xromata.com


Αυτοι που μας έμαθαν τα χρωματα [32]: Βίλχελμ Βοντ (β)

 

ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΜΑΘΑΝ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ

 

[32]

 

 

Wilhelm Wundt (Βίλχελμ Βοντ)

 

[Β]

 

 

 

 

 

Ο αριθμός οκτώ παίζει έναν ξεχωριστό ρόλο και στις δύο διατάξεις του Wundt: συνολικά οκτώ χρώματα εμφανίζονται στον κώνο, με οκτώ χρώματα να εμφανίζονται ξανά στη μεγαλύτερη διατομή μέσω του κέντρου της σφαίρας.

 

 

Στην πραγματικότητα, αν πάρουμε ως βάση τα τρία βασικά χρώματα του Maxwell, θα υπάρχουν οκτώ βασικά χρώματα που αντιπροσωπεύουν τα εξωτερικά όρια της αντίληψης του χρώματος του ματιού.

Από τρία συστατικά, μπορούν να παραχθούν οκτώ συνδυασμοί στους οποίους ανήκουν τόσο το μαύρο (το οποίο δεν περιέχει κύριο χρώμα) όσο και το λευκό (το οποίο περιέχει και τα τρία βασικά χρώματα).

 

 

Σε αυτό το σημείο είναι απαραίτητη μια ειδική σημείωση σχετικά με την έννοια του χρωματικού κύκλου που εμφανίζεται και στα δύο συστήματα του Wundt, η οποία μπορεί φυσικά να αναχθεί στον Newton.

Φαίνεται εξαιρετικό να συνεχίζουμε να απεικονίζουμε χρώματα μέσω ενός κλειστού κύκλου αφού γνωρίζουμε ότι το ορατό ηλεκτρομαγνητικό φάσμα (μεταξύ 400 nm [μπλε] και 700 nm [κόκκινο]) είναι ανοιχτό.

[Σημ. συν: Είναι όντως ανοιχτό;]

 

 

Αλλά ο κύκλος των χρωμάτων δεν υπάρχει, στην πραγματικότητα.

Υπάρχει μόνο στο μυαλό μας — το εποικοδομητικό επίτευγμα της αντίληψής μας.

[Σημ. συν: Είναι όντως; Σε έναν κόσμο, όπως τον δικό μας, όπου πραγματική ευθεία δεν υφίσταται (δες γεωμετρία των φράκταλς, αλλά και γεωμετρία του ρήμαν) πιθανότατα το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα μεταδίδεται σε τεθλασμένη μορφή και στο ακριβώς κέντρο του, όπου και το ορατό φως, να σχηματίζεται κύκλος (loop) στην ένωση του οποίου συμπίπτουν τα δυο ακραία αντίθετα μωβ χρώματα, το βιολετί και το πορφυρό].

 

 

Τα χρώματα δείχνουν ότι η αντίληψή μας είναι στην πραγματικότητα τόσο επιλεκτική όσο και εποικοδομητικά-επιλεκτική, επειδή δεν λαμβάνονται όλα τα μήκη κύματος του φωτός από το μάτι.

Εποικοδομητικά, γιατί οι ιδιότητες (τα χρώματα) προκύπτουν από φυσικά ερεθίσματα (φως διαφορετικών μηκών κύματος).

Με την ανάμειξη δύο μηκών κύματος, που παραμένουν φυσικά διαχωρίσιμα, δημιουργείται ένα τρίτο χρώμα που από φυσιολογική άποψη δεν διαχωρίζεται.

 

 

Το λευκό και το μωβ μπορούν εδώ να προκύψουν μόνο με την ανάμειξη (και όχι ως καθαρά χρώματα).

[Σημ. συν: Εδώ εξηγείται η ταύτιση των δυο αυτών χρωμάτων στο 7ο ανώτερο τσάκρα, όπως και στον χρωματισμό της Άρτεμης = Σελήνης που τα χρώματά της είναι αργυρό (= λευκό) ή μωβ)].

 

 

Μπορούμε ακόμα να αναρωτηθούμε γιατί τα μάτια μας είναι ευαίσθητα μόνο σε εκείνα τα μήκη κύματος μεταξύ 400 nm και 800 nm;

Μπορούμε να βρούμε την απάντηση στην ατμόσφαιρα, η οποία επιτρέπει μόνο τη διείσδυση περιορισμένων μηκών κύματος.

Η ατμόσφαιρα του πλανήτη μας είναι στην πραγματικότητα ένα «οπτικό παράθυρο» το οποίο, για όλους τους πρακτικούς σκοπούς, αντιστοιχεί στην αισθητηριακή μας αντίληψη.

Τα μάτια μας είναι επομένως ευαίσθητα ακριβώς σε εκείνο το τμήμα στο οποίο το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα του φωτός που φτάνει στη γη είναι στο αποκορύφωμά του. Αυτό το μέγιστο βρίσκεται στην πράσινη περιοχή, στη μέση των φασματικών χρωμάτων — και στην ίδια περιοχή στην οποία ο von Bezold εκχωρεί τον μεγαλύτερο χώρο στον κύκλο του.

 

 

Οι βιολόγοι μιλούν εδώ για τον «προσαρμοστικό χαρακτήρα» της αντίληψης.

Η μόνη ακτινοβολία που φτάνει σε εμάς είναι το φως που βλέπουμε.

 

 

 

 

 

Ο Wilhelm Max Wundtb, Γερμανός φυσιολόγος και ψυχολόγος

Γεννήθηκε στις -1832-08-16 στο Neckarau της Γερμανίας,

Απεβίωσε στις -1920-08-31 στο Grossbothen της Γερμανίας.

 


is | Topic: Αυτοί που ασχολήθηκαν με το χρώμα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Αυτοι που μας έμαθαν τα χρωματα [32]: Βίλχελμ Βοντ (β)”