xromata.com


Συνεντευξη με τα χρωματα [ρλιδ΄]: Η θερμοκρασια του μπλε

 

Η «Συνέντευξη με τα χρώματα» είναι μια προσπάθεια τακτοποίησης των όσων έχουν ειπωθεί (και θα ειπωθούν) για τα χρώματα, σε μια σειρά, ας πούμε, εύπεπτης διδακτικής ύλης, για όλους όσοι θέλετε να «μάθετε» τα χρώματα και τον κόσμο τους.

Η σειρά έχει την μορφή μιας υποτιθέμενης, διδακτικής, συνέντευξης των χρωμάτων προς τον άνθρωπο.

 

 

 

Συνέντευξη με τα χρώματα

 

[ρλιδ΄]

 

 

Η θερμοκρασία του Μπλε

 

[ιδ΄]

 

 

-Μόλις προ ολίγου σου μίλησα Άνθρωπε για το μπλε χρώμα σε φωτεινές πηγές, στα λέιζερ, τα LED, τα νέον κλπ.

Μια άλλη φωτεινή πηγή στο σύμπαν είναι και οι αστέρες, και ναι! υπάρχουν και μπλε αστέρια, ακριβέστερα λευκοκύανα.

Όπως είναι εμπειρικά γνωστό καθώς αυξάνεται η θερμοκρασία ενός σώματος όταν αυτό πυρακτωθεί παρουσιάζει αρχικά χρώμα ερυθρό (ερυθροπύρωση), στη συνέχεια καθώς ανέρχεται η θερμοκρασία του το χρώμα του γίνεται προοδευτικά πορτοκαλί, κίτρινο, λευκότερο (λευκοπύρωση) μέχρι που φθάνει το κυανόχρουν.

Κατά τον ίδιο τρόπο διαπιστώθηκε ότι και οι αστέρες παρουσιάζουν διάφορα χρώματα τα οποία και είναι συνάρτηση της θερμοκρασίας τους. Έτσι παρατηρώντας τους αστέρες από τους θερμότερους στους λιγότερο θερμούς, χρωματικά παρουσιάζονται ως κυανόλευκοι, λευκοί, λευκοκίτρινοι, κίτρινοι, χρυσοκίτρινοι, ερυθροί και βαθείς ερυθροί.

Έτσι αποφασίστηκε οι αστέρες, με γνώμονα ακριβώς αυτή τη χρωματική διαφορά τους που εξαρτάται από την θερμοκρασία τους, να καταταχθούν σε διαφορετικούς φασματικούς τύπους.

Τα άστρα με φασματικό τύπο Ο είναι πολύ καυτά και φωτεινά άστρα και έχουν μπλε χρώμα, ενώ το περισσότερο φως το εκπέμπουν στην υπέρυθρη ακτινοβολία. Είναι τα σπανιότερα άστρα Κύριας Ακολουθίας, μόλις το 1 στα 3 εκατομμύρια, ενώ τα περισσότερα από τα πλέον ογκώδη άστρα ανήκουν σε αυτό το φασματικό τύπο.

Οι αστέρες φασματικού τύπου Β αντιστοιχούν στο 12% του συνόλου των αστέρων που έχουν παρατηρηθεί φασματοσκοπικά.

Η επιφανειακή θερμοκρασία των αστέρων αυτών κυμαίνεται μεταξύ των 25.000° και 15.000° Κ και το χρώμα τους είναι κυανόλευκο έως λευκό.

Σ΄ αυτούς τους αστέρες ανήκει ο Βασιλίσκος (α του Λέοντος).

Στην αστροφυσική ονομάζεται κυανός γίγαντας κάθε αστέρας με φασματικό τύπο Ο ή B (πράγμα που καθιστά το φως που εκπέμπει συνολικά ψυχρό λευκό ως γαλανό).

Ο Γίγαντας αστέρας έχει ακτίνα από δεκαπλάσια μέχρι εκατονταπλάσια της ηλιακής και λαμπρότητα από δεκαπλάσια μέχρι χιλιαπλάσια της ηλιακής. Αστέρες λαμπρότεροι των γιγάντων λέγονται υπεργίγαντες.

Ό,τι συμβαίνει στους αστέρες, το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στις φωτιές, αφού η λειτουργία είναι η ίδια, η καύση.

Η καύση, ως γνωστόν, δημιουργεί θερμότητα και φως και όπως στα αστέρια οι φλόγες της φωτιάς παίρνουν διαφορετικά χρώματα αντίστοιχα με την θερμοκρασία τους, η οποία εξαρτάται από την χημική σύνθεση του καυσίμου.

Όταν οι θερμοκρασίες των φλογών μιας φωτιάς πλησιάσουν 2.400ºF έως 2.700ºF, οι φλόγες εμφανίζονται λευκές και όσο αυξάνεται η θερμοκρασία τους γίνονται μπλε.

Μπορούμε να δούμε αυτές τις διαφορές των χρωματισμών της φωτιάς παρατηρώντας μια φλόγα από κερί ή από ένα κομμάτι καυσόξυλου.

Το τμήμα της φλόγας που βρίσκεται πλησιέστερα στο κερί ή στο ξύλο είναι συνήθως λευκό, αφού η θερμοκρασία είναι συνήθως μεγαλύτερη κοντά στην πηγή καυσίμου.

Όσο μακρύτερα από την πηγή καυσίμου φτάνει η φλόγα, η θερμοκρασία μειώνεται, οδηγώντας στο μεγαλύτερο μέρος της φλόγας που είναι συχνά πορτοκαλί ενώ το άκρο της είναι κόκκινο.

Υπάρχει ένα άλλο χρώμα που παρατηρούμε να εμφανίζεται σε τακτική βάση σε φλόγες με πολύ μεγαλύτερη θερμοκρασία, το μπλε.

Για παράδειγμα, εάν έχετε μια σόμπα αερίου στο σπίτι ή έχετε προσέξει να λειτουργεί ένα γκαζάκι, γνωρίζετε ότι οι φλόγες του φυσικού αερίου είναι κυρίως μπλε.

Ομοίως, το τμήμα μιας φλόγας που βρίσκεται πλησιέστερα σε ένα κερί ή ένα κομμάτι ξύλου μπορεί επίσης να έχει μπλε αναμεμειγμένο με το λευκό χρώμα.

Οι μπλε φλόγες έχουν περισσότερο οξυγόνο και θερμαίνονται επειδή τα αέρια καίγονται με μεγαλύτερη θερμοκρασία απ’ ότι τα οργανικά υλικά, όπως το ξύλο.

Όταν φυσικό αέριο αναφλέγεται σε έναν καυστήρα, μια σόμπα, τα αέρια καίγονται γρήγορα σε πολύ υψηλή θερμοκρασία, αποδίδοντας κυρίως μπλε φλόγες.

Για παράδειγμα, τα κοινά ορυκτά καύσιμα, όπως το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, αποτελούνται κυρίως από ενώσεις υδρογονανθράκων οι οποίες εκπέμπουν φως στο μπλε τμήμα του φάσματος.

Έτσι λοιπόν, μπορεί μεν να θεωρούμε και λέμε πως η φωτιά είναι κόκκινη, αλλά σε πολλές περιπτώσεις και σημεία η φωτιά είναι μπλε.

Αυτά λοιπόν σχετικά με την θερμοκρασία μου, την θερμότητα του μπλε χρώματος που στην πυράκτωση από την φωτιά έως τους αστέρες είμαι το θερμότερο, το κατά πολύ πιο ζεστό χρώμα, ποιο; Εγώ το μπλε, που όπως ξέρεις (το έχουμε πει επανειλημμένως) στον χρωματικό κύκλο είμαι το ψυχρότερο των χρωμάτων. Παράδοξο ε;

Εάν δεις την θέση μου στο φάσμα βρίσκομαι στην ψυχρότερη πλευρά του, αυτήν που γειτνιάζει με τις υπεριώδεις ακτινοβολίες ενώ στην θερμότερη πλευρά, κοντά στις πολύ ζεστές υπέρυθρες ακτινοβολίες βρίσκεται το ακριβώς αντίθετο μου χρώμα, το κόκκινο.

Παράδοξο ε; επαναλαμβάνω!

Και δεν είναι το μοναδικό παράδοξο που συμβαίνει με εμένα.

Ενώ θεωρούμαι το πιο ήπιο και ήρεμο από τα χρώματα, εν τούτοις λόγω της θέσης μου στο φάσμα έχω την πιο πυκνή ενεργειακή ισχύ.

Αυτό γίνεται πασίδηλο στην ανάμειξή μου με τα άλλα χρώματα.

Μια μικρή σταγόνα / ποσότητα μπλε χρώματος αρκεί για να αλλοιώσει τα άλλα χρώματα, ενώ απαιτούνται μεγαλύτερες ποσότητες, περισσότερες σταγόνες από τα άλλα χρώματα για να επιδράσουν επάνω μου.

Άλλο; Ενώ είμαι το πιο διαδεδομένο χρώμα στην φύση (μπλε ουρανός, μπλε θάλασσα) οι χρωστικές ουσίες που αποδίδουν μπλε χρώμα στην φύση είναι ελάχιστες, πολύ λιγότερες από αυτές των άλλων χρωμάτων.

Επίσης, παρά την αφθονία μου στην οπτική σου διάκριση (είπαμε, ουρανός, θάλασσα) εννοιολογικά και γλωσσολογικά σχηματίζομαι αρκετά καθυστερημένα στην αντίληψή σου.

Είμαι ο πέμπτος χρωματικός όρος και το έκτο χρώμα στην γλωσσολογία σχεδόν όλων των γλωσσών του κόσμου, ενώ ακόμα και σήμερα σε αρκετές γλώσσες (όπως ήδη σου έχω αναφέρει) συγχέομαι ακόμα με το πράσινο χρώμα, ενώ σε πάρα πολλές γλώσσες ιθαγενών ανά την υφήλιο, δεν υφίσταμαι καθόλου.

Σταματώ για λίγο εδώ, να πάρω μια ανάσα, και συνεχίζουμε….


is | Topic: μπλε, Συνέντευξη με τα χρώματα, Φύση και χρώματα, φως | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Συνεντευξη με τα χρωματα [ρλιδ΄]: Η θερμοκρασια του μπλε”