xromata.com


Γιατι τα σμαραγδια είναι πρασινα;

 

Γιατί τα σμαράγδια είναι πράσινα;

 

(Ας δούμε τί αναφέρεται γι’ αυτό στην σειρά: Causes of Color)

 

 

Τα σμαράγδια είναι η πράσινη, πολύτιμη ποικιλία του ορυκτού βηρυλίου (πυριτικό αλουμίνιο βηρυλλίου).

Ονομάζονται από το ελληνικό «smaragdos» που σημαίνει «πολύτιμος πράσινος λίθος» και γενικά θεωρούνται από τους πιο ακριβούς πολύτιμους λίθους.

Το ρουμπίνι είναι ένας κανονικός κρύσταλλος κορουνδίου που περιέχει χρώμιο ως ακαθαρσία.

Το σμαράγδι είναι ένας κανονικός κρύσταλλος βηρυλίου που περιέχει επίσης χρώμιο ως πρόσμειξη.

 

 

Βηρύλιο είναι ο όρος που δίνεται στο πυριτικό αργιλικό βηρύλλιο (Be2Al2Si6Ol8). Στα ρουμπίνια ένα άτομο αλουμινίου στο πλέγμα κουρουνδίου αντικαθίσταται από ένα άτομο χρωμίου.

Η παρουσία της ακαθαρσίας χρωμίου κάνει τον άχρωμο κρύσταλλο κορούνδιο κόκκινο, ενώ η παρουσία της πρόσμειξης χρωμίου κάνει το άχρωμο βηρύλιο πράσινο. Αυτό συμβαίνει επειδή στον σμαραγδένιο κρύσταλλο, η γεωμετρία των ατόμων είναι λίγο διαφορετική, καθώς τα μόρια του ξενιστή αλληλεπιδρούν με το χρώμιο πιο ασθενώς και οι διαφορές ενέργειας μεταξύ των επιπέδων ενέργειας μειώνονται, παράγοντας πράσινο χρώμα.

 

 

Σε ένα σμαράγδι, η συμμετρία είναι παραμορφωμένη οκταεδρική, αλλά το πεδίο του συνδέτη είναι λίγο πιο αδύναμο: 2,05 eV σε σύγκριση με τα 2,23 eV του ρουμπινιού. Αυτή η σχετικά μικρή αλλαγή προκαλεί μια σημαντική μετατόπιση στις ζώνες απορρόφησης, με αποτέλεσμα μια αλλαγή από το κόκκινο χρώμα του ρουμπινιού στο πράσινο χρώμα του σμαραγδιού.

Εδώ, οι μωβ και κίτρινο-κόκκινες περιοχές του φωτός που διέρχεται από το σμαράγδι απορροφώνται, παράγοντας φάσμα απορρόφησης που φαίνεται πράσινο-μπλε για να δώσει το χρώμα του σμαραγδιού.

 

 

Με μια τόσο δραστική αλλαγή στο χρώμα στη μετάβαση από το ρουμπίνι στο σμαράγδι που προκύπτει από μια σχετικά μικρή αλλαγή στο πεδίο του συνδέτη, τί μπορεί να προκύψει από την μισή αλλαγή στο πεδίο του συνδέτη;

Ο εξαιρετικά σπάνιος πολύτιμος λίθος αλεξανδρίτης.

Οι ζώνες απορρόφησης είναι τόσο απαλά ισορροπημένες στον αλεξανδρίτη που στο πλούσιο σε μπλε φως της ημέρας ή στο φως από μια λάμπα φθορισμού βλέπουμε ένα έντονο μπλε-πράσινο χρώμα, που μοιάζει με αυτό ενός σμαραγδιού, ενώ στο πλούσιο σε κόκκινο φως των κεριών ή το φως από λαμπτήρα πυρακτώσεως αντιλαμβανόμαστε ένα βαθύ κόκκινο χρώμα, κάπως σαν ρουμπίνι.

 

 

Η φύση έχει επιτύχει το σχεδόν αδύνατο έργο να προσφέρει ένα πραγματικά ενδιάμεσο χρώμα μεταξύ του πράσινου του σμαραγδιού και του κόκκινου του ρουμπινιού.


is | Topic: Γιατί έχει χρώμα....., ορυκτα και χρωματα, Πράσινο, Φύση και χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Γιατι τα σμαραγδια είναι πρασινα;”