xromata.com


4ος υποτυπος μουσικης συναισθησιας – χρωμα μουσικου κλειδιου

 

Οι διάφοροι τύποι χρωμαισθησίας

4ος υποτύπος ακουστικο-οπτικής συναισθησίας

Key signaturecolour = χαρακτηριστικό χρώμα μουσικού κλειδιού

 

 

 

Σε αυτόν τον τύπο συναισθησίας, είναι το κλειδί ενός τραγουδιού ή μουσικού κομματιού που καθορίζει το χρώμα που γίνεται αντιληπτό ως συναισθητικό ταυτόχρονο.

Συνήθως ενεργοποιείται ένα μόνο χρώμα ανά τραγούδι, εκτός αν το άτομο που έχει αυτόν τον τύπο συναισθησίας έχει επίσης άλλους ακουστικο-οπτικούς τύπους συναισθησίας που προκαλούν ταυτόχρονα άλλες χρωματικές εντυπώσεις μαζί με αυτό.

Ο όρος χρωμαισθησία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αυτόν τον τύπο συναισθησίας, καθώς η χρωμαισθησία είναι ένα γενικό όνομα που μπορεί να δοθεί σε οποιονδήποτε τύπο στον οποίο ο επαγωγέας είναι ήχος ή μουσική που ταυτόχρονα παράγει χρώμα.

 

 

Ακολουθεί μια περιγραφή που γράφτηκε από κάποιον με αυτόν τον τύπο συναισθησίας:

«Το D Major είναι το λιγότερο αγαπημένο μου μουσικό κλειδί.

Έχει αυτό το σκούρο πράσινο χρώμα που είναι κάπως άσχημο.

Τέλος πάντων, βρίσκω τον εαυτό μου να έχω μια προκατάληψη ενάντια στα τραγούδια σε D Major και άλλα βασικά χαρακτηριστικά που δεν μου αρέσουν, και είναι πραγματικά απογοητευτικό επειδή γνωρίζω μερικά από αυτά είναι πολύ καλά τραγούδια, αλλά δεν μπορώ να τα αγαπήσω τόσο πολύ».

 

 

Στην περίπτωση ορισμένων συναισθητικών, ωστόσο, τα μουσικά πλήκτρα μπορεί να έχουν ένα συσχετισμένο χρώμα, αλλά το χρώμα δεν προκαλείται ακούγοντας τον ήχο της μουσικής σε ένα συγκεκριμένο πλήκτρο, αλλά μάλλον από την έννοια του ίδιου του πλήκτρου ή από τα γράμματα που χρησιμοποιούνται για την σημειογραφία.

Στην πρώτη περίπτωση θα ήταν συναισθησία εννοιών-χρωμάτων, δηλαδή έγχρωμες ακολουθίες (όπως στην περίπτωση του παρακάτω παραδείγματος) και στη δεύτερη θα ήταν συναισθησία γραφήματος-χρωμάτων.

Αυτή είναι η ενδιαφέρουσα περίπτωση της Caroline Curwen, μιας μουσικού και ερευνήτριας που βλέπει χρώματα βάση των μουσικών πλήκτρων.

 

 

Έχει επίσης ακουστική συναισθησία(δηλαδή αντιλαμβάνεται ήχους βλέποντας χρώματα) όταν ακούει κομμάτια μουσικής, οπότε στην πραγματικότητα συνυπάρχουν οι δύο τύποι:

«Η συναισθησία μου για τη μουσική πρέπει να είναι στο πλαίσιο ολόκληρου του μουσικού κομματιού.

Βλέπω χρώματα, σχήματα και υφές σε ένα κινούμενο τοπίο.

Αντιλαμβάνομαι επίσης χρώματα και υφές μόνο με την σκέψη ενός μουσικού κλειδιού. Δεν χρειάζεται να το ακούσω».


is | Topic: Συναισθησία | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “4ος υποτυπος μουσικης συναισθησιας – χρωμα μουσικου κλειδιου”