xromata.com


Συναισθησια: μουσικες συγχορδιες

 

Οι διάφοροι τύποι χρωμαισθησίας

 

2ος υποτύπος ακουστικο-οπτικής συναισθησίας

 

Chord colour = μουσικές συγχορδίες – χρώματα

 

 

 

Αυτός είναι ένας τύπος χρωμαισθησίας και θα μπορούσε να θεωρηθεί υποτύπος ακουστικο-οπτικής συναισθησίας.

Κατά την ακρόαση ή την αναπαραγωγή μουσικής, κάθε διαφορετική συγχορδία συνδέεται αυτόματα με ένα χρώμα (ή έναν συνδυασμό χρωμάτων).

Αν τα χρώματα φαίνονται φυσικά στον εξωτερικό χώρο στο άκουσμα της συγχορδίας θεωρείται «προβολική» συναισθησία,

 

 

ενώ αν φαίνονται μόνο στο μάτι του νου ή ο συναισθητικός απλώς «γνωρίζει» ότι οι συγχορδίες έχουν το συγκεκριμένο χρώμα θεωρείται «συνειρμική» συναισθησία, Ο τελευταίος αυτός τύπος είναι η πιο κοινή από τις δύο συγχορδικές χρωμο-συναισθησθητικές εμπειρίες.

 

 

Η συγχορδική χρωμο-συναισθησία είναι ένα γενικό όνομα για κάθε μορφή συναισθησίας όπου ο επαγωγέας είναι ήχος ή μουσική που ταυτόχρονα περιλαμβάνει χρώμα.

Τα συναισθητικά άτομα με συναισθησία τόνου-χρωματισμού (δηλαδή εκείνοι που συνδέουν τα χρώματα με τις μουσικές νότες) έχουν μερικές φορές και συγχορδική χρωμαισθησία.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, το χρώμα της συγχορδίας μπορεί βασικά να είναι αυτό της κύριας νότας, με ελαφρές αποχρώσεις από τα χρώματα των άλλων νότων που την αποτελούν, ή μπορεί να είναι ένας συνδυασμός των χρωμάτων όλων των διαφορετικών νότων τη, μια σχέση ή πρότυπο που ποικίλλει ανάλογα με τον κάθε συναισθητικό.

 

 

Για μερικούς ανθρώπους με αυτό το είδος συναισθησίας, οι συγχορδίες δεν έχουν μόνο ένα ή περισσότερα χρώματα αλλά και σχήμα, μια χωρική θέση ή τη δική τους χαρακτηριστική κίνηση.

Ο Γάλλος μουσικός και συνθέτης Olivier Messiaen (1908-1992) είχε συναισθησία χρωμάτων συγχορδίας και τόνου και έλεγε πως:

«Ένα από τα σπουδαία δράματα της ζωής μου συνίσταται στο να λέω στους ανθρώπους ότι βλέπω χρώματα όποτε ακούω μουσική και δ εκείνοι δεν βλέπουν τίποτα, τίποτα απολύτως. Αυτό είναι τρομερό. Και ούτε καν με πιστεύουν.

 

 

Όταν ακούω μουσική –και αυτό γινόταν ήδη από όταν ήμουν παιδί– βλέπω χρώματα. Οι συγχορδίες εκφράζονται σαν χρώματα για μένα – για παράδειγμα, ένα κιτρινωπό πορτοκαλί με μια κοκκινωπή απόχρωση. Είμαι πεπεισμένος ότι μπορεί κανείς να το μεταφέρει αυτό στο κοινό που ακούει».


is | Topic: Συναισθησία | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Συναισθησια: μουσικες συγχορδιες”