xromata.com


Οι μυκητες και οι χρωστικες τους: [1] περιληπτικα

Οι μύκητες και οι χρωστικές τους

[1]

 

 

 

Έχομε αναφερθεί έως τώρα στους χρωματισμούς του ζωικού, του φυτικού, βασιλείου και του ορυκτού, ενώ έχουμε ασχοληθεί μερικώς με τα χρώματα στα πρώτιστα και τα μονήρη (τα άλλα δυο βασίλεια από τα 6).

 

 

Καιρός να ασχοληθούμε και με τα χρώματα του 6ου βασιλείου, τους μύκητες. Βασιζόμενοι σε όσα αναγράφονται για το θέμα αυτό στον ιστότοπο ‘National Library of Medicine’, στο κεφάλαιο’ Fungal Pigments and Their Roles Associated with Human Health’(Μυκητιακές χρωστικές και οι ρόλοι τους που σχετίζονται με την ανθρώπινη υγεία).

 

 

 

Περιληπτικά:

Οι μύκητες μπορούν να παράγουν μυριάδες δευτερογενείς μεταβολίτες, συμπεριλαμβανομένων χρωστικών ουσιών.

Ορισμένες από αυτές τις χρωστικές διαδραματίζουν θετικό ρόλο στην ανθρώπινη ευημερία, ενώ άλλες είναι επιζήμιες.

Οι μυκητιακές χρωστικές ομαδοποιούνται σε καροτενοειδή, μελανίνες, πολυκετίδια αζαφιλόνες κ.λπ.

Αυτές οι χρωστικές είναι φυλογενετικά ευρέως κατανεμημένες.

Ενώ οι βιοσυνθετικές οδοί για ορισμένες μυκητιακές χρωστικές είναι γνωστές, η πλειονότητα μένει να διευκρινιστεί.

Η κατανόηση των γονιδίων και των μεταβολικών οδών που εμπλέκονται στη σύνθεση μυκητιακής χρωστικής είναι απαραίτητη για τον γενετικό χειρισμό της παραγωγής τόσο των τύπων όσο και των ποσοτήτων συγκεκριμένων χρωστικών.

Μια ποικιλία μυκητιακών χρωστικών έχει δείξει ευρέως φάσματος βιολογικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων πολλά υποσχόμενων φαρμακοφόρων/μορίων μολύβδου που θα αναπτυχθούν σε φάρμακα που προάγουν την υγεία για τη θεραπεία καρκίνων, καρδιαγγειακών διαταραχών, μολυσματικών ασθενειών, παθήσεων Alzheimer κ.λπ.

 

 

Επιπλέον, η μηχανιστική αποσαφήνιση της αλληλεπίδρασης των μυκητιασικών χρωστικών με το ανοσοποιητικό σύστημα του ξενιστή παρέχει πολύτιμες ενδείξεις για την καταπολέμηση των μυκητιασικών λοιμώξεων.

 

 

Οι μεγάλες δυνατότητες των μυκητιακών χρωστικών έχουν ανοίξει τους δρόμους για την ακαδημαϊκή κοινότητα και τις βιομηχανίες που κυμαίνονται από τη θεμελιώδη βιολογία έως τη φαρμακευτική ανάπτυξη, ρίχνοντας φως στις προσπάθειές μας για την πρόληψη και τη θεραπεία ασθενειών.


is | Topic: ίαση, Φύση και χρώματα, χρωστικές | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Οι μυκητες και οι χρωστικες τους: [1] περιληπτικα”