xromata.com


Υπάρχουν τα χρώματα; – Do colors exist?

 

Υπάρχουν τα χρώματα;

 

 

Η φύση γύρω μας είναι γεμάτη χρώματα.

Το λεμόνι είναι κίτρινο, η ντομάτα κόκκινη, τα χορτάρια πράσινα.

Ο ουρανός γαλανός, το ίδιο και η θάλασσα. Άσπρα τα σύννεφα, ενώ μαυρίζουν πριν τη μπόρα.

Οι μοντέρνες τσιμεντένιες πόλεις χαρακτηρίζονται από το γκρίζο χρώμα, το χρώμα του τσιμέντου και της ασφάλτου.

Κήποι, λουλούδια, φρούτα, ζώα, έντομα, πεταλούδες, μας προσφέρουν μια πανδαισία χρωμάτων και ο άνθρωπος για να αποτυπώσει όλο αυτόν τον χρωματικό πλούτο της φύσης κατασκεύασε (και κατασκευάζει) χρώματα, βαφές. Ζωγραφίζει και απλώνει χρώματα πάνω σε πίνακες, στη διακόσμηση του χώρου του, στα ρούχα του, παντού!

 

 

Τα φτερά του παγωνιού, οι ιριδισμοί μιας σαπουνόφουσκας, το ρόδισμα της ανατολής και το χρυσοκόκκινο της δύσης μας μαγεύουν.

Έπειτα έρχεται το σκοτείνιασμα της νύχτας και μας τυλίγει με τον μαύρο πέπλο της.

Αλήθεια, υπάρχουν όντως όλα αυτά τα χρώματα;

Αναρωτηθήκατε ποτέ για την ύπαρξή τους;

Υπάρχουν ή δεν υπάρχουν; Και αν υπάρχουν, πώς λειτουργούν; Πώς εμφανίζονται; Πώς φαίνονται;

 

Ίσως το post αυτό σας φάνηκε κάπως παιδαριώδες. Πολύ απλό. Προσέξτε το όμως καλύτερα. Όντως όλη αυτή η πολυχρωμία της φύσης υπάρχει;

Μέχρι τώρα σας ρωτούσαμε: «Τι είναι χρώμα;» και «Γιατί υπάρχουν τα χρώματα;»

Τώρα σας ρωτάμε: «Υπάρχουν τα χρώματα;» και στη συνέχεια, αν η απάντησή σας είναι καταφατική, ρωτάμε: «Πώς υπάρχου, πώς λειτουργούν τα χρώματα;»

 

Περιμένουμε τις απαντήσεις σας! Την άποψή σας!

 

 

Translation into English

Do colors exist?

 

Nature around us is full of colors.
Lemon is yellow, tomatoes are red, green are the herbs.
The sky is blue, as it is the sea.
White are the clouds and turn dark before the storm.
Modern cement cities are characterized by gray, the color of cement and asphalt.
Gardens, flowers, fruits, animals, insects, butterflies, offer a feast of colors and man constructed (and construct) paints, dyes to capture all that color richness of nature. He paints and spreads colors on paintings, on decoration, clothing, everywhere!
Peacock’s wings, a bubble’s iridescence, the golden sunrise and the red charming sunset.
Then comes the darkening of the night wrapping everything with its black veil.
Really, do actually all these colors exist?
Did you ever wonder about their existence?
Are there colors or not? And if they exist how they function, how they appear?
Perhaps this post looks a little childish.
Very simple, think of it more carefully however and ask yourselves: Indeed does this nature exist so colorful?
Up to now we did ask you: "What is color?" And "Why are there colors?"

Now we ask you: "Are there colors for real?" And then, if your answer is yes, we ask you again: "How they are, how do colors function?"
We are waiting for your answers! Your opinion!

 


is | Topic: λειτουργίες όρασης χρωμάτων | Tags: None

24 Comments, Comment or Ping

  1. AYΓΟΥΣΤΑ

    1

    ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΠΑΝΟ.ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΓΡΑΦΩ ΕΛΠΙΖΟΝΤΑΣ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΩ. ΓΝΩΡΙΣΤΗΚΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΟΜΗΛΙΑ ΣΟΥ ΣΤΗ ΔΑΦΝΗ. ΕΙΜΑΙ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕ ΣΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ. ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΜΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΥΠΕΡΟΧΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΑΛΥΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ. Η ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΤΣΙ ΝΟΜΙΖΑ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ. ΑΦΟΥ ΟΜΩΣ ΜΑΣ ΠΡΟΕΤΡΕΨΕΣ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΜΑΣ ΘΑ ΠΩ ΤΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΤΟΥΣ.
    ΝΑΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ. ΙΣΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΚΑΙ ΔΟΝΗΣΕΙΣ. ΩΣ ΔΟΝΗΣΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΗΧΟ. ΚΑΘΕ ΧΡΩΜΑ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΤΟΥ. ΚΑΘΕ ΗΧΟΣ ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ. ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΟΙ ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΤΟΝΟΙ ΕΙΝΑΙ 7 ΤΟΤΕ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ 7. ΤΑ 6 ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ”ΚΡΥΦΟ”. ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟ ΒΑΡΟΣ. Σ’ΑΥΤΟ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΚΑΙ Ο ΤΟΝΟΣ ΤΟΥΣ. ΟΣΟ ΠΙΟ ΧΑΜΗΛΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΟΝΟΣ ΤΟΣΟ ΠΙΟ ΣΧΟΥΡΟ ΤΟ ΧΡΩΜΑ. ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΟΡΑΤΟ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΤΟ.
    ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΤΩΡΑ.
    23-11-09

    11 Nov
  2. admin

    2

    Αν και πρώτη φορά γράφεις ΑΥΓΟΥΣΤΑ, τα κατάφερες μια χαρά!
    Τελικά, μάλλον τα “χρώματα” σε έκαναν να συνειδητοποιήσεις πως έχεις σχέσεις μαζί τους (και μάλιστα “περίεργες” αν κρίνω από την αναφορά σου στο “ημερολόγιο των χρωμάτων”), αυτός εξ άλλου είναι και ο σκοπός τους. Να δείξουν στον άνθρωπο πως δεν υπάρχουν έτσι, απλά, τυχαία, για διακόσμηση.
    Έχουμε πάρα πολλά να πούμε μέσα από τις στήλες αυτές (και ήδη έχουν ειπωθεί αρκετά, οπότε καλό θα είναι να παρακολουθήσεις από την αρχή, όσα έχουν γραφτεί μέχρι τώρα, κάνοντας κλικ με το ποντίκι σου πάνω στον κάθε τίτλο που αναγράφεται στην δεξιά μπλε στήλη).
    Φυσικά και κάθε χρώμα έχει τον ήχο του και αντιστρόφως, όπως αναφέραμε προχθές στην ομιλία όταν θίξαμε το θέμα της συναισθησίας. Όσο για την περίεργη σχέση του 6 με το 7, αυτή μας έχει απασχολήσει σε αρκετά posts μέχρι σήμερα.
    Ελπίζω να σε δεχτούμε σύντομα και πάλι στη συντροφιά μας (των comments) και να μην είσαι κι εσύ ένας περαστικός διάττοντας αστέρας όπως τόσοι άλλοι.
    Πάνος
    24-11-09

    11 Nov
  3. AYΓΟΥΣΤΑ

    3

    ΠΑΝΟ, ΘΥΜΑΣΕ ΤΙΣ ΧΡΩΜΑΤΙΣΤΕΣ ΜΕΡΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΝΕΦΕΡΕΣ? ΣΕ ΠΟΙΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΝΕΙΣ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΑΥΤΕΣ? ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΧΩ ΒΡΕΙ ΑΚΟΜΑ.
    26-11-09

    11 Nov
  4. admin

    4

    Οι χρωματιστές μέρες ΑΥΓΟΥΣΤΑ που ανέφερα στην ομιλία ήταν ο χρωματισμός των ημερών της εβδομάδας κατά τους Ταϋλανδούς.
    Το comment στο οποιο αναφερόμουν σ’ αυτές βρίσκεται κάτω από το post https://xromata.com/?p=775 “Από τα χρώματα στη μυθολογία” που αναρτήθηκε στις 6/9/09.
    Μπορείς να βρεις πολύ εύκολα το post αυτό και τα comments του, είτε κάνοντας κλικ στην προαναφερθείσα ιστο-διεύθυνση, είτε κάνοντας κλικ με το ποντίκι σου πάνω στον τίτλο που καταγράφεται στην μπλε στήλη, κάτω από τα ARCHIVES, ή μπαίνοντας στο ημερολόγιο που εμφανίζεται όταν κάνεις κλικ στα ARCHIVES που βρίσκονται πάνω – πάνω στη σειρά HOME… κλπ.
    Θα μπορούσα κάλλιστα να αναφέρω κι εδώ τις ταϋλανδικές μέρες με τα χρώματά τους, όμως μπαίνοντας σ’ εκείνο το comment θα διαβάσεις και το αμέσως προηγούμενο comment που μας είχε στείλει ο ΜΙΧΑΗΛ ALDEBARAN με ένα link που βγάζει σε ένα δημοσίευμα για τις ημέρες και τα χρώματά τους. Άσχετο με το αν δεν συμφωνώ με όλα όσα αναγράφονται εκεί, πιστεύω πως θα σε ενδιαφέρει αρκετά!
    Πάνος
    26-11-09

    11 Nov
  5. Γιαννης (2)

    6

    Καλησπέρα.

    Χρώματα όπως τα ορίζει η ανθρώπινη νόηση δεν υπάρχουν.
    Το φως αποτελειται απο φωτόνια που ταξιδεύουν ας πούμε … ”καπως” σαν κύματα στο χώρο. Η απόσταση μεταξύ δυο συνεχόμενων κυματοκορφών (απο ενα κύμα) είναι ενας αριθμός, αυτό τον αριθμό (την απόσταση εν ολίγοις) αντιλαμβανόμαστε εμείς σαν χρώμα.

    π.χ. το κόκκινο χρώμα αποτελείται απο φωτόνια κύματος που η κυματοκορφές του απέχουν η μια απο την άλλη 650 nm (νανόμετρα). Το κίτρινο στα 570 nm, το πράσινο στα 500 nm. κλπ. Το ανθρώπινο μάτι αναγνωρίζει κυματοαποστασεις μέχρι 400 nm. Και ναι, υπάρχουν πολλά χρώματα τα οποία εμείς δεν ”βλέπουμε” Αυτή η σκάλα των κυμάτων (της οποίας ενας ανθρωπος διακρίνει ενα μικρό σημείο της) ονομάζεται ηλεκτομαγνητικό φάσμα.

    π.χ. το χρώμα ultaviolet (υπερμωβ) είναι κάπου στα 10nm ο ανθρωπος δεν το διακρίνει αλλά κάποια έντομα μπορούν. Ενα λουλούδι που σε εμας φαίνεται λευκό, μπορει να αντανακλα ultraviolet συχνοτητα (10nm) τα έντομα ομως το διακρίνουν και για αυτό μερικά λουλουδιά ελκούν διαφορα ειδή εντόμων. Παρακάτω των 10nm σε αποστασεις 0,1 η και ακόμα μικρότερες βρίσκονται οι ακτίνες Χ (X-ray) με εφαρμογες στην ιατρική και σε ακόμα μικρότερες αποστάσεις η ακτίνες Γ (Gamma Ray). Παρατεταμένη έκθεση του ανθρώπου σε τέτοιου είδους κυματοαποστάσεις μπορεί να είναι επιβλαβής γιατί οσο μικρότερη η αποσταση των κυματοκορφων μεταξύ τους τόση μεγαλυτερη ενεργεια κουβαλα ένα φωτόνιο.

    Φυσικά υπάρχει και η απέναντι πλευρά. Αποστασεις μεγαλύτερες του ορατού σε μας κόκκινου, περίπου στο 1mm (millimeter) είναι το infrared. Για αυτό και τα κουνούπια που μπορούν και ”βλέπουν” σε τέτοια συχνότητα μας βρίσκουν στο σκόταδι απο μεγάλες αποστάσεις. Γιατι μας βλέπουν
    σαν μεγάλες μάζες που λάμπουν.

    Φιλικα
    Γιαννης
    10-3-11

    11 Nov
  6. admin

    7

    Καλησπέρα Γιαννη (2), νέε φίλε. Το (2) το πρόσθεσα στο όνομά σου για να ξεχωρίζεις από τον άλλο Γιάννη που συμμετέχει από παλαιότερα στα comments. Συγγνώμη γι’ αυτή την αυθαίρετη προσθήκη αλλά επιβάλλεται ώστε να διακρίνονται οι συμμετέχοντες. Μπορείς βέβαια να προτείνεις κάποιο άλλο όνομα ή προσθήκη ενός αρχικού (επωνύμου, ας πούμε) ή…
    Το comment που μας έστειλες είναι πολύ διευκρινιστικό, ξεκάθαρο, μελετημένο.. με άλλα λόγια πολύ καλό και επικουρικά λειτουργικό για τα “xromata”. Σ’ ευχαριστούμε!!! ελπίζοντας να διαβάσουμε και άλλα…
    Μου άρεσε η εισαγωγική σου φράση: Χρώματα όπως τα ορίζει η ανθρώπινη νόηση δεν υπάρχουν. Στη συνέχεια οι μαθηματικές αναφορές σου μου έφεραν στο νου το video του BBC “What is reality” με αναφορά στα “mathematics and reality” που μου έδωσε τελευταίως ο γιος μου και το μελετώ.
    Πάνος
    10-3-11

    11 Nov
  7. Γιαννης Μ.

    8

    Αγαπητε Πανο
    ευχαριστώ για τα καλα σου λόγια.

    Πρόσθεσα το γράμμα Μ. για να ξεχωρίζω απο τον άλλο Γιάννη.

    Ρίξε άν θέλεις μια ματιά σε αυτό τον σύνδεσμο.
    http://eosweb.larc.nasa.gov/EDDOCS/Wavelengths_for_Colors.html

    Επεξηγεί παραστατικά τι είναι τα χρώματα και ποιες συχνότητες ο άνθρωπος είναι ικανός να οπτικοποιεί αυτά τα κύματα. Παρατήρησε πόσο μικρό είναι το εύρος που μπορούμε να ”δούμε” σε όλο το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα.

    Εχει πολύ ωραίο επεξηγηματικό σχήμα στα αριστερά και αναλύει τα ultraviolet και infrared χρώματα που εμείς δεν ”βλέπουμε” λίγο παρακάτω.

    Φιλικά
    Γιάννης Μ.
    11-3-11

    11 Nov
  8. 9

    Γλυκειά Amelia,
    Ο ουρανός είναι γαλάζιος, γιατί δυστυχώς και αυτός είναι ανδροκρατούμενος, γεμάτος με αγγελάκια αρσενικά…….
    Όσο για το λευκό χιόνι, μας το ρίχνουν πότε-πότε, για να μας προσγειώνουν…..Βλέπεις, εμείς οι άνθρωποι έχουμε
    ανάγκες, επιθυμίες και όνειρα, που τα “βάφουμ娔 ανάλογα με το χρώμα που “προτιμάμε”. Άλλος τα θέλει κόκκινα, άλλος πράσινα και πάει λέγοντας……
    Έτσι τα αρσενικά αγγελάκια μας ρίχνουν αυτό το λευκό χιόνι, για να μας υπενθυμίζουν ότι, στη ζωή “παίζουν” όλα τα χρώματα και δε μπορούμε πάντοτε, να επιβάλλουμε το “δικό μας”.
    Και τώρα για να “σοβαρευτώ”, η ζωή χωρίς χρώμα θα ήταν καταδίκη, όπως τα γνωστά “λευκά κελιά”. Γιατί το χρώμα, εκτός απο την “αισθητική ευχαρίστηση”, βοηθάει και στην αντίληψη των μορφών και σχημάτων..

    γειά σου…… Ιωάννα
    12-3-11

    11 Nov
  9. AYΓΟΥΣΤΑ

    10

    ΓΙΑΝΝΗ 2. ΤΩΡΑ ΕΠΕΣΑ ΠΑΝΩ ΣΤΟ COMMMENT ΣΟΥ 11/ΝΟΕΜ. ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ!!
    ΗΞΕΡΑ ΟΤΙ Η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΟΡΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΤΕΛΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΖΩΑ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΕΝΤΟΜΑ. ΓΙΑ ΤΟΣΟ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΣΤΟ ΦΑΣΜΑ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ ΔΕΝ ΤΟ ΗΞΕΡΑ.
    ΠΑΝΟ, ΛΕΣ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΠΛΩΣ ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΠΙΑΝΟΥΜΕ ΤΑ ΝΑΝΟΜΕΤΡΑ ΤΟΥΣ?
    12-3-11

    11 Nov
  10. admin

    11

    Τα καλά μου λόγια Γιάννη Μ. ήταν αληθινά. Τα πίστευα όταν τα έγραφα.
    Πολύ καλός ο σύνδεσμος που μας έστειλες για τα χρώματα και ιδιαίτερα χρήσιμος για κάποιους νέους φίλους του site που έχουν αρχίσει να μελετούν τα χρώματα.
    Προσωπικά πιστεύω πως όλο το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα, από άκρη σε άκρη, είναι “χρώματα”, αλλά το οπτικό μας όργανο έχει τη δυνατότητα να αντιλαμβάνεται χρωματικά μόνο αυτό το πολύ μικρό εύρος του φάσματος που αποκαλούμε ορατό φως.
    Μια ερώτηση τώρα, που δεν υποχρεούσε αλλά αν θέλεις την απαντάς. Ποια η σχέση σου με τα χρώματα και το φως; Ρωτώ γιατί δείχνεις κατατοπισμένος επί του θέματος.
    Πάνος
    13-3-11

    11 Nov
  11. admin

    12

    Γλυκειά μου ΙΟΑΝΝΑ γιατί λες στην amelia πως ό ουρανός είναι γεμάτος με ΑΡΣΕΝΙΚΑ αγγελάκια; Τί υπαινίσσεσαι;
    Όσο για το ότι η ζωή θα ήταν καταδίκη χωρίς χρώματα, μου θύμισες την περίφημη απάντηση που είχε δώσει ο Μίκης Θεοδωράκης όταν τον ρώτησαν τί του έλειψε περισσότερο όταν τον είχαν στην φυλακή; Τα ΧΡΩΜΑΤΑ, απάντησε!
    Πάνος
    13-3-11

    11 Nov
  12. Γιάννης

    13

    Johnart για

    Έχεις δίκιο 4 οι Γιάννηδες. η Ιωάννα είναι εκτός συναγωνισμού δεν μετράει. Είναι η αθλήτρια που μετέχει εμβόλιμα σε ένα αγώνα και που η πρωτιά της είναι δεδομένη .

    Συμπληρώνω την Παροιμία :

    45 Γιάννηδες ενός κοκόρου γνώση ……….και ο υπόλοιπος λαός δεν έχει άλλη τόση.

    Αλήθεια Amelia τον παππού σου πώς τον λένε???.

    Γιάννης
    13-3-11

    11 Nov
  13. amelia

    14

    Γεια σαααας,
    ήμουνα λίγο αρρωστούλα, τώρα είμαι καλά και απαντώ:
    Κυρία Ιωάννα, εσάς που σας λένε και μοναδική, σας ευχαριστώ για την απάντησή σας, αλλά δεν ήξερα ότι ο ουρανός είναι γαλάζιος, γιατί τα αγγελάκια είναι αρσενικά, δηλαδή αν ήταν ροζ τα αγγελάκια θα ήταν θηλυκά; εγώ τα αγγελάκια τα νόμιζα ουδέτερα, συγνώμη χωρίς φύλο ήθελα να πω. Με μπερδέψατε, τι υπαινίσσεστε που λέει και ο κύριος Πάνος έεε τί υπαινίσσεστε. Ποτέ δεν θα μπορούσα να ζήσω σε ένα κόσμο λευκό, ούτε στα όνειρά μου, το χιόνι πάντως ευπρόσδεκτο, κύριε Πάνο.
    Κύριε Γιάννη άν και ο παππούς μου λείπει σε χειμερινές διακοπές το όνομά του είναι το ίδιο, για εμένα παππού, για τον μπαμπά μου μπαμπά, για την μαμά μου παππού και η γιαγιά μου του λέει πολλά ονόματα, πούσαι, ελαδώ, νασουπώ, άαα και καμμιά φορά όταν του ετοιμάζει καμμία αγγαρεία τον λέει αγάπη μου, αυτάαα.
    amelia 13-3-20!!

    11 Nov
  14. Γιάννης

    15

    Ν Ο Μ Ο Ι Α. – Γενικά –

    Ο Πάνος, η Ιωάννα και μερικοί άλλοι που γράφουν στα χρώματα, γνωρίζουν για την Κοσμογονία δηλαδή τη Γένεση των Κόσμων και κατ ‘επ έκταση τους Νόμους.

    Φίλη Roula Herpani o Πάνος ήδη σου έδωσε μια πρώτη γεύση. Θα το προσπαθήσω και εγώ

    Η Δημιουργία η Φύση είναι ένα αποτέλεσμα, για να πραγματοποιηθεί κάθε αποτέλεσμα χρειάζονται δύο παράγοντες, μία σύλληψη – Αίτιο – που θα το σκεφτεί, θα το συλλάβει, και μια ενδιάμεση κατάσταση ενέργεια, δυναμισμός, δονήσεις, κινήσεις και άλλα που θα το πραγματοποιήσει.
    Ανάλογο παράδειγμα : Σκέπτομαι να φτιάξω ένα ζωγραφικό πίνακα – Αίτιο – για να φτάσω στο αποτέλεσμα υποχρεωτικά πρέπει να περάσω από ένα ενδιάμεσο στάδιο δράσης, δηλαδή να αγοράσω το πανί να διαλέξω τα χρώματα να έχω τα κατάλληλα πινέλα, να εργασθώ πάνω στη σκέψη μου, ώστε να αποδώσω σαν αποτέλεσμα την ακριβή σύλληψη μου.

    Για το πρώτο επίπεδο – Θείο – το ενδιάμεσο στάδιο είναι οι Νόμοι και για το δεύτερο επίπεδο – Ανθρώπινο – είναι οι πράξεις μας.

    Ανατέλλουν και δύουν δισεκατομμύρια Ήλιοι. Τεράστιες Σφαίρες κινούνται με ασύλληπτες ταχύτητες, με νομοτέλεια και με μαθηματική ακρίβεια, αυτό είναι ένα Θαύμα, ένα φαινόμενο που οφείλεται στους Νόμους.
    Οι Νόμοι είναι το εργαλείο με το οποίο ο δημιουργός έφτιαξε και διατηρεί τη δημιουργία
    Με τους Νόμους ή καλύτερα θελήσεις Του, ο δημιουργός – Θεός – είναι αυτό που λέμε πανταχού παρόν.
    Οι Νόμοι δρουν το ίδιο τόσο στο μεγάλο ,Σύμπαν, όσο και το μικροσκοπικό άτομο.
    Κάθε νόμος πηγάζει από ένα αίτιο και καταλήγει σ ‘ένα αποτέλεσμα Το αποτέλεσμα κάθε Νόμου μπορεί να γίνει αίτιο για ένα νέο νόμο κ.ο.κ. Σε κάθε μεταβολή έχουμε και μια πτώση, υπό την έννοια αυτή έχουμε νόμους που δρουν στο Θείο, στο κοσμικό και ανθρώπινο επίπεδο. Οι Θείοι νόμοι ανώτεροι μπορούν να επιδράσουν και να αλλάξουν τόσο τους Κοσμικούς όσο και τους Ανθρώπινους , το αντίστροφο δε συμβαίνει.
    Εμείς βλέπουμε το αποτέλεσμα και αγνοούμε το αίτιο.
    Μελετώντας όμως το αποτέλεσμα δηλαδή την Φύση τη Δημιουργία μπορούμε να φθάσουμε στο αίτιο στη πηγή και τότε ίσως, λέω ίσως, λάβουμε μια αμυδρή εικόνα του δημιουργού .
    Πάνω από όλους τους Νόμους είναι οι Νοητικοί σ ‘αυτούς ανήκουν η Θεία Πρόνοια και η Θεία Χάρις. Έχουμε ακόμα Νόμους
    Πρωτογενείς – Δευτερογενείς – Τριτογενείς
    Συναισθητικούς – Αισθητικούς – Αρμονικούς
    Συνειδητούς – Υποσυνείδητους – Ασυνείδητους.
    Οι Νόμοι έχουν συνέπεια νομοτέλεια και δεν ξεφεύγουν του σκοπού τους. Αντίστοιχα
    Οι Πράξεις των Ανθρώπων είναι αλλοπρόσαλλες και τις περισσότερες φορές είναι έξω και μακρά του στόχου.
    Ο άνθρωπος δέχεται, ζει και πορεύεται με τους νόμους. Εξάλλου ο ίδιος αντιπροσωπεύει το νόμο της Μονάδος σαν ενιαίο σύνολο, της Δυάδας γιατί αποτελείται από Ουσία και Υπερουσία,
    και της τριάδας γιατί αποτελείται από Πνεύμα – Ψυχή – Ύλη.
    Ο Άνθρωπος αντί να πορεύεται πολλάκις καταστρατηγεί τους Νόμους με ολέθρια αποτελέσματα. Για παράδειγμα αν καταστρατηγήσουμε το νόμο της Θρέψης και δε φάμε θα πεθάνουμε, ούτε μπορούμε να αγνοήσουμε το νόμο της βαρύτητας.

    Πριν κλείσω θα αναφερθώ σε μερικούς βασικούς νόμους : όπως της Γένεσης της Ζωής και του θανάτου, της Εξέλιξης, της Ανομοιότητας, της Αμοιβαιότητας κ. α.
    Φίλη Roula Hirpani . δε ξέρω τι περισσότερο σε κούρασα ή σε βοήθησα, θα δείξει. Πάντως για απορίες και λοιπά ερωτήματα, ο Πάνος, η Ιωάννα και Εγώ, είμαστε παρόντες. Υπάρχει και 2ο μέρος η κατανόηση, χρησιμότητα και η εφαρμογή των Νόμων στη ζωή και την εξέλιξη μας.

    Δεν μπορώ να κλείσω χωρίς δύο λόγια για την Amelia

    Γλυκιά μου, μη σκοτίζεις το μυαλουδάκι σου με τα ποιο πάνω, άστα για το παππού σου που μπορεί να πει Χ……, και τη μαμά σου που από λεπτότητα δε θα πει την κακιά λέξη. Εσύ ζήσε προς το παρόν με την Αθωότητα που περνά από την Αφέλεια και την Αγνότητα της ηλικίας σου.

    Γιάννης.
    13-3-11

    11 Nov
  15. Roula K.

    16

    Τι όμορφα και απλά μας ταξίδεψες αγαπητέ μας Γιάννη στον κόσμο των Νόμων ,των αιτίων ,των μέσων και των αποτελεσμάτων .Ανυπομονώ για το δεύτερο μέρος που αφορά την εφαρμογή τους στην καθημερινή μας ζωή.
    Ωχ Ιωάννα , γιατί τα αγγελάκια είναι αρσενικά ? ομολογώ ότι έκλεινα κι εγώ προς το ουδέτερο ή άφυλο ή δεν ξέρω ακριβώς τι.
    14-3-11

    11 Nov
  16. Roula Hirpani

    17

    File mou Γιάννη s’euxaristw polu gia to oti moirasthkes tis gnwseis sou mazi mou,auto isxuei kai gia ton Pano,thn Iwanna,alla 8a pros8esw kai thn Irene key pou proswpika me voh8hse polu(Irene 8a exeis suntoma tis apopseis mou).Edw vlepoume to megaleio ths psuxhs pou dia8etoun kapoioi an8rwpoi kai den to 8ewrw upervolh auto pou lew,to ais8anomai.Telika tipota den einai ”tuxaio”.Psaxnontas enan summa8hth mou Giwrgo Petrelh(ena l) (as mou epitrapei h ekfrash) ”epesa”panw ston diko mas Petrellh(ll),apo ekei ston Pano kai meta sta xromata.
    Panta h8ela na ma8w kati perissotero kai eixa(exw)erwthmatika polla,alla mou enswmatwsan to ”pisteue kai mh ereuna”kapoia stigmh omws katalava poso va8ia vuxtwmenh eimoun,kalio arga para pote!!!Kapoioi etsi mas 8eloun”provata”.
    Auto pou mou xreiazetai einai xronos gia na katanohsw kapoies ennoies(den eipa oti den mou do8hke).
    Otan ginontai ta 8emelia se ena kthpio gia pente orofous kai esu xtiseis deka einai logiko oti to oikodomhma 8a katareusei.
    Egw loipon prepei na 3ekinhsw apo tis vaseis….
    Ais8anomai toso ”mikrh”mprosta s’ola auta….
    Telos 8a daneistw mia frash apo ton Swkrath”en oida oti ouden oida”Kai pali euxaristw gia thn voh8eia!!!
    14-3-2011

    11 Nov
  17. admin

    18

    Καταπληκτικό Γιάννη. Σωστό εγχειρίδιο, διατυπωμένο με σαφήνεια, λακωνικά, κατανοητά!
    Πάνος
    14-3-11

    11 Nov
  18. admin

    19

    Αν και απευθύνεσαι Roula Hirpani στον Γιάννη, δεν αντέχω στο να μην πω κι εγώ κάτι για το comment σου. Όπως γράφεις, Τελικά Τιποτε Δεν Ειναι Τυχαίο, και όπως είχε γράψει ο Κοέλιο στον περίφημο Αλχημιστή του: Όταν πρέπει κάτι να συμβεί, συνωμοτεί το Σύμπαν για να γίνει. Έτσι λοιπόν διάβασα την δική σου εμπειρία, για το πως βρέθηκες τυχαία εδώ. Ψάχνοντας για κάποιον Πετρέλη με ένα λ, βρέθηκες στον δικό μας Πετρέλλη με τα δυο λλ και κατέληξες στα “xromata”, όπου μας σύστησες και τον Αστέρη… και να δούμε τη συνέχεια.. που θα μας οδηγήσει τελικά η συνωμοσία του σύμπαντος και ποιός είναι άραγε ο στόχος της;
    Πάνος
    15-3-11

    11 Nov
  19. JOHNART

    20

    …μπράβο σου Γιάννη, μπράβο γι’ αυτό το τελευταίο σου… πόνημα,
    φιλοσοφημένες απόψεις με… γλώσσα απλή και κατανοητή που μας βάζει σε σκέψεις και προβληματισμούς,
    … άτομα μe τέτοιες γνώσεις και τοποθετήσεις τις έχουν ανάγκη τα xromata μας
    johnart
    15-03-2011

    11 Nov
  20. AYΓΟΥΣΤΑ

    21

    Φίλτατε Γιάννη. Καταπληκτική η ανάλυσή σου περί Νόμων. Όμως μου έδωσε το δικαίωμα να τολμίσω να σου ζητήσω αν θες, όπως αναφέρθηκες επιγραμματικά στους Νοητικούς, να μας αναφέρεις και ποιοί είναι αυτοί που ονομάζονται Συνειδητοί και ποιοί Συναισθητικοί, τουλάχιστον. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
    17-3-11

    11 Nov
  21. admin

    22

    Panos Karayiannis Εσείς τί λέτε; Έχετε κάνει ποτέ αυτήν την σκέψη;
    Φίλοι του ΧΡΩΜΑΤΟΚΟΣΜΟΥ, θα ήθελα να ξέρω εάν και πόσοι έχετε αναρωτηθεί για την ύπαρξη των χρωμάτων. Γράψτε την άποψή σας! Εκφρασθείτε ελεύθεα. Ούτε βαθμολογούμε, ούτε δίνουμε βραβεία, ούτε κρίνουμε. Απλώς συζητούμε και ανταλλάσσουμε απόψεις. Και η πιο αφελής άποψη μπορεί να αποβεί δημιουργική για κάποιον άλλον.
    29-08-2017

    11 Nov
  22. admin

    23

    Nick Chalas Πανό, είναι ένα από τα πολλά χαρακτηριστικά της φύσης. Τα χρώματα βοηθούν στην διάκριση αντικοιμενων, γιατί όμως ορισμένα χρήματα δίνουν ευχάριστη εντύπωση και άλλα δυσάρεστη; το μπλε με ιριδές του λουλουδιού μια θερμή άνετη αίσθηση ενώ το σκούρο γκρίζο των πυκνών συνέφων μια πιο σκοτεινή βαριά εικόνα; συσχετίσουμε την παρουσία χρωμάτων με την φυσιολογική επιρροή της φύσης, θερμότητα, κρύο, άνετες συνθήκες του καλοκαιριού η δύσκολες καιρικές ειδικότητες του χειμώνα είναι απλά παραδείγματα.
    29-08-2017

    11 Nov
  23. admin

    24

    Ποπη Κυπραιου: ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ ΑΝ ΟΝΤΩΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ … ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΜΩΣ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΦΥΣΗ … ΓΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ – ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ – ΑΙΣΘΗΣΗ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΗΣ … ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΜΕ ΟΠΟΙΟΝ ΤΡΟΠΟ ΤΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ … ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ !!!!
    29-08-2017

    11 Nov

Reply to “Υπάρχουν τα χρώματα; – Do colors exist?”