xromata.com


Απόδοση χρωμάτων – Color attribution

Απορρόφηση ακτινοβολιών και απόδοση χρωμάτων

 

 

Στην ενότητα (CATEGORIES) «λειτουργίες όρασης χρωμάτων» έχομε ήδη αναφέρει πως αποδίδουν το χρώμα τους τα διάφορα αντικείμενα.

Στην εποχή μας είναι αρκετά εύκολο να δούμε ποιο είναι το πραγματικό ενεργειακό χρώμα που χρειάζεται κάθε αντικείμενο.

Αρκεί να το φωτογραφίσουμε με έγχρωμο φιλμ και να δούμε την απεικόνισή του στο αρνητικό φιλμ της φωτογραφίας. Τα χρώματα που έχουν εγκλωβιστεί εκεί είναι τα χρώματα που έχει ανάγκη το συγκεκριμένο αντικείμενο από την φωτεινή ενέργεια.

Οι συμπληρωματικές ακτινοβολίες των χρωμάτων αυτών είναι αυτές που «επιστρέφονται» από το αντικείμενο, σαν περιττές, άχρηστες για τη συγκεκριμένη λειτουργία του και είναι αυτές που συλλαμβάνονται από το μάτι μας σαν το «χρώμα του αντικειμένου».

Δεν μένει παρά να δούμε όταν κάποιες βασικές ακτινοβολίες απορροφώνται τί χρώμα αποδίδουν:

 

 

 

1.  Όταν απορροφώνται όλα τα μήκη κύματος του φωτός το αντικείμενο φαίνεται μαύρο (Γι’ αυτό το μαύρο δεν θεωρείται χρώμα αλλά έλλειψη φωτός).

2. Όταν αντανακλώνται όλα τα μήκη κύματος του φωτός το αντικείμενο φαίνεται άσπρο (Γι’ αυτό το λευκό θεωρείται σαν αντανάκλαση φωτός και όχι σαν χρώμα).

3. Όταν το αντικείμενο απορροφά τις μπλε και πράσινες ακτινοβολίες φαίνεται κόκκινο.

4. Όταν το αντικείμενο απορροφά τις μπλε και κόκκινες ακτινοβολίες φαίνεται πράσινο.

5. Όταν το αντικείμενο απορροφά τις πράσινες και κόκκινες ακτινοβολίες φαίνεται μπλε.

6. Όταν το αντικείμενο απορροφά μόνο τις μπλε ακτινοβολίες φαίνεται κίτρινο.

7. Όταν το αντικείμενο απορροφά μόνο τις πράσινες ακτινοβολίες φαίνεται ρόδινο (ματζέντα).

8. Όταν το αντικείμενο απορροφά μόνο τις κόκκινες ακτινοβολίες φαίνεται γαλανό (κυανό).

9. Ανάλογα με τις διαβαθμίσεις απορρόφησης των ακτινοβολιών αποδίδονται οι διάφορες αποχρώσεις. Όταν το αντικείμενο απορροφά μέρος και των τριών ακτινοβολιών αποδίδει τα φαιά (καφετιά) χρώματα, τα καλούμενα «μη – χρώματα».

 

 

 

Translation into English

Absorption of radiation and performance of colors.



In the unit (CATEGORIES) «functions of color vision", we have already mentioned how different objects give us their colors.
These days it is quite easy to find out what is the actual energy color that every object requires.
Just take a photograph of the object with color film and look its portrayal of the negative film of the photo. The colors that are caught there are the colors that this object needs from the light energy.
The additional color radiations, such as those who "returned" from the object, as redundant, unnecessary for the function are caught by our eye as the "color” of the object.
Now we have to see when some basic radiations are absorbed what color attribute:
 
1. When all wavelengths of light absorbed the object appears black (black is not considered as color but as lack of light).
2. When all wavelengths of light are reflected the object appears white (white is considered as a reflection of light and not as color).
3. When the object absorbs the blue and green radiation appears red.
4. When the object absorbs the blue and red radiation appears green.
5. When the object absorbs the green and red radiation appears blue.
6. When the subject absorbs only the blue radiation appears yellow.
7. When the subject absorbs only green radiation appears pink red (magenta).
8. When the subject absorbs only the red radiation appear blue (cyan).
9. Depending on the degrees of absorption of radiation different colors are assigned. When the subject absorbs partially all the three radiations gives brown colors, called "non – colors.

 


is | Topic: λειτουργίες όρασης χρωμάτων, Μίξεις χρωμάτων | Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,

3 Comments, Comment or Ping

  1. Nick Chalas

    2

    Ωραία περιγραφή, αυτό εξηγεί και τα πιο ουδέτερα χρώματα όπως το καφέ. Και οι διάφορες αποχρώσεις που προέρχονται από διαβαθμίσεις απορρόφησης ακτινοβολίας εξηγούνται απλά και ωραία. Το πιο σπουδαίο είναι η δομή του ανθρώπινου οφθαλμού που μπορεί και συλλαμβάνει ατέλειοτη ποικιλία αποχρώσεων! Δηλαδη μπορούμε να διακρίνουμε τη διαφορά μεταξύ σκούρο πράσινο και Πιό ανοιχτό πράσινο, παρομοίως τις αποχρώσεις σχεδόν όλων το χρωμάτων στο φάσμα!
    06-11-2017

    02 Mar
  2. admin

    3

    Nick, χαίρομαι που σου αρέσουν τα άρθρα στον “Χρωματόκοσμο” και ιδιαίτερα που τα παρακολουθείς ανελλιπώς και τα σχολιάζεις, γιατί τα όποια σχόλια για μένα είναι σαν μια επιβράβευση για την δουλειά μου και μια ώθηση για να εργαστώ περισσότερο.
    Αφού εξηγήθηκε το πως δημιουργείται η απόδοση των χρωμάτων από τα αντικείμενα, πολύ σύντομα θα δούμε και πως το μάτι αντιλαμβάνεται όλη αυτήν την πολυχρωμία, ερεθισμένο μόνο από τρεις βασικές χρωματικές ακτινοβολίες, την μπλε, την πράσινη και την κόκκινη.
    Λίαν προσεχώς λοιπόν στον “Χρωματόκοσμο”.
    Πάνος
    09-11-2017

    02 Mar

Reply to “Απόδοση χρωμάτων – Color attribution”