xromata.com


Μουσες και χρωματα: Μελπομενη [4]

 

Μούσες και χρώματα

[Μελπομένη]

 

Εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο τοποθετήσαμε τις 9 Μούσες στον έγχρωμο, πλέον, εννεαδικό πίνακα (την βάση των ‘μαγικών τετραγώνων’) σε μια προσπάθεια χρωματισμού κάθε μιας από τις Μούσες.

https://xromata.com/?p=10034

Εξετάζουμε τώρα κάθε μια από τις Μούσες χωριστά, εξετάζοντας την σημασία του ονόματός της, το χρώμα με το οποίο την έχουμε ντύσει (δηλαδή το χρώμα του τετραγώνου στο οποίο την έχουμε τοποθετήσει), και αριθμοσοφικά τον αριθμό του αντίστοιχου τετραγώνου.

Αφού ασχοληθήκαμε ήδη με τις Μούσες Κλειώ, Ευτέρπη και Θάλεια, σειρά έχει τώρα η τέταρτη Μούσα, η Μελπομένη.

 

 

Μελπομένη

 

Η Μούσα που εξετάζουμε εδώ, είναι η Μούσα Μελπομένη, η τέταρτη στην καθιερωμένη σειρά των Μουσών, τοποθετημένη στο τέταρτο τετράγωνο του εννεαδικού πίνακα, που είναι χρωματισμένο πράσινο και φέρει τον αριθμό τέσσερα.

Η Μελπομένη, ευρέτρια και προστάτιδα της ρητορικής, της ωδής, της τραγωδίας (ωδής των τράγων), ήτοι του διδακτικού θεάτρου και της μελωδίας λεγομένης και μολπής.

 

 

Με αυτά ψυχαγωγούνται οι άνθρωποι, δηλαδή διδάσκονται οδηγούμενοι από ψυχικά ερεθίσματα.

Ο σκοπός του μουσείου Μελπομένη ήταν η καθοδήγηση προς την διδασκαλία, εξυμνώντας κάποιον – κάτι με άσμα και χορό (όπου χορός = θέατρο, μίμηση).

 

 

Κατά την ‘Ιστορία Γενέσεως της Ελληνικής Γλώσσας’ του Ηλ. Τσατσόμοιρου, τα γράμματα του ονόματος ΜΕΛΠΟΜΕΝΗ συνιστούν την έννοια:

Μ σύμβολο μητρότητας απ’ όπου αρχίζει η μάθηση

Ε στηρίζουσα (έδος), ερμηνεύουσα και ωθούσα (ελαύνω)

Λ δια λόγου

Π παθημάτων

Ο στον χώρο

Μ δια μιμήσεως αυτών

Ε ωθούσα δι’ αυτών

Ν νέους ανθρώπους

Η σε ηρωικές πράξεις (ψυχικού σθένους)

Δηλαδή, η Μελπομένη λογιζόμενη παλαιότερα συμβάντα τα αναπαράγει ερεθίζοντας την ψυχή ώστε να οδηγηθεί σε διδάγματα που θα αποβούν ωφέλιμα.

 

 

Με άλλα λόγια έχουμε την ώθηση, λόγω ψυχικών αισθημάτων, προς λειτουργία της σκέψης, όπου ΣΚΕΨΗ είναι η πνευματική ιδιότητα του τέταρτου τετραγώνου του εννεαδικού πίνακα των ‘9 ιδιοτήτων του ανθρώπινου πνεύματος’.

 

            

 

Το τέταρτο τετράγωνο φέρει και αυτό όπως και το δεύτερο, πράσινο χρώμα. Η διαφορά του από το πράσινο του δεύτερου τετραγώνου της Θέλησης, είναι πως το πράσινο του τετραγώνου της Μελπομένης – Σκέψης, βάση της στερεομετρικής ανάλυσης του πίνακα, είναι πιο κιτρινοπράσινο, δηλαδή το πράσινο αυτό σχηματίζεται με περισσότερο κίτρινο ψυχικό χρώμα επί του μπλε, έναντι του προηγούμενου πράσινου της Ευτέρπης όπου το μπλε – πνεύμα επηρεάζεται λιγότερο από το κίτρινο – ψυχή.

Πρόκειται για δυο νοητικές καταστάσεις λειτουργίες όπου δραστηριοποιείται η ΘΕΛΗΣΗ.

 

 

 

Στην Ευτέρπη η θέληση είναι μια περισσότερο πνευματική κατάσταση που στοχεύει στην ορθή αντικειμενικά επιλογή, ενώ κατά την Μελπομένη η επιλογή περνώντας από την λειτουργία της σκέψης, βαίνει πιο υποκειμενική, επηρεαζόμενη από ψυχικά ερεθίσματα.

Πάντως, σκοπός και των δυο Μουσών είναι η μάθηση, όπου στην περίπτωση της Μελπομένης πρόκειται για την διδακτική μάθηση.

Η Μελπομένη σαν ΣΚΕΨΗ είναι έκφραση της ‘Φαντασίας’, ή άλλως, αποσπάσματα της ‘Φαντασίας’ που εντοπίζονται με την μορφή σκέψης.

Με τον εντοπισμό αυτόν κάθε πράγμα ονομάζεται και οι λέξεις παίρνουν νόημα.

 

 

Σύμβολά της Μελπομένης είναι το ‘ρόπαλο’, σύμβολο αγώνων επιβίωσης, το ‘προσωπείο (μάσκα)’ ήρωος (σύμβολο μορφής αρίστου μεταξύ της ομάδας).

Ο αριθμός του τετραγώνου της Μελπομένης είναι το 4, στα δε Πυθαγόρεια γεωμετρικά σχήματα αντιστοιχεί στο ‘τετράγωνο’ το οποίο σαν επίπεδο σχήμα εκφράζει τον αριθμό 4 με τις 4 πλευρές του.  

 

 

Το 4 είχε απεριόριστη σημασία για τους Πυθαγορείους, λόγω του ότι το άθροισμα των τεσσάρων πρώτων αριθμών παράγει το 10 ( 1+2+3+4=10).

 

 

Στο 4 ανάγεται το πρώτο στερεό σχήμα, το τετράεδρο, που έχει βάση το 3 και κορυφή το 1.

 

 

Ο αριθμός 4 αποκαλύπτει τα μυστήρια της φυσικής δημιουργίας και δίδει την σοφία της επιστήμης.

Το τέσσερα για τους Πυθαγορείους αντιπροσώπευε την ολοκλήρωση, που εξέφραζαν με τις τέσσερις εποχές, τα τέσσερα στοιχεία (γη, αέρας, πυρ και ύδωρ), τα τέσσερα ζωτικής σημασίας μουσικά διαστήματα, τις τέσσερις μαθηματικές επιστήμες, -την αριθμητική, την μουσική, την γεωμετρία και την αστρονομία- σαν τα θεμέλια της αληθινής γνώσης.

Ο Πλάτων χρησιμοποίησε αργότερα τον αριθμό τέσσερα στις τέσσερεις ικανότητες του ατόμου, νοημοσύνη, λόγος, αντίληψη και φαντασίωση.

 

 


is | Topic: μαγικά τετράγωνα, Μύθοι και χρώματα, Πράσινο | Tags: None

2 Comments, Comment or Ping

  1. 1

    Με Ενδιαφέρει η Μουσά Καλλιόπη. Πληροφορίες

    20 Mar
  2. admin

    2

    Χαίρε Μαρία!
    Η Μούσα Καλλιόπη είναι η κυριοτέρα των Μουσών και το “κατακλείδι” αυτών και γι’ αυτό είναι η τελευταία στην σειρά (κλείνει το θέμα Μούσες) σε σντίθεση με την Κλειώ που αναφέρεται πρώτη (η οποία ανόιγει / ξεκλειδώνει) των Μουσών.
    Χαίρομαι για το σχόλιο σου και που με προτρέπει να επισπεύσω το (αρκετά δύσκολο) θέμα των Μουσών.
    Της Καλλιόπης προηγούνται η Πολύμνια και η Ουρανία.
    Το χρώμα της Καλλιόπης είναι το Κόκκινο και ο αριθμός της το εννέα.
    Θα φροντίσω οσονούπω να αναρτηθούν και οι υπόλοιπες Μούσες αφού βλέπω ότι υπάρχει ενδιαφέρον.
    Μπορείς να με ρωτήσεις ό,τι θες και εφόσον γνωρίζω θα σου απαντήσω.
    Δυστυχώς η επικοινωνία με όσους με παρακολουθείτε είναι πενιχρή, κάτι που δεν με βοηθάει στο να γνωρίζω τα ενδιαφέροντά σας και τα ερωτήματα σας γύρω από τον κόσμο των χρωμάτων ώστε να προγραμματίζω τα άρθρα σε θέματα της αρεσκείας σας και να μην ενεργώ ‘στα τυφλά’, χωρίς γνώμονα!
    Ευχαριστώ για την βοήθεια!
    Πάνος!

    20 Mar

Reply to “Μουσες και χρωματα: Μελπομενη [4]”