Αυτοι που μας εμαθαν τα χρωματα [1]
Για να γνωρίζουμε όσα ξέρουμε μέχρι σήμερα για τα χρώματα και τον κόσμο τους, που, παρά την πληθώρα γνώσεων που έχει συγκεντρώσει ο Άνθρωπος έως σήμερα, έχουμε ακόμα να μάθουμε πάρα πολλά, κάποιοι κατά την ιστορία της ανθρωπότητας ασχολήθηκαν με το θέμα χρώμα.
Ελάχιστοι από αυτούς ασχολήθηκαν με τα χρώματα γενικότερα, οι περισσότεροι ειδικά με κάποιο συγκεκριμένο θέμα των χρωμάτων που τους ενδιέφερε, ενώ άλλοι ασχολήθηκαν με τον φορέα τους, το φως ή το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα (φορέα του ορατού φωτός).
Στο παρελθόν έχουμε αναφερθεί σε κάποιους από αυτούς. Θα βρείτε τα σχετικά άρθρα γι’ αυτούς στις ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ (CATEGORIES) του ιστότοπου μας, στο θέμα ‘ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΑΝ ΜΕ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ’.
Μέχρι σήμερα έχουν αναφερθεί οι:
Αλκμάν, Πυθαγόρας, Αριστοτέλης, Θεόφραστος, Αλ Χαζέν, Ρότζερ Μπέικον, Αιζαάκ Νιούτον (Ισαάκ Νεύτων), Γιόχαν Γόλφγκανγκ Γκαίτε, Όττο Ρούνγκε, Τζον Ντάλτον, Εουαρτ Γκλάντστοουν, Γιοχάνες Ίττεν, Βασίλυ Καντίνσκυ, Σινόμπου Ισιχάρα, Μαξ Λούσερ, Ρίτσαρντ Σάιτοβιτς.
Σε αυτήν την νέα σειρά άρθρων, υπό τον γενικό τίτλο
ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΜΑΘΑΝ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ
θα δούμε τί έχει γραφεί, με χρονολογική σειρά, σε δυο αξιόλογους ιστότοπους (και όχι μόνον) που έχουν ασχοληθεί με τους ανθρώπους αυτούς.
Ο ένας είναι ο ιστότοπος http://www.color-theory-phenomena.nl/08.00.html που αναφέρεται συνοπτικά στον καθένα τους, ενώ ο άλλος που αναφέρεται κάπως αναλυτικότερα είναι ο ιστότοπος http://www.colorsystem.com/?page_id=31
ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΜΑΘΑΝ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ
[1]
Στον ιστότοπο ‘colorsystem’ η ιστορική αναφορά σε αυτούς που ασχολήθηκαν με τα χρώματα και μας μετέφεραν τις ανακαλύψεις και τις γνώσεις τους, ξεκινά με το τρίπτυχο Πυθαγόρας – Αριστοτέλης – Πλάτων, αν και η ορθότερη χρονολογικά σειρά είναι η Πυθαγόρας – Πλάτων – Αριστοτέλης.
Με αυτήν την ορθότερη σειρά αναφέρονται οι τρεις πρωταίτιοι και στον ιστότοπο ‘color phenomena’, όπου όμως μεταξύ του Πυθαγόρα και του Πλάτωνα παρεμβάλλονται ο Εμπεδοκλής και ο Δημόκριτος.
Και στους δυο προαναφερόμενους ιστότοπους όμως, δεν γίνεται μνεία για τον μεγάλο ζωγράφο της αρχαιότητας Πολύγνωτο, ο οποίος καθιέρωσε την χρωματική Πολυγνώτειο κλίμακα, ίσως πιθανόν γιατί δεν ασχολήθηκε με την έρευνα επί των χρωμάτων ή του φωτός, αλλά με την χρήση των χρωμάτων στην ζωγραφική.
Για τον Πυθαγόρα (ο οποίος χρεώνεται στο 550 π.Χ.), που γεννήθηκε περίπου το 582 π.Χ. στην Σάμο και ότι πέθανε περίπου το 507 π.Χ., τα χρώματα προσδιορίζονται από τις μουσικές νότες.
Κατά τον φιλόσοφο Εμπεδοκλή, που γεννήθηκε το 495 π.Χ. στον Ακράγαντα (Agrigento) της Ν. Ιταλίας και πέθανε το 435 π.Χ. στην Πελοπόννησο (χρεώνεται στο 450 π.Χ.) τα 4 γνωστά και παραδεκτά τότε χρώματα άσπρο – μαύρο – κόκκινο – ώχρα (κιτρινοκόκκινο) ταυτίζονται με τα 4 στοιχεία, ήτοι το άσπρο με την φωτιά, το μαύρο με το νερό, το κόκκινο με τον αέρα και η ώχρα με την γη.
Ο φιλόσοφος Δημόκριτος (που χρεώνεται στο 400 π.Χ.), γεννημένος στα Άβδηρα το 460 π.Χ., ενώ πέθανε το 370 π.Χ., δέχεται κι’ αυτός το τετραδικό χρωματικό σύστημα, μόνο που αντικαθιστά τo κιτρινοκόκκινo της ώχρας με κιτρινοπράσινο.
Ο φιλόσοφος Πλάτων (χρεωμένος στο 390 π.Χ., μια δεκαετία μετά τον Δημόκριτο) γεννημένος το 427 π.Χ. στην Αίγινα που ανήκε στην Αθήνα, την πόλη όπου και πέθανε το 347 π.Χ., δέχεται κι’ αυτός το τετραδικό χρωματικό σύστημα, μόνο που στην θέση του κιτρινικόκκινου του Εμπεδοκλή ή του κιτρινοπράσινου του Δημόκριτου, τοποθετεί το (μυστηριώδες;) λαμπερόν ή ακτινοβόλον.
Όσο για τον (χρεωμένο στο 334 π.Χ). μαθητή του Πλάτωνα Αριστοτέλη που γεννήθηκε το 384 .Χ. στα Στάγειρα της Χαλκιδικής και πέθανε το 322 π.Χ. στην Χαλκίδα της Εύβοιας, αναγράφεται πως θεωρούσε όλα τα χρώματα σαν παράγωγα ανάμειξης του άσπρου με το μαύρο, την επικρατούσα πεποίθηση μέχρι το 1666 όταν τα πειράματα του πρίσματος του Sir Isaac Newton παρείχαν την επιστημονική βάση για την κατανόηση των χρωμάτων.
Αυτά προς το παρόν για ξεκίνημα της νέας αυτής σειράς άρθρων.
Λίαν συντόμως θα συνεχίσουμε με όσα αναγράφονται για τους τρεις πρωτοαναφερόμενους στον ιστότοπο ‘colorsystem’, Πυθαγόρα, Αριστοτέλη, Πλάτωνα.
admin is | Topic: Αυτοί που ασχολήθηκαν με το χρώμα, ιστορία και χρώματα | Tags: None
One Comment, Comment or Ping
Ν_ONE
Χρωματιστά φιλιά σε όλους!! Καλές Γιορτές!!!
Reply to “Αυτοι που μας εμαθαν τα χρωματα [1]”