xromata.com


Χρωματισμος στην βιολογια [ΚΕ]: Μιμητισμος

 

[Από την σειρά της ‘Britannica’ για τις βιο-χρωστικές]

 

Ο Χρωματισμός στην βιολογία

[ΚΕ]

 

Μιμητισμός

 

 

 

Όπως αναφέρθηκε σε προηγούμενη ανάρτηση, η εξαπάτηση μπορεί να επιτευχθεί με την παροχή ψευδών πληροφοριών μέσω μιμητισμού.

https://xromata.com/?p=14032

Ο επιθετικός μιμητισμός εμφανίζεται όταν ένα αρπακτικό μοιάζει με το θήραμά του ή με ένα αβλαβές τρίτο ζώο.

Για παράδειγμα, το αμερικανικό γεράκι (Buteo albonotatus) είναι σχεδόν μαύρο και έχει μακρόστενα φτερά και χώνεται ανάμεσα σε παρόμοιου χρώματος και σχήματος γύπες.

 

 

Οι γύπες δεν θηρεύουν μικρά ζώα και ως εκ τούτου δεν προκαλούν αντιδράσεις τρόμου μεταξύ τους.

Το γεράκι Buteo albonotatus εκμεταλλεύεται αυτή την έλλειψη φόβου βουτώντας ξαφνικά στη λεία του από την ομάδα των γύπων που το περικυκλώνουν.

Μερικοί οργανισμοί παρέχουν ψευδείς πληροφορίες ως προς την ταυτότητά τους μιμούμενοι επικίνδυνα ή μη βρώσιμα είδη.

 Όταν ένα αρπακτικό, αποτυγχάνει να διακρίνει μεταξύ του μιμητικού και του μη βρώσιμου μοντέλου του, η σχέση ονομάζεται μιμητισμός του Bates.

 

 

Ο μιμητισμός του Bates μπορεί να αντιπαραβληθεί με εκείνες τις μορφές καμουφλάζ στις οποίες οι οργανισμοί δείχνουν μια «μιμητική ομοιότητα» με άψυχα αντικείμενα στο περιβάλλον τους, όπως τα φύλλα ή τα κλαδιά ενός δέντρου.

Η μιμητική ομοιότητα είναι ένας αληθινός χρωματισμός, που συνήθως συγκαλύπτει τον οργανισμό επαρκώς, ώστε να μην γίνεται αντιληπτός ως διαφορετικός από το υπόβαθρό του.

 

 

Η μορφή και ο χρωματισμός ενός μιμητικού Batesian, από την άλλη πλευρά, συνήθως διασφαλίζει ότι ο οργανισμός θα γίνει αντιληπτός από τα ζώα, συμπεριλαμβανομένων των αρπακτικών, αλλά ότι θα ταυτιστεί με το επιβλαβές ή δυσάρεστο είδος ζώου.

Ο μιμητισμός του Bates είναι επομένως τόσο παραπλανητικός όσο και διαφημιστικός χρωματισμός, και είναι αποτελεσματικός μόνο επειδή το ίδιο το είδος του ζώου έχει έναν προειδοποιητικό χρωματισμό.

 

 


is | Topic: ζωα και χρωματα, Φύση και χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Χρωματισμος στην βιολογια [ΚΕ]: Μιμητισμος”