Μωβ [β]
Η «Συνέντευξη με τα χρώματα» είναι μια προσπάθεια τακτοποίησης των όσων έχουν ειπωθεί (και θα ειπωθούν) για τα χρώματα, σε μια σειρά, ας πούμε, εύπεπτης διδακτικής ύλης, για όλους όσοι θέλετε να «μάθετε» τα χρώματα και τον κόσμο τους.
Η σειρά έχει την μορφή μιας υποτιθέμενης, διδακτικής, συνέντευξης των χρωμάτων προς τον άνθρωπο.
Συνέντευξη με τα χρώματα
[ρνα΄]
Μωβ
[β΄]
-Συνεχίζω, εγώ το μωβ χρώμα, με την παρουσίαση μου, όπως αυτή αναφέρεται στην ιστοσελίδα xromata.com.
Ξεκίνησα λέγοντάς σου πώς με παρουσιάζει η Wikipedia και συνεχίζω όπως σου υποσχέθηκα με μια εκτενέστερη παρουσίαση μου.
Πριν ξεκινήσω όμως πρέπει να σου πω και να σου θυμίσω την ιδιαίτερη σχέση (ή αντίστοιχη αναλογία) που έχω με το συμπληρωματικό μου βασικό χρώμα, το κίτρινο.
Όπως σου έχει ειπωθεί ήδη, κάθε παράγωγο χρώμα συμπληρώνεται από ένα βασικό.
Το δικό μου συμπληρωματικό χρώμα, όπως μόλις σου είπα, είναι το κίτρινο.
Τί κοινό χαρακτηριστικό έχω με το συμπληρωματικό μου χρώμα;
Θυμήσου όσα σου είπαμε για τον χρωματικό κύκλο, ο οποίος χωρίζεται οριζοντίως στην μέση με μια διακεκομμένη γραμμή. Όσα χρώματα βρίσκονται πάνω από την διακεκομμένη, δηλαδή μπλε και πράσινο, είναι ψυχρά χρώματα και όσα βρίσκονται κάτω από αυτήν, δηλαδή πορτοκαλί και κόκκινο, είναι θερμά.
Εμάς όμως, εμένα δηλαδή το μωβ και το κίτρινο, η διακεκομμένη μας κόβει στην μέση κι’ έτσι βρισκόμαστε και στο πάνω ψυχρό τμήμα του κύκλου, αλλά και στο κάτω θερμό τμήμα του. Είμαστε αναγκαστικά και ψυχρά και θερμά χρώματα. Υπάρχει όμως μια σημαντική διαφορά μεταξύ μας. Το μεν κίτρινο είναι δισυπόστατο, ενώ εγώ το μωβ είμαι δίμορφο, έχω δηλαδή δυο διαφορετικές μορφές.
Θα σου το αναλύσω και πάλι για να θυμηθείς την διαφορά αυτήν εάν την έχεις ξεχάσει.
Το μεν κίτρινο, σαν βασικό χρώμα δεν παράγεται από άλλα χρώματα και είναι αυτούσιο. Σαν ψυχρό και συνάμα θερμό έχει δυο υποστάσεις.
Εμφανίζεται δηλαδή πότε με ψυχρή υπόσταση και πότε με θερμή. Η εμφάνισή του εξαρτάται από τη χροιά του, αλλά κυρίως από το περιβάλλον στο οποίο ευρίσκεται. Νομίζω πως στο έχει εξηγήσει αυτό το ίδιο το κίτρινο όταν μιλούσε για τον εαυτό του.
Τί συμβαίνει όμως με εμένα το μωβ χρώμα; Με εμένα το μωβ τα πράγματα είναι απλούστερα.
Το μωβ, σαν παράγωγο χρώμα που είμαι, εξαρτώμαι από τα δυο γονικά μου χρώματα που με παράγουν, το μπλε και το κόκκινο.
Έτσι λοιπόν όπου υπερισχύει η ύπαρξη του ψυχρού μπλε γονέα μου, έχω ψυχρή μορφή, ενώ στα σημεία που είναι πιο έντονη η συμμετοχή του άλλου μου γονέα, του κόκκινου, λαμβάνω θερμή μορφή.
Είμαι λοιπόν για ένα χρώμα με δυο μορφές. Είμαι δίμορφο. Έχω μια ψυχρή μορφή και μια θερμή. Είμαι ένα διπλό χρώμα και είμαι αυτό που με την διμορφία μου εξασφαλίζω την επταδικότητα των χρωμάτων, όταν και όπου αυτή χρειάζεται.
Αυτή είναι η σωστή χρωματική επταδικότητα και όχι η αποτελούμενη από δυο μπλε όπως την είχε ορίσει ο Νεύτων.
Μάλιστα υπάρχει μια τάση να ξεχωρίζουμε ονομαστικά το ένα μωβ από το άλλο, αποκαλώντας τα μωβ των ψυχρών αποχρώσεων σαν: μωβ, μελιτζανί, μωβ-μπλε, μωβ-σιέλ, βιολέ, σικλαμέν κλπ., ενώ στα άλλα δίνουμε ονομασίες όπως: ροδί, μωβ-τρανταφυλλί, μωβ-ροζέ κλπ.
Στα αγγλικά ο διαχωρισμός αυτός έχει γίνει πιο ξεκάθαρος και με τον όρο mauve ή violet εννοούνται τα ψυχρά μωβ, ενώ ο όρος purple χρησιμοποιείται για τα μωβ που κοκκινίζουν.
Στην ουσία δηλ. έχουμε δυο μωβ χρώματα ή καλύτερα ένα χρώμα χωρισμένο στα δυο, ένα χρώμα δίμορφο, που εμφανίζεται πότε με την μορφή και τις ιδιότητες του ψυχρού γονέα του και πότε με αυτές του θερμού.
Στην πρώτη περίπτωση η ψυχρότητα του μπλε απαλύνεται από την συνύπαρξη του κόκκινου ενώ στη δεύτερη, το μπλε απαλύνει την θερμότητα του κόκκινου.
Είμαι το χρώμα με το μικρότερο μήκος κύματος και με την υψηλότερη ενέργεια, ευρισκόμενο στην άκρη του φάσματος, με μέση τιμή τις 4000 μονάδες Άγκστρομ, γειτνιάζοντας με τις μπλε ακτινοβολίες από την μια πλευρά και με τις υπεριώδεις από την άλλη, που δεν είναι ορατές από το ανθρώπινο μάτι.
Στον χρωματικό κύκλο είμαι αυτό που ενώνει την αρχή με το τέλος των χρωμάτων και είμαι εκείνο, όπως μόλις προ ολίγου σου είπα, που με τις δυο μορφές του, μεταβάλλει την χρωματική εξαδικότητα σε επταδικότητα.
Είμαι χρώμα που γοητεύει και επιδεικνύει. Το κόκκινο και το μπλε από τα οποία αποτελούμαι, είναι συμβολικά, φυσικά και συναισθηματικά δυο αντίθετοι πόλοι. Επιδέξια συνδυασμένοι, ανακαλούν ουράνια λεπτότητα και ασύγκριτο πλούτο, ενώ αδέξια συνδυασμένοι, επιφέρουν ταραχή και εκφυλισμό.
Είμαι η ένωση του θερμού με το ψυχρό, της ύλης με το πνεύμα, του αρσενικού με το θηλυκό, της αρχής με το τέλος.
Επειδή ο νους συγχέει τις αντιθέσεις αυτές συνυπάρχουσες σε ένα χρώμα, οι μωβ χροιές καθορίζονται σαν ψυχολογικές ταλαντώσεις.
Είμαι ένα χρώμα για το οποίο οι άνθρωποι αισθάνονται είτε έλξη, είτε απέχθεια.
Αυτοί που προτιμούν εμένα το μωβ, λέγεται πως είναι ευαίσθητοι, καλόγουστοι και φιλόκαλλοι και έλκονται από τις καλές τέχνες, την φιλοσοφία, τον χορό και την μουσική.
Είναι ιδιόρρυθμοι με υψηλά ιδανικά και αναζητούν την γοητεία ή μια μαγική κατάσταση όπου θα εκπληρωθούν οι πιο απόκρυφες επιθυμίες τους.
Αυτοί που με απορρίπτουν, με θεωρούν καταθλιπτικό, πένθιμο και ισοδύναμο των αρνητικών ιδιοτήτων του μαύρου.
Η πλήρης απόρριψή μου, δηλώνει επιφύλαξη και άρνηση δέσμευσης.
Όταν προτιμώμαι, είναι απαραίτητο να ερευνήσουμε ποιο γνώρισμα του μωβ δηλώνεται.
Εγώ το μωβ επιχειρώ να ενοποιήσω την ορμητική κατάκτηση του κόκκινου και την ήπια παράδοση του μπλε, το αρσενικό με το θηλυκό.
Η προτίμησή προς εμένα δείχνει πνευματική και συναισθηματική ανωριμότητα και πως τα άτομα που με προτιμούν έχουν ανάγκη από κατανόηση, λεπτό χειρισμό και τρυφερότητα.
Συνήθως με προτιμούν άτομα εφηβικής ηλικίας, έγκυοι και ομοφυλόφιλοι και των δυο φύλων, χωρίς να συνεπάγεται πως υφίσταται οπωσδήποτε μια τέτοια κατάσταση στα άτομα που με προτιμούν.
Είμαι χρώμα που συναντάται κυρίως στο φυτικό βασίλειο και είναι τα άνθη με την χαρακτηριστική μωβέ απόχρωση που έδωσαν το όνομά τους στις ανάλογες μωβ αποχρώσεις.
Έτσι έχουμε το βιολέ από την βιολέτα, το σικλαμέν από το κυκλάμινο, το μενεξεδί από τους μενεξέδες, το ροδί από τα ρόδα, ακόμα και το μελιτζανί από τις μελιτζάνες κ.λ.π.
Όπως σου είπα και στην αρχή της συνέντευξης που σου δίνω, η πραγματική ελληνική ονομασία μου είναι «ιώδες», που παράγεται από το ίον, αρχαία ελληνική ονομασία της λατινικής «βιολέτας» [viola odorata] ή του τουρκικού «μενεξέ».
Εννοιολογικά η έννοια του μωβ χρώματος εμφανίζεται γλωσσολογικά από την 7η θέση και μετά και είναι ή ο 8ος , 9ος, 10ος ή 11ος χρωματικός όρος.
Κατά την αλχημεία το μωβ αντιστοιχεί στον υδράργυρο, τον αμέθυστο, τον Ερμή, την Παρθένο και τους Δίδυμους.
Στα οικόσημα αντιστοιχεί σε διαγώνιες ραβδώσεις που κατέρχονται από τα αριστερά προς τα δεξιά.
Αυτά για την ώρα και επανέρχομαι.
admin is | Topic: κόκκινο, μπλε, μωβ, Συνέντευξη με τα χρώματα | Tags: None
No Comments, Comment or Ping
Reply to “Μωβ [β]”