xromata.com


Χρωματισμος στην βιολογια [ΚΗ’]: Εδαφικη γνωστοποιηση

 

[Από την σειρά της ‘Britannica’ για τις βιο-χρωστικές]

 

Ο Χρωματισμός στην βιολογία

[ΚΗ΄]

 

 

Απώθηση – Εδαφική γνωστοποίηση

 

Κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου, πολλά ζώα υπερασπίζονται μια συγκεκριμένη περιοχή ή περιοχή που περιλαμβάνει τη φωλιά τους ή τον τόπο ωοτοκίας τους.

Πολλά άλλα ζώα υπερασπίζονται εδάφη καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.

Σε κάθε περίπτωση, ο χρωματισμός είναι συχνά σημαντικός.

Σε είδη στα οποία το καθήκον της εδαφικής άμυνας ολοκληρώνεται σε μεγάλο βαθμό από το ένα φύλο, συνήθως υπάρχει έντονος σεξουαλικός διμορφισμός, το φύλο με πιο έντονα χρώματα είναι αυτό που σημάνει την επικράτεια.

 

 

Τόσο τα αρσενικά όσο και τα θηλυκά εδαφικά είδη βρίσκονται στην ποικιλόμορφη οικογένεια ψαριών Cichlidae.

Τα είδη στα οποία το αρσενικό κατέχει μια περιοχή χαρακτηρίζονται από μεγάλα και πολύχρωμα αρσενικά, τα θηλυκά είναι μικρότερα και καμουφλαρισμένα.

Σε εκείνα τα είδη στα οποία το θηλυκό υπερασπίζεται την επικράτεια γίνεται το αντίστροφο.

Σε άλλα είδη τα ψάρια ζευγαρώνουν και μοιράζονται την περιοχή, και υπάρχει μικρός σεξουαλικός διμορφισμός.

 

 

Ο χρωματισμός συχνά απελευθερώνει αγωνιστική συμπεριφορά (πτήση ή επίθεση) σε ζώα της περιοχής και εκφοβίζει τους εισβολείς.

Οι χρωματικές ενδείξεις που αναβοσβήνουν ενός κυρίαρχου χταποδιού είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα μιας οπτικής μάχης στην οποία ο νικητής μπορεί να καθοριστεί με ελάχιστη ή καθόλου σωματική επαφή.

Αν και παρόμοιοι διαφημιστικοί χρωματισμοί μπορεί να συμβάλλουν στην απόσταση μεταξύ των ζώων της περιοχής, η ανομοιότητα στον χρωματισμό μεταξύ των μελών ενός είδους μπορεί να επιτρέψει πιο κοντινή απόσταση.  

 

 

Πολλά ψάρια υφάλου με έντονα χρώματα, για παράδειγμα, υπερασπίζονται περιοχές ή προσωπικούς χώρους.

Σε πολλά από αυτά τα είδη τα νεαρά και τα υποενήλικα, με ριζικά διαφορετικό χρωματισμό από τα ενήλικα, ζουν στην επικράτεια ενός ενήλικα αλλά παραμένουν απαλλαγμένα από επίθεση. Ωστόσο, αφού πάρουν τον ενήλικο χρωματισμό, απομακρύνονται.

 

 

Οι περιοχές λειτουργούν συχνά για να εξασφαλίσουν τον εφοδιασμό τροφίμων. Επειδή τα ανήλικα χρησιμοποιούν διαφορετικά τρόφιμα, δεν αποτελούν απειλή για την προσφορά του ενήλικα. Καθώς τα νεαρά γερνούν, οι διατροφικές τους συνήθειες επικαλύπτουν αυτές του ενήλικα και η αποστασιοποίηση είναι απαραίτητη.

 


is | Topic: ζωα και χρωματα, Φύση και χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Χρωματισμος στην βιολογια [ΚΗ’]: Εδαφικη γνωστοποιηση”