Χρωματισμος στην βιολογια: Διαβιβαστικοι χρωματισμοι
[Από την σειρά της ‘Britannica’ για τις βιο-χρωστικές]
Ο Χρωματισμός στην βιολογία
[ΚΖ΄]
Διαβιβαστικοί χρωματισμοί
Στα αγελαία ζώα, ο χρωματισμός, η μορφολογία και η γενική συμπεριφορά μπορεί να ταυτοποιήσουν ένα άτομο με άλλα του είδους του και μπορούν να βοηθήσουν στο σχηματισμό συναθροίσεων των ειδών καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.
Αυτό φαίνεται στα αγελαία ψάρια στα οποία το τμήμα του σώματος που κινείται με κινήσεις κολύμβησης συχνά έρχεται σε αντίθεση με το χρώμα του υπόλοιπου σώματος, παρέχοντας προφανώς ένα ελκυστικό ερέθισμα μέσα στο κοπάδι.
Εξειδικευμένοι χρωματισμοί:
Το νυχτολούλουδο (Oenothera biennis) φαίνεται διαφορετικό στο ορατό φως και διαφορετκό στο υπεριώδες φως.
Η θέαση του στο υπεριώδες φως αποκαλύπτει σχέδια-οδηγούς προς το νέκταρ που είναι ευδιάκριτα στα έντομα που επικονιάζουν αυτό το λουλούδι αλλά όχι στο ανθρώπινο μάτι.
Μια μπλε ίριδα με κίτρινους οδηγούς προς το νέκταρ υποδεικνύουν τη θέση του νέκταρ στη μέλισσα (Apis mellifera). Στο σώμα της μέλισσας φαίνονται στίγματα κόκκων γύρης που απομακρύνθηκαν από τους στήμονες από τη μέλισσα που αναζητά τροφή.
Σεξουαλική εξαπάτηση από ορχιδέες:
Στο labellum of the mirror ophrys (Ophrys speculum) ο χρωματισμός μοιάζει τόσο πολύ με αυτόν της θηλυκής σφήκας Colpa aurea που τα αρσενικά του είδους έλκονται από το λουλούδι και μαζεύουν τη γύρη κατά τις προσπάθειές τους για σύζευξη.
Τα είδη που συνάπτουν συμβιωτικές ή αμοιβαίες αλληλεπιδράσεις μπορούν να ενωθούν με διαφημιστικό χρωματισμό.
Πολλά φυτά εξαρτώνται από έντομα και ακόμη από ορισμένα πουλιά και νυχτερίδες για την επικονίαση και τη διασπορά των σπόρων.
Ο επικονιαστής έλκεται πρώτα από το άνθος του φυτού από το οποίο μαζεύει τη γύρη ενώ τρέφεται. Στη συνέχεια επισκέπτεται ένα άλλο λουλούδι του ίδιου είδους, μεταφέροντας λίγη από τη γύρη.
Ο χρωματισμός και το σχήμα των λουλουδιών προσελκύουν τους επικονιαστές και παρέχουν πληροφορίες για τα είδη του φυτού.
Τα άνθη των φυτών που γονιμοποιούνται από έντομα έχουν συνήθως μοτίβα κίτρινου, μπλε και υπεριώδους που προκαλούν μια ισχυρή απόκριση στο μάτι του εντόμου.
Έχουν συνήθως ένα σκουρόχρωμο σχέδιο κοντά στο κέντρο του λουλουδιού, που ονομάζεται οδηγός νέκταρ, ο οποίος προσανατολίζει το έντομο προς την κατάλληλη θέση επικονίασης.
Οι μέλισσες δείχνουν έντονη προτίμηση στα λουλούδια με περίπλοκα σχήματα και χρωματισμούς.
Τα περίπλοκα ακτινωτά μοτίβα φαίνεται να είναι τα πιο ελκυστικά.
Μερικές ορχιδέες εκμεταλλεύονται την σεξουαλική συμπεριφορά των μελισσών, καθώς τα λουλούδια είναι σχεδόν τέλεια μιμητικά των θηλυκών μελισσών.
Μια αρσενική μέλισσα που προσπαθεί να συναναστραφεί με το λουλούδι αποκτά τις κάψουλες γύρης και τις μεταφέρει σε άλλο λουλούδι.
admin is | Topic: ζωα και χρωματα, Φύση και χρώματα | Tags: None
No Comments, Comment or Ping
Reply to “Χρωματισμος στην βιολογια: Διαβιβαστικοι χρωματισμοι”