xromata.com


Οι μυκητες και οι χρωστικες τους [2]: εισαγωγη [1]

 

Οι μύκητες και οι χρωστικές τους

 

[2]

 

 

Εισαγωγή [1]

 

 

 

Από τους προϊστορικούς χρόνους, οι μύκητες έπαιξαν κρίσιμους ρόλους στις καθημερινές δραστηριότητες του ανθρώπου, όπως στο ψήσιμο, στην ζυθοποιία (κρασί και μπύρες) και την επεξεργασία γαλακτοκομικών προϊόντων.

Με την έλευση των νέων τεχνολογιών, ιδιαίτερα της βιοτεχνολογίας, τα τελευταία 60 χρόνια, η χρήση μυκήτων έχει αυξηθεί σημαντικά για την παραγωγή εμπορικά σημαντικών προϊόντων, όπως βρώσιμα μανιτάρια, ποτά, αλκοόλες, οργανικά οξέα, ένζυμα και χρωστικές.

 

 

 

Το ευρύ κοινό, όταν μιλάμε για χρωστικές σε ζωντανούς οργανισμούς, σκέφτεται συνήθως τα πολύχρωμα λουλούδια, τα έντομα και τα πουλιά.

Πράγματι, οι χρωστικές σε αυτές τις ομάδες οργανισμών αποτελούν αντικείμενο περιέργειας για ανθρώπους από διαφορετικά κοινωνικά στρώματα, συμπεριλαμβανομένων ζωγράφων, φωτογράφων, συγγραφέων, κηπουρών και βιολόγων.

Οι βιολογικοί ρόλοι πολλών από αυτές τις χρωστικές έχουν μελετηθεί εκτενώς. Αντίθετα, εκτός κι αν βρισκόμαστε στο δάσος και βλέπουμε πολύχρωμα μανιτάρια, συχνά δεν συνδέουμε τις χρωστικές ουσίες με μύκητες, με εξαίρεση πιθανώς τις «μαύρες» μούχλες σε χαλασμένα τρόφιμα.

 

 

Ωστόσο, οι μύκητες είναι παραγωγοί μιας μυριάδας χρωστικών διαφορετικών χημικών δομών και μιας ποικιλίας χρωμάτων.

Μετά την ανακάλυψη της πενικιλίνης στη δεκαετία του 1930, οι μύκητες έχουν γίνει μια πολύ σημαντική πηγή φαρμακευτικών προϊόντων που δημιουργούν φάρμακα που σώζουν ζωές, συμπεριλαμβανομένων αντιβιοτικών, αντικαρκινικών φαρμάκων και παραγόντων μείωσης της χοληστερόλης.

Εκτός από τα οφέλη που παρέχουν οι μύκητες, ορισμένοι μύκητες μπορούν επίσης να προκαλέσουν σημαντικές ασθένειες σε διάφορες καλλιέργειες, ζώα, ζώα συντροφιάς και ανθρώπους.

 

 

Τα συσσωρευμένα στοιχεία έχουν αποκαλύψει ότι η συχνότητα των ανθρώπινων μυκητιασικών ασθενειών αυξάνεται ραγδαία από τη δεκαετία του 1980 και σχετίζεται με υπερβολική νοσηρότητα και θνησιμότητα.

Μεταξύ των 625 ειδών μυκήτων που είναι γνωστό ότι είναι παθογόνα για τον άνθρωπο, όπως τα γένη Aspergillus, Candida, Cryptococcus και Trichophyton, προκαλούν ασθένειες σε πάνω από 300 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Αυτές οι ασθένειες μπορεί να είναι επιφανειακές, υποδόριες ή συστηματικές. Ορισμένες είναι οξείες λοιμώξεις, αλλά άλλες μπορεί να είναι μακροχρόνιες λοιμώξεις (π.χ. πόδι του αθλητή).

 

 

Κατά συνέπεια, οι λεπτομερείς βιολογικές διεργασίες για τη δημιουργία χρήσιμων προϊόντων από ωφέλιμους μύκητες και για τη λοιμογόνο δράση σε παθογόνους μύκητες είναι πολύ ενεργοί τομείς έρευνας.

 

(συνεχίζεται)

 


is | Topic: Φύση και χρώματα, χρωστικές | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Οι μυκητες και οι χρωστικες τους [2]: εισαγωγη [1]”