Χρωματα πολυτιμων λιθων απο ελαττωματα [Γ]
Χρώματα πολύτιμων λίθων από ελαττώματα
[Γ]
Χρώματα πολύτιμων λίθων που προκύπτουν
από χρωματικά κέντρα
Χρώματα αμέθυστου, τοπάζ και καπνιστού χαλαζία
(Ας δούμε τί αναφέρεται γι’ αυτά στην σειρά: Causes of Color)
Το χρωματικό κέντρο μπορεί επίσης να υπάρχει σε διεγερμένη κατάσταση και η ενέργεια που απαιτείται για να φτάσει σε αυτή την διεγερμένη κατάσταση είναι ίση με την ενέργεια ενός ορατού φωτονίου.
Το χρωματικό κέντρο απορροφά ενέργεια με τη μορφή φωτονίων στην κίτρινη περιοχή του φάσματος πηδώντας στη διεγερμένη του κατάσταση. Αυτό που βλέπουμε στον κρύσταλλο είναι το συμπληρωματικό του χρώμα, το μωβ.
Η ακτινοβολία του καθαρού χαλαζία θα προκαλέσει την εκτόξευση ηλεκτρονίων από ορισμένα από τα άτομα οξυγόνου.
Τα ηλεκτρόνια θα επιστρέψουν αμέσως και ο κρύσταλλος είναι άχρωμος.
Η προσθήκη Al στη δομή SiO2 (περίπου 1 άτομο Al για κάθε 10000 άτομα Si) έχει ως αποτέλεσμα μια αλλαγή στο χρώμα στου κρυστάλλου.
Εάν το Al3+ αντικαταστήσει το ιόν Si4+ στο πλαίσιο SiO2 για να διατηρήσει την ηλεκτρική ουδετερότητα του κρυστάλλου, θα μπορούσε να υπάρχει ένα πρωτόνιο (H+).
Εάν η ακτινοβολία εκτοξεύσει ένα ηλεκτρόνιο από ένα άτομο οξυγόνου κοντά στο ιόν αλουμινίου, το ηλεκτρόνιο μπορεί να παγιδευτεί από το πρωτόνιο.
Ολόκληρη η οντότητα (AlO4)5- δημιουργεί ένα χρωματικό κέντρο «τρύπας» και μετατρέπεται σε (AlO4)4-.
Το άτομο υδρογόνου απορροφά το φως για να παράγει το γκρι-προς-καφέ-μαύρο χρώμα του καπνιστού χαλαζία.
Αφαίρεση χρωματικών κέντρων
Το ηλεκτρόνιο μπορεί να ελευθερωθεί από την «παγίδα» μόνο όταν τροφοδοτείται με αρκετή ενέργεια για να κινηθεί πέρα από την έλξη των θετικών ιόντων.
Αυτό μπορεί να συμβεί εάν ο κρύσταλλος θερμανθεί σε μερικές εκατοντάδες βαθμούς Κελσίου και έχει ως αποτέλεσμα τη λεύκανση του κέντρου χρώματος.
Σε ορισμένα υλικά, η φωτεινή ενέργεια από τον φωτισμό μπορεί να είναι αρκετή για να ελευθερώσει το ηλεκτρόνιο, οδηγώντας σε οπτική λεύκανση.
Τα χρώματα τόσο του αμέθυστου όσο και του καπνιστού χαλαζία είναι σταθερά στο φως, αλλά χάνονται όταν θερμαίνονται μεταξύ 300 και 500°C.
Εάν δεν υπερθερμανθεί, το κέντρο χρώματος και το χρώμα μπορούν να αποκατασταθούν με άλλη ακτινοβολία κ.ο.κ.
Η ακριβής φύση πολλών χρωματικών κέντρων μας είναι άγνωστη.
Είναι αρκετά ενδιαφέρον ότι η ακτινοβολία άχρωμων διαμαντιών μπορεί να παράγει σταθερά κίτρινα, μπλε, καφέ και πράσινα χρώματα.
Αν και τα ακτινοβολημένα κίτρινα και μπλε διαμάντια είναι παρόμοια στην εμφάνιση με τα κίτρινα που προκαλούνται από το άζωτο και το μπλε που προκαλείται από το βόριο, είναι πολύ λιγότερο πολύτιμα και μπορούν να διακριθούν από φασματοσκοπικά και άλλα χαρακτηριστικά.
admin is | Topic: ορυκτα και χρωματα | Tags: None
No Comments, Comment or Ping
Reply to “Χρωματα πολυτιμων λιθων απο ελαττωματα [Γ]”