμότητας.

Αυτά τα πράγματα λάμπουν, αλλά τι θα λέγαμε για τα λαμπερά χρώματα που έχουν τα αυτοκόλλητα αστέρια που μπορείτε να κολλήσετε στην οροφή και στους τοίχους του υπνοδωματίου σας που λάμπουν την νύχτα όταν σβήνετε το φως;

 

 

Τα πράγματα λάμπουν λόγω του φωσφορισμού.

Αυτοκόλλητα αστέρια, μπογιές και λαμπερές πλαστικές χάντρες λάμπουν από φωσφορισμό.

Ο φωσφορισμός είναι μια διαδικασία φωτοφωταύγειας κατά την οποία ένα υλικό απορροφά ενέργεια και στη συνέχεια την απελευθερώνει στο σκοτάδι αργά με την μορφή ορατού φωτός.

 

 

 

Τα φθορίζοντα υλικά λάμπουν μέσω παρόμοιας διαδικασίας, αλλά τα φθορίζοντα υλικά απελευθερώνουν φως αμέσως μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτων.

 

 

Στο παρελθόν, τα περισσότερα προϊόντα που έλαμπαν στο σκοτάδι παρασκευάζονταν χρησιμοποιώντας θειούχο ψευδάργυρο. Η ένωση απορροφούσε ενέργεια και στη συνέχεια την απελευθέρωνε αργά με την πάροδο του χρόνου. Η ενέργεια αυτή δεν ήταν πραγματικά κάτι που μπορούσες να δεις, έτσι πρόσθετες χημικές ουσίες που ονομάζονται φώσφοροι προστέθηκαν για να ενισχύσουν τη λάμψη και να προσθέσουν χρώμα.

Οι φώσφοροι παίρνουν την ενέργεια και τη μετατρέπουν σε ορατό φως.

 

 

 

Η σύγχρονη λάμψη στο σκοτάδι χρησιμοποιεί αργιλικό στρόντιο αντί για θειούχο ψευδάργυρο. Αποθηκεύει και απελευθερώνει περίπου 10 φορές περισσότερο φως από το θειούχο ψευδάργυρο και η λάμψη του διαρκεί περισσότερο.

Το ευρώπιο της σπάνιας γαίας προστίθεται συχνά για να ενισχύσει τη λάμψη.

 

 

Τα μοντέρνα χρώματα είναι ανθεκτικά και αδιάβροχα, επομένως μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διακόσμηση εξωτερικών χώρων και δέλεαρ ψαρέματος και όχι μόνο για κοσμήματα και πλαστικά αστέρια.

 

 

 

Γιατί το πράγματα που φωσφορίζουν στο σκοτάδι είναι πράσινα

Υπάρχουν δύο κύριοι λόγοι για τους οποίους η λάμψη στο σκοτάδι λάμπει κυρίως σε πράσινο φως.

Ο πρώτος λόγος είναι επειδή το ανθρώπινο μάτι είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στο πράσινο φως, επομένως το πράσινο φαίνεται πιο φωτεινό σε εμάς.

Οι κατασκευαστές επιλέγουν φωσφόρους που εκπέμπουν πράσινο για να αποκτήσουν την πιο φωτεινή εμφανή λάμψη.

Ο άλλος λόγος που το πράσινο είναι ένα κοινό χρώμα είναι επειδή ο πιο κοινός προσιτός και μη τοξικός φώσφορος λάμπει πράσινος.

Ο πράσινος φώσφορος λάμπει επίσης περισσότερο. Είναι απλή ασφάλεια και οικονομία!

Σε κάποιο βαθμό υπάρχει και ένας τρίτος λόγος που το πράσινο είναι το πιο κοινό χρώμα.

Ο πράσινος φώσφορος μπορεί να απορροφήσει ένα ευρύ φάσμα μηκών κύματος φωτός για να παράγει μια λάμψη, έτσι ώστε το υλικό του να μπορεί να φορτιστεί κάτω από το ηλιακό φως ή το δυνατό φως εσωτερικού χώρου.

Πολλά άλλα χρώματα φωσφόρων απαιτούν συγκεκριμένα μήκη κύματος φωτός για να λειτουργήσουν. Συνήθως, αυτό είναι υπεριώδες φως. Για να λειτουργήσουν αυτά τα χρώματα (π.χ. μωβ), πρέπει να εκθέσετε το λαμπερό υλικό σε υπεριώδη ακτινοβολία.

Στην πραγματικότητα, ορισμένα χρώματα χάνουν τη φόρτισή τους όταν εκτίθενται στο φως του ήλιου ή στο φως της ημέρας, επομένως δεν είναι τόσο εύκολα ή διασκεδαστικά στη χρήση τους.

Το πράσινο είναι εύκολο στη φόρτιση, με μεγάλη διάρκεια και φωτεινότητα.

Ωστόσο, το μοντέρνο aqua blue χρώμα συναγωνίζεται το πράσινο σε όλες αυτές τις πτυχές.

 

 

 

Τα χρώματα που είτε απαιτούν συγκεκριμένο μήκος κύματος για να φορτιστούν, είτε δεν λάμπουν έντονα ή χρειάζονται συχνή επαναφόρτιση περιλαμβάνουν το κόκκινο, το μωβ και το πορτοκαλί. Πάντα αναπτύσσονται νέοι φώσφοροι, επομένως μπορείτε να περιμένετε συνεχείς βελτιώσεις στα προϊόντα.

 

 

Θερμοφωταύγεια:

Η θερμοφωταύγεια είναι η απελευθέρωση φωτός λόγω θέρμανσης.

Βασικά, απορροφάται αρκετή υπέρυθρη ακτινοβολία για να απελευθερώσει φως στο ορατό εύρος.

Ένα ενδιαφέρον θερμοφωταυγές υλικό είναι το χλωροφόνιο, ένας τύπος φθορίτη. Κάποιο χλωροφόνιο μπορεί να λάμπει στο σκοτάδι απλά από την έκθεση του στην θερμότητα του σώματος!

Τριβολοφωταύγεια:

Μερικά φωτοφωταυγή υλικά λάμπουν από την τριβολοφωταύγεια.

Εδώ, η άσκηση πίεσης σε ένα υλικό μεταδίδει την ενέργεια που απαιτείται για την απελευθέρωση φωτονίων.

Η διαδικασία πιστεύεται ότι προκαλείται από το διαχωρισμό και τη συνένωση στατικών ηλεκτρικών φορτίων.

Παραδείγματα φυσικών τριβολοφωταυγόντων υλικών περιλαμβάνουν ζάχαρη, χαλαζία, φθορίτη, αχάτη και διαμάντι.

 

 

 

Άλλες διαδικασίες που παράγουν λάμψη:

Ενώ τα περισσότερα υλικά που λάμπουν στο σκοτάδι βασίζονται στον φωσφορισμό επειδή η λάμψη διαρκεί πολύ (ώρες ή ακόμα και ημέρες), συμβαίνουν και άλλες διεργασίες φωταύγειας.

Εκτός από τον φθορισμό, τη θερμοφωταύγεια και την τριβολοφωταύγεια, υπάρχουν επίσης η ραδιοφωταύγεια (η ακτινοβολία εκτός από το φως απορροφάται και απελευθερώνεται ως φωτόνια), η κρυσταλλοφωταύγεια (το φως απελευθερώνεται κατά την κρυστάλλωση) και η ηχοφωταύγεια (η απορρόφηση των ηχητικών κυμάτων οδηγεί σε απελευθέρωση φωτός).


is | Topic: ορυκτα και χρωματα, Φύση και χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Γιατι λαμπουν στο σκοταδι”