xromata.com


Συνεντευξη με τα χρωματα [ιθ΄]: αφαιρετική μείξη

 

 

Η «Συνέντευξη με τα χρώματα» είναι μια προσπάθεια τακτοποίησης των όσων έχουν ειπωθεί (και θα ειπωθούν) για τα χρώματα, σε μια σειρά, ας πούμε, εύπεπτης διδακτικής ύλης, για όλους όσοι θέλετε να «μάθετε» τα χρώματα  και τον κόσμο τους.

Η σειρά έχει την μορφή μιας υποτιθέμενης, διδακτικής, συνέντευξης των χρωμάτων προς τον άνθρωπο.

 

 

 

Συνέντευξη με τα χρώματα

[ιθʹ]

Μείξεις χρωμάτων

Αφαιρετική Μείξη

 

-Παιδί μου, είναι οι Μείξεις των χρωμάτων που κάνουν την φασαρία που ακούς. Διαμαρτύρονται, πώς πήρα τον λόγο εγώ η Χρωματική Σφαίρα και μίλησα για αποχρώσεις πριν μιλήσουν εκείνες για τον εαυτό τους, εκείνες που ευθύνονται για την παραγωγή όλων των χρωματικών αποχρώσεων.

-Μα, ήδη ειπώθηκαν αρκετά γι’ αυτές….

-Όχι! Ισχυρίζονται πως αναφερθήκαμε σποραδικά σ’ αυτές, σε κάποια σημεία της συνέντευξης, όπου επιβαλλόταν να το κάνουμε. Επιμένουν πως αφού η συνέντευξη αυτή τελεί και χρέη μαθήματος, πρέπει να μας αυτοπαρουσιαστούν με σειρά και τάξη ώστε να τις γνωρίσει και να τις μάθει σωστά ο Άνθρωπος, ο οποίος τις τελευταίες δεκαετίες, κοντεύει ένας αιώνας τώρα, έχει μπερδευτεί πολύ μαζί τους.

-Ωραία λοιπόν Σφαίρα, άσε μας να μιλήσουμε εμείς για τους εαυτούς μας. Αρχίζω πρώτη Εγώ, η Αφαιρετική Μείξη, η πιο γνωστή σου Άνθρωπε, που με ξέρεις από τις απαρχές σου, από τις πρώτες σχέσεις σου με τα χρώματα, με τις μπογιές – γιατί με αυτές ασχολούμαι- που πάντα τις ανακάτευες προσπαθώντας να αποδώσεις και άλλα χρώματα εκτός από αυτά που είχες στην διάθεσή σου. Βέβαια δεν με ήξερες με την ονομασία Αφαιρετική Μείξη. Έτσι με βάφτισαν αρκετά πρόσφατα κι’ αυτό πλέον είναι το επίσημο όνομά μου για να μην με συγχέεις με τις αδερφές μου.

Εμένα λοιπόν, με ήξερες εμπειρικά ανά τους αιώνες. Από τότε που άρχισες να κάνεις τις πρώτες σπηλαιογραφίες σου.

Τρία είναι τα βασικά χρώματά μου, δηλαδή τα χρώματα που δεν μπορούν να παραχθούν από άλλα. Αυτά τα τρία χρώματα με τις αναμείξεις τους παράγουν όλον αυτόν τον χρωματικό πλούτο που χρησιμοποιείς για να βάφεις, να ζωγραφίζεις, να διακοσμείς το περιβάλλον σου.

Αυτά είναι το Μπλε, το Κίτρινο και το Κόκκινο.

Ήδη από το [γ΄] τμήμα της συνέντευξης άρχισαν να σου παρουσιάζονται τα ίδια τα χρώματα και να σου εξηγούν ποια χρώματα παράγουν με την ανάμειξη τους, οπότε δεν θα φλυαρήσω επαναλαμβάνοντας τα λόγια τους. Προσθέτω όμως ότι στην Αφαιρετική Μείξη, η ανάμειξη και των τριών βασικών χρωμάτων, ή ενός βασικού με το συμπληρωματικό του (όπου ουσιαστικά έχουμε πάλι ανάμειξη και των τριών) παράγει χρώματα καφετιά, γκρίζα, έως και σχεδόν μαύρα. Με άλλα λόγια αυτά που αποκαλούμε Μη – Χρώματα αφού δεν αντιστοιχούν σε ορισμένες καθαρές χρωματικές ακτινοβολίες. Πρόκειται για «μουντζούρες» όπως θα μπορούσε να τα πει κάποιος για να γίνει πιο κατανοητός.

Θεωρητικά -το τονίζω ‘θεωρητικά’- από την απολύτως τέλεια μείξη των τριών βασικών χρωμάτων προκύπτει το λευκό χρώμα, όμως όπως σου έχει ήδη ειπωθεί Άνθρωπε, επειδή η δημιουργία μέσα στην οποία ζεις είναι σχετική προς το απόλυτο, επομένως τίποτε δεν μπορεί να εκφραστεί στην απόλυτη μορφή του, η παραγωγή λευκού χρώματος από ανάμειξη βαφών είναι αδύνατον να γίνει, γι’ αυτό στο σύστημα ανάμειξης χρωστικών ουσιών, δηλαδή βαφών, το αφαιρετικό, χρησιμοποιούνται δυο άλλα από τα Μη – Χρώματα, το λευκό και το μαύρο για να γίνεται εφικτή η παραγωγή όλων των χρωματικών τόνων, αφού το λευκό λευκαίνει, κάνει απαλότερα τα διάφορα χρώματα, ενώ αντιθέτως το μαύρο τα σκουραίνει μέχρι που μπορεί να τα κάνει σχεδόν μαύρα.

Στην αγγλική χρωματική ορολογία, που τείνει να γίνει διεθνής, οι χρωματικοί τόνοι που σχηματίζονται με την προσθήκη άσπρου χρώματος ονομάζονται tints, ενώ αυτοί που σκουραίνουν με την επέμβαση γκρίζων ή μαύρων αποκαλούνται shades.

Τόσο το ένα, όσο και το άλλο αφαιρούν ισχύ από τα χρώματα με τα οποία αναμειγνύονται. Γι’ αυτό με αποκαλούν Αφαιρετική Μείξη, γιατί στο σύστημά μου τα χρώματα των διαφόρων αναμείξεων για να παράγουν νέα χρώματα ή χρωματικούς τόνους, αφαιρούν ιδιότητες το ένα από το άλλο.

Α! Μια και αναφερθήκαμε στην ισχύ των χρωμάτων. Όσο πιο σκούρο είναι ένα χρώμα τόσο μεγαλύτερη ισχύ έχει στην Αφαιρετική Μείξη. Δηλαδή, το μπλε είναι το σκουρότερο και ισχυρότερο από τα βασικά μου χρώματα. Αρκεί μια στάλα μπλε για να αλλάξει την χροιά του κόκκινου χρώματος, ακόμα ευκολότερα δε, αυτήν του κίτρινου. Χρειάζονται όμως περισσότερες στάλες κόκκινου χρώματος για να μεταβάλλει το μπλε, πολύ περισσότερες δε, από το κίτρινο χρώμα για να επηρεάσει τα σκουρότερα χρώματα, αφού αυτό είναι το ανοιχτότερο και φωτεινότερο από τα τρία.

Ίσως να μου διαφεύγουν κάποια πράγματα ή άλλες λεπτομέρειες από την αυτοπαρουσίασή μου, αλλά δεν μ’ αφήνει να μιλήσω άλλο η αδελφή μου, η Προσθετική Ανάμειξη. Βιάζεται να μιλήσει κι’ εκείνη για τον εαυτό της. Της δίνω τον λόγο λοιπόν.

 


is | Topic: αφαιρετική μίξη, Μίξεις χρωμάτων, Συνέντευξη με τα χρώματα | Tags: None

2 Comments, Comment or Ping

  1. 1

    Συγχαρητήρια για την ιστοσελίδα σας!!Θα ήθελα να μάθω τι είδους τέμπερες μπορώ να χρησιμοποιήσω για ανάμιξη χρωμάτων.Κάνουν και οι τέμπερες λαδιού (για αφαιρετική ή προσθετική μίξη) ;ποιά η διαφορά με τις άλλες τέμπερες;
    Ευχαριστώ
    02-11-2017

    15 Jul
  2. admin

    2

    Ειρήνη γειά!
    Με τις “μπογιές” κάθε είδους (όπως τέμπερες κλπ.) επιτυγχάνουμε μόνο την αφαιρετική μείξη των χρωμάτων. Η προσθετική μείξη αφορά στις χρωματικές ακτινοβολίες (φωτισμούς κλπ.) Οι τέμπερες είναι νεροχρώματα (τέμπερες λαδιού δεν υφίστανται) που διαφέρουν από τις ακουαρέλες (νερομπογιές) στο ότι έχουν επικαλυπτικότητα, δηλ. το ένα χρώμα μπορεί να καλύψει το άλλο. Η διαφορά μεταξύ των διαφόρψν ειδών τέμπερας (μάρκες, είδη) έγγυται στον βαθμό επικαλυπτικότητας και την ποιότητα τψν χρωστικών παραγωγής.
    Ευχαριστώ για τα συγχαρητήρια!
    Πάνος
    06-11-2017

    15 Jul

Reply to “Συνεντευξη με τα χρωματα [ιθ΄]: αφαιρετική μείξη”