xromata.com


15α Γενεθλια

 

15α γενέθλια.

 

 

 

 

Αισίως ο ιστότοπος αυτός, www.xromata . com, που μας εισάγει (ή ορθότερα, μας εμβαθύνει πλέον) στον ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΗ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ, συμπλήρωσε δέκα πέντε χρόνια συνεχούς παρουσίασης άρθρων σχετικών με τα χρώματα και σε όσα αυτά εμπλέκονται.

 

 

Ξεκίνησε τις παρουσιάσεις του στις αρχές Φεβρουαρίου του 2009, οπότε τώρα εορτάζει τα 15α γενέθλια του.

Μια γενική ιδέα για το τί εμπεριέχεται στον ιστότοπο αυτόν μπορείτε να πάρετε διαβάζοντας το άρθρο που είχε δημοσιευτεί στα περσινά γενέθλια του, ακολουθώντας τον πιο κάτω σύνδεσμο:

https://xromata.com/?p=13197

Για όλους όσοι θέλετε μια ευκολότερη πρόσβαση στα άρθρα του ιστότοπου αυτού και διαθέτετε Face Book έχει δημιουργηθεί εκεί η ομάδα ΧΡΩΜΑΤΟΚΟΣΜΟΣ στην οποία αναρτώνται ταυτόχρονα με το επίσημο site τα άρθρα (με πενθήμερη περίπου συχνότητα) και μπορείτε μέσω αυτού να ερευνήσετε όλο το έργο που έχει παρουσιασθεί τα 15 αυτά χρόνια.

Μπορείτε να συμμετέχετε αν θέλετε σαν μέλη στην ομάδα του Χρωματόκοσμου, οπότε θα σας εμφανίζεται κάθε νέο-αναρτώμενο άρθρο χωρίς να το ψάχνετε.

 

Δεν ξέρω αν σας είναι ευνόητο, αλλά έως ότου αναρτηθεί κάθε άρθρο απαιτείται επίπονη εργασία.

Επίπονη σύνταξη ώστε να είναι ει δυνατόν ολιγόλο, περιεκτικό, ορθό, βασισμένο σε επιστημονικές έρευνες, ανακαλύψεις, σε πιθανούς εξωλογισμούς και όχι σε αναπόδεικτες φαντασιώσεις.

 

 

Ακόμα και οι μεταφράσεις κειμένων που ήδη υπάρχουν και μεταφέρονται εδώ, είναι αρκετά επίπονες, αφού πολλοί επιστημονικοί όροι είναι νεοεισαγόμενοι με διάφορες ονομασίες, όροι ξενικοί που δεν έχουν καθοριστεί ακόμα στην ελληνική γλώσσα ή χρησιμοποιούνται ημιμεταφρασμένοι, ελληνοποιημένοι ή μεταφρασμένοι επακριβώς, όπως π.χ. η αιμογλομπίνη ή αιμοσφαιρίνη, ο αλμπινισμός, ή αλβινισμός ή ορθότερα αλφισμός, η μπιλιρουμπίνη ή χολερυθρίνη και πλήθος άλλοι.

Επιπλέον χρειάζεται αρκετή προσοχή γιατί πολλοί από τους υπό μετάφραση συγγραφείς δεν γνωρίζουν καλά και λεπτομερώς τον κόσμο των χρωμάτων, κάνουν λάθη ή συγχέουν αυτά που γνωρίζουν ελλιπώς.

Ακραίο παράδειγμα η σύγχυση που πολλοί έχουν μεταξύ των συστημάτων αφαιρετικής μείξης και CMYK, που τα θεωρούν σαν ένα και το αυτό.

Εξ άλλου, άλλη μια δυσκολία είναι συνεχής εξέλιξη της επιστήμης που ανατρέπει ή συμπληρώνει τα έως τώρα γνωστά δεδομένα.

 

 

Π.χ. έως περίπου τις δεκαετίες 60 – 70 πιστεύαμε πως οι ταύροι ερεθίζονται από το κόκκινο χρώμα. Τώρα γνωρίζουμε ότι οι ταύροι δεν βλέπουν καν το κόκκινο, όπως και σχεδόν τα περισσότερα θηλαστικά, όπως και οι γάτες οι οποίες όμως αρχίζουν να εξελίσσονται από διχρωματικά σε τριχρωματικά ζώα, όπως αποδεικνύουν πολύ πρόσφατες επιστημονικές έρευνες.

Γνωρίζαμε επίσης ότι το ζωικό βασίλειο οφείλει την πολυχρωμία του σε τρεις βασικές κατηγορίες χρωστικών ουσιών, τα καροτενοειδή, τις μελανίνες και τις αίμες.

 Όμως τελευταίως ανακαλύπτονται μεμονωμένες χρωστικές που παρακάμπτουν επιμέρους τον κανόνα αυτόν για ένα ή ελάχιστα είδη, όπως η ψιτακοφουλβίνη που προσδίδει πράσινο χρώμα σε κάποια μέρη κάποιων (ελάχιστων) πουλιών.

Επίσης η θήρευση των εικόνων και φωτογραφιών που κοσμούν τα άρθρα είναι μια δύσκολη και πολύωρη απασχόληση, εφόσον ρόλος τους είναι να συμπληρώνουν βοηθητικά τα κείμενα και να τα κάνουν πιο επεξηγηματικά και ανάλαφρα στο μάτι του αναγνώστη.

Δεν ξέρω αν συμφωνείτε, αλλά πιστεύω πως αξίζει όλος αυτός ο κόπος.

Για μένα αξίζει ακόμα περισσότερο γιατί με βοηθά να «προχωρώ» στο αγαπημένο μου θέμα και να γίνομαι «σοφότερος» επί αυτού.

Αναλογίζομαι ότι όταν πρωτοξεκίνησα τις αναρτήσεις αυτές πριν 15 χρόνια, δεν είχα ιδέα για πολλά πράγματα από αυτά που σήμερα κατέχω και αναφέρω με άνεση.

Δεν γνώριζα τις οψίνες, τις διαβαθμίσεις της δυσχρωματοψίας (πρωτανοπία, δευτερανοπία κλπ.) την χρωματική σειρά της πυράκτωσης και πολλά άλλα.

Υπάρχουν δε κάποια θέματα που έχω συναντήσει τα οποία με γοητεύουν ή με αφήνουν έκθαμβο, όπως πχ. η ενασχόληση του Νεύτωνα με την αλχημεία, με βάση τον μύθο του διχτυού της Αφροδίτης.

https://xromata.com/?p=9286

Σήμερα, βάση αυτού του πειράματος, κατασκευάζομε μωβ χρυσό και χρυσάφι σε διάφορα χρώματα.

 

 

Άλλο ενδιαφέρον θέμα είναι η διαπέραση του φωτός, που οδηγεί την σκέψη μας σε αόρατους κόσμους

https://xromata.com/?p=13589

 

 

Ένα θέμα που μας απασχόλησε αρκετά πρόσφατα, αλλά και παλαιότερα, είναι οι ραβδώσεις Μπλάσκο

https://xromata.com/?p=13745  

 

 

Εκείνο όμως που με άφησε άναυδο και μου προκάλεσε δέος, γιατί το θεωρώ τρομερό (και με τις δυο έννοιες της λέξης), είναι η δημιουργία του σκοτεινότερου, πιο μαύρου πράγματος, στον πλανήτη, το Vantablack, που απορροφά το 99, 96% του φωτός, κάτι που πλησιάζει αρκετά τις μαύρες τρύπες.

https://xromata.com/?p=11134

 

 

Εάν νομίζετε πως η δεκαπενταετής προσφορά του ιστότοπου είναι αξιόλογη, με χαρά θα δεχθώ τα γενέθλια δώρα που θα μου κάνετε, δηλαδή κάποια σχόλια σας με λόγια δικά σας, όχι απλά like και φατσούλες.

Εάν πεισθήκατε για τις δυσκολίες και τους κόπους που αντιμετωπίζω τόσα χρόνια, νομίζω πως αξίζει να μου κάνετε το μικρό δωράκι που σας ζητώ.

Ααα! Και να με συστήσετε με κοινοποιήσεις στους φίλους σας, γιατί κάποια πράγματα οφείλουμε και πρέπει να τα μοιραζόμαστε με άλλους.

 

 

 


is | Topic: Uncategorized | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “15α Γενεθλια”