Αυτοι που μας εμαθαν τα χρωματα [34]: Ernst Wilhelm Ritter von Brücke
ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΜΑΘΑΝ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ
[34]
Ernst Wilhelm von Brücke
Ο Ernst Wilhelm Ritter von Brücke (6 Ιουλίου 1819 – 7 Ιανουαρίου 1892) ήταν Γερμανός γιατρός και φυσιολόγος. Του πιστώνονται οι συνεισφορές του που έγιναν σε πολλές πτυχές της φυσιολογίας.
Γεννήθηκε στο Βερολίνο όπου αποφοίτησε από την ιατρική στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου το 1842.
Τον επόμενο χρόνο έγινε βοηθός ερευνητής του Johannes Peter Müller.
Το 1845 ίδρυσε την Physikalische Gesellschaft (Φυσική Εταιρεία) στο Βερολίνο, μαζί με τους Emil Du Bois-Reymond, Hermann von Helmholtz και άλλους, στο σπίτι του φυσικού Heinrich Gustav Magnus.
Το 1846, ο Brücke εξελέγη καθηγητής ανατομίας στην Akademie der Bildenden Künste, στο Βερολίνο. Μετά από αυτό, το 1848 διορίστηκε καθηγητής φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Königsberg.
Το 1849 απέκτησε παρόμοια καθήκοντα στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης.
Ο Ernst Fleischl von Marxow (1846-1891) και ο Joseph Paneth (1857-1890), δύο συνάδελφοι του Freud, ήταν βοηθοί του Brücke στη Βιέννη.
Ωστόσο, ο Brücke είναι περισσότερο γνωστός για την επιρροή του στον Sigmund Freud, έναν από τους άλλους φοιτητές του στην ιατρική.
Ο Φρόιντ άρχισε να μελετά υπό τον Brücke το 1877 και συνέχισε να το κάνει μέχρι το 1883.
Του ανατέθηκε από τον Brücke να εξετάσει τη βιολογία του νευρικού ιστού, συγκρίνοντας συγκεκριμένα τον εγκέφαλο των ανθρώπων και άλλων σπονδυλωτών με αυτόν των ασπόνδυλων.
Στην αρχή της καριέρας του, ο Brücke ενδιαφέρθηκε για την οπτική, γεγονός που τον οδήγησε να ερευνήσει το tapetum lucidum του οφθαλμού των σπονδυλωτών και τη δράση του ακτινωτού μυός.
Κατόπιν αυτού, ο Brücke μελέτησε την απορρόφηση των διαφόρων ακτίνων φωτός από το μάτι, το μυστήριο της αίσθησης του οπτικο-χρωματικού μετεικάσματος.
Το έργο του στην επιστήμη της οπτικής ήταν καθοριστικό για την εφεύρεση του οφθαλμοσκοπίου από τον Helmholtz.
Περαιτέρω έρευνα αυτού του σχετικού θέματος βρήκε τον Brücke να εξετάζει τις αλλαγές χρώματος στους χαμαιλέοντες και τα κεφαλόποδα, στη συνέχεια να μελετά τα χρωστικά κύτταρα και να παρατηρεί πώς η μυϊκή σύσπαση επηρεάζεται από τη διάρκεια ενός ερεθίσματος.
Εκτός από την οπτική, τις κυτταρικές έρευνες και τη φωνητική, ο Brücke είχε ένα βαθύ ενδιαφέρον για την φιλοσοφία και την αισθητική, κάτι που φάνηκε από τη συγγραφή ημι-δημοφιλών βιβλίων, συγκεκριμένα ενός έργου για τη φυσιολογία του χρώματος στην εφαρμοσμένη τέχνη.
Το ενδιαφέρον του Brücke για το χρώμα και τις τέχνες εξαπλώθηκε από τις επιστημονικές πτυχές του χρώματος στον βιομηχανικό κόσμο καθώς έθεσε τις αρχές των συνδυασμών χρωμάτων για την καθοδήγηση των εργαζομένων στα υφάσματα. Από αυτό καθοδηγήθηκε από το χρώμα στην καλλιτεχνική μορφή και στη δήλωση των βασικών αρχών που κάνουν την τέχνη όμορφη.
Επίσης παρατήρησε πως μια αλλαγή στην αντίληψη των χρωμάτων υπό την επίδραση της αυξημένης έντασης φωτός ή της φαινομενικής φωτεινότητας των αποχρώσεων αλλάζει καθώς αλλάζει ο φωτισμός.
Με την αύξηση της έντασης, τα μήκη κύματος κάτω των 500 nm μετατοπίζονται περισσότερο προς το μπλε και πάνω από 500 αποχρώσεις μετατοπίζονται περισσότερο προς το κίτρινο.
Τα κόκκινα γίνονται πιο κιτρινωπά (πορτοκαλίζουν) με αυξανόμενη φωτεινότητα.
admin is | Topic: Αυτοί που ασχολήθηκαν με το χρώμα | Tags: None
No Comments, Comment or Ping
Reply to “Αυτοι που μας εμαθαν τα χρωματα [34]: Ernst Wilhelm Ritter von Brücke”