Χρωματισμος στην βιολογια [ΚΣτ΄]: διαφημιστικός χρωματισμός
[Από την σειρά της ‘Britannica’ για τις βιο-χρωστικές]
Ο Χρωματισμός στην βιολογία
[ΚΣΤ]
Οπτικές λειτουργίες:
διαφημιστικός χρωματισμός
Ενώ η απόκρυψη χρωματισμού μειώνει τις οπτικές πληροφορίες, ο διαφημιστικός χρωματισμός παρέχει εύκολα αντιληπτές πληροφορίες σχετικά με τη θέση, την ταυτότητα και την κίνηση ενός οργανισμού.
Έλξη
Οι πιο κοινά αναγνωρισμένες μορφές ελκτικής διαφήμισης εμφανίζονται ως ενδοειδική επικοινωνία.
Το πιο σημαντικό σε τέτοιες αλληλεπιδράσεις είναι ο οργανισμός ή ο αποστολέας σήματος και ο αποδέκτης του σήματος.
Σημαντικός είναι επίσης ο φωτισμός και η σχέση μεταξύ του οργανισμού και του υποβάθρου του.
Π.χ. το αρσενικό πουλί φρεγάτας (φρεγατοπουλάκι).
Το αρσενικό πουλί φρεγάτας (Fregata minor) έχει ένα κόκκινο έμπλαστρο στο λαιμό που φουσκώνει για να προσελκύσει τα θηλυκά.
Αναπαραγωγικά σήματα
Οι χρωματισμοί ερωτοτροπίας λειτουργούν για να προσελκύουν και να διεγείρουν έναν σύντροφο και βοηθούν στην αναπαραγωγή των ειδών.
Αν και σε καμία περίπτωση δεν είναι καθολικό, είναι σύνηθες, τουλάχιστον μεταξύ των σπονδυλωτών, να διαπιστώνεται ότι το αρσενικό του είδους έχει τα πιο φωτεινά χρώματα ερωτοτροπίας.
Τα έντονα χρώματα συνήθως συνοδεύονται από κινήσεις και στάσεις που ενισχύουν περαιτέρω τον χρωματισμό.
Σε ορισμένα είδη, ένας αριθμός αρσενικών σχηματίζει μια κοινή ομάδα εμφάνισης σε ενεργό ανταγωνισμό προς τα θηλυκά.
Παραδείγματα μεταξύ των πτηνών περιλαμβάνουν μανάκινες (Pipridae), πετεινούς του βράχου (Rupicola) και μερικούς πετεινούς (Tetraonidae).
Παρόμοιες εμφανίσεις παρουσιάζονται σε ορισμένα γιγάντια είδη φρουτόμυγας (Drosophila) που βρίσκονται στα βουνά της Χαβάης.
Οι αρσενικές μύγες κρατούν τεντωμένα τα διαφορετικά στολισμένα φτερά τους και εκτελούν μια σειρά οπτικών επιδείξεων προς τα θηλυκά.
Για να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικός, ο χρωματισμός ερωτοτροπίας θα πρέπει είτε να εμφανίζεται μόνο από σεξουαλικά ώριμα άτομα, είτε να είναι μοναδικός στα άτομα που φλερτάρουν.
Σε πολλά πουλιά αυτό επιτυγχάνεται με την εξάπλωση χρωματιστών φτερών που κατά τα άλλα είναι σε μεγάλο βαθμό κρυμμένα.
Σε άλλα, ωστόσο, ο χρωματισμός εξυπηρετεί πολλαπλές λειτουργίες ή είναι παρών καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, και τα άτομα που φλερτάρουν καθίστανται μοναδικά από άλλα σήματα, ίσως οπτικής ή ακουστικής φύσης.
Πολλά ψάρια παρουσιάζουν δραματικές αλλαγές στο χρώμα κατά τη διάρκεια της ερωτοτροπίας.
Σε ορισμένα είδη αυτές οι αλλαγές είναι μακροπρόθεσμες, ορμονικά μεσολαβούμενες αλλοιώσεις του χρωματισμού και συχνά περιλαμβάνουν πολλαπλασιασμό των καροτενοειδών (κόκκινων και κίτρινων) χρωστικών.
Άλλες αλλαγές χρωματισμού στα ψάρια που φλερτάρουν είναι οι βραχυπρόθεσμες αλλοιώσεις που περιλαμβάνουν μελανοφόρα, που προκαλούν γρήγορες αλλαγές χρώματος.
Καθώς ένα θηλυκό πλησιάζει το αρσενικό, η σεξουαλική του διέγερση μπορεί να μετρηθεί από το βαθμό αλλαγής του χρωματισμού.
Η φωταύγεια εμπλέκεται σε σήματα ερωτοτροπίας σε μια ποικιλία ζώων. για παράδειγμα, διαφορετικά είδη της κοινής πυγολαμπίδας (Lampyridae) εμφανίζουν μοναδικούς κωδικούς που αναβοσβήνουν.
admin is | Topic: ζωα και χρωματα, Φύση και χρώματα | Tags: None
No Comments, Comment or Ping
Reply to “Χρωματισμος στην βιολογια [ΚΣτ΄]: διαφημιστικός χρωματισμός”