xromata.com


Μωβ [α]

 

Η «Συνέντευξη με τα χρώματα» είναι μια προσπάθεια τακτοποίησης των όσων έχουν ειπωθεί (και θα ειπωθούν) για τα χρώματα, σε μια σειρά, ας πούμε, εύπεπτης διδακτικής ύλης, για όλους όσοι θέλετε να «μάθετε» τα χρώματα και τον κόσμο τους.

Η σειρά έχει την μορφή μιας υποτιθέμενης, διδακτικής, συνέντευξης των χρωμάτων προς τον άνθρωπο.

 

 

 

 

Συνέντευξη με τα χρώματα

 

[ρν΄]

 

 

Μωβ

 

[α΄]

 

 

-Γειά σας, είμαι το μωβ χρώμα και επιτέλους ήρθε η ώρα μου να σου αυτοπαρουσιασθώ Άνθρωπε, να σου μιλήσω για τον εαυτό μου.

Μέχρι τώρα σου έχουν αυτοπαρουσιασθεί, εκτός από το άσπρο και μαύρο, τα οποία δεν θεωρούνται χρώματα -όπως σου είπαν και τα ίδια- αλλά σαν αντιπρόσωποι του φωτός και της έλλειψης του θεωρούνται η βάση όλων των χρωμάτων, τα δυο βασικά χρώματα, το κόκκινο και το μπλε, καθώς και τα κίτρινο και πράσινο, που πότε είναι κύρια και πότε παράγωγα χρώματα, ανάλογα με το σύστημα στο οποίο αναφερόμαστε. Δηλαδή στο σύστημα αφαιρετικής μείξης RYB, το κίτρινο είναι βασικό χρώμα, ενώ στο άλλο σύστημα της προσθετικής μείξης RGB είναι παράγωγο, ενώ αντιθέτως στο RYB το πράσινο είναι δευτερεύον παράγωγο χρώμα, το οποίο όμως στο σύστημα RGB είναι πρωτεύον βασικό χρώμα.

Απομένουμε τα άλλα δυο από τα 6 χρώματα του φάσματος, το πορτοκαλί και το μωβ, που είμαστε μόνο παράγωγα.

Θα μου πεις τώρα γιατί πήρα από τα δυο μας τον λόγο πρώτο εγώ, το μωβ, παρακάμπτοντας το πορτοκαλί;

Θα σου το εξηγήσω αμέσως.

Θα θυμάσαι, κάπου στις αρχές της συνέντευξης που σου μιλήσαμε για την εννοιολογία και τον σχηματισμό των εννοιών των χρωμάτων, που εμφανίζονται σχεδόν σε όλες τις γλώσσες του κόσμου με τακτή σειρά.

Η έννοια του μωβ σχηματίζεται αρκετά πριν την έννοια του πορτοκαλί χρώματος, που εσύ Άνθρωπε μέχρι λίγο πριν, λίγο μετά την Αναγέννηση δεν το θεωρούσες σαν αυτόνομο χρώμα και δεν το ξεχώριζες από τα κόκκινα ή κίτρινα χρώματα, δηλαδή τους γονείς του, τα βασικά χρώματα που με την ανάμειξη τους -κατά την αφαιρετική μείξη- παράγουν το πορτοκαλί.

Οπότε, σαν προγενέστερο εννοιολογικά, δικαιούμαι να μιλήσω εγώ, πρώτο από τα δυο μας.

Ξεκινώντας την παρουσίασή μου, ας δούμε τί λέει για μένα η Wikipedia και πως με παρουσιάζει:

Το μωβ ή βιολετί είναι το χρώμα του φωτός στο άκρο των μικρών μήκους κυμάτων του ορατού φάσματος.

Είναι ένα από τα έξι χρώματα του φάσματος ή ένα από τα επτά χρώματα που ονόμασε ο Ισαάκ Νεύτων κατά την δική του επταδική διαίρεση του φάσματος του ορατού φωτός το 1672.

Το ιώδες φως (άλλη μια ονομασία μου, η ορθότερη) έχει μήκος κύματος μεταξύ περίπου 380 και 435 νανομέτρων.

Το όνομα του χρώματος προέρχεται από το γένος των λουλουδιών Viola (ία στα αρχαία ελληνικά).

Στο χρωματικό σύστημα RGB που χρησιμοποιείται σε οθόνες υπολογιστήρων, κινητών και τηλεοράσεων, το βιολετί παράγεται με την ανάμειξη κόκκινου και μπλε φωτός, με περισσότερο μπλε παρά κόκκινο.

Στο χρωματικό σύστημα RYB που χρησιμοποιούνταν ιστορικά από τους ζωγράφους, το βιολετί δημιουργείται με συνδυασμό κόκκινων και μπλε χρωστικών και βρίσκεται μεταξύ μπλε και κόκκινου στον χρωματικό κύκλο.

Στο χρωματικό σύστημα CMYK που χρησιμοποιείται στην εκτύπωση, το βιολετί δημιουργείται με συνδυασμό ματζέντας και κυανών χρωστικών, με περισσότερη ματζέντα παρά κυανό.

Στους χρωματικούς κύκλους RGB/CMY(K), το βιολετί βρίσκεται μεταξύ μπλε και ματζέντα.

Το βιολετί συνδέεται στενά με το πορφυρό.

Στην οπτική, το βιολετί είναι ένα φασματικό χρώμα (που αναφέρεται στο χρώμα διαφορετικών μεμονωμένων μηκών κύματος φωτός), ενώ το πορφυρό είναι το χρώμα διαφόρων συνδυασμών κόκκινου με μπλε (ή ιώδους) φωτός, μερικούς από τους οποίους αντιλαμβάνονται οι άνθρωποι σαν παρόμοιους με το βιολετί.

Σε κοινή χρήση, και οι δύο όροι χρησιμοποιούνται για να αναφέρονται σε μια ποικιλία αποχρώσεων μεταξύ μπλε και κόκκινου.

Ιστορικά το βιολετί / ιώδες χρησιμοποιείται περισσότερο για τις μωβ αποχρώσεις που περιέχουν περισσότερο μπλε, ενώ το πορφυρό γι’ αυτές που περιέχουν περισσότερο κόκκινο.

Το μωβ έχει μακρά ιστορία συσχέτισης με την αριστοκρατία και τα αρχοντικά / βασιλικά δικαιώματα, αρχικά επειδή η πορφυρή βαφή της Τύρου ήταν εξαιρετικά ακριβή στην αρχαιότητα.

Οι αυτοκράτορες της Ρώμης φορούσαν μωβ τόγκα, όπως και οι Βυζαντινοί αυτοκράτορες.

Κατά τον Μεσαίωνα, το βιολετί φορέθηκε από επισκόπους και καθηγητές πανεπιστημίου και χρησιμοποιήθηκε συχνά στην τέχνη ως το χρώμα των ενδυμάτων της Παναγίας.

Στην κινεζική ζωγραφική, το βιολετί χρώμα αντιπροσωπεύει την «ενότητα που υπερβαίνει τη δυαδικότητα του Γιν και του γιανγκ» και «την απόλυτη αρμονία του σύμπαντος».

Στην σκέψη της Νέας Εποχής, το μωβ συνδέεται με το ανώτερο (εκτός της κεφαλής τσάκρα) το τσάκρα του στέμματος, crown chakra ή σαχασράρα στα σανσκριτικά.

Μια ευρωπαϊκή μελέτη δείχνει ότι το μωβ είναι το χρώμα που οι άνθρωποι συνδέουν πιο συχνά με την υπερβολή, τον ατομικισμό, τη ματαιοδοξία και την ασάφεια.

Ετυμολογία και ορισμοί:

Η ονομασία μωβ προέρχεται από την γαλλική ονομασία του χρώματος mauve και αυτή με την σειρά της από την λατινική malva, την ονομασία της μολόχας που τα άνθη της έχουν παρεμφερές χρώμα.

Η λέξη βιολέ ή βιολετί ως όνομα χρώματος προέρχεται από τη Μέση Αγγλική και την Παλαιά Γαλλική violete, με τη σειρά της από το λατινικό viola, το όνομα του λουλουδιού της βιολέτας.

Η πρώτη καταγεγραμμένη χρήση ως όνομα χρώματος στα αγγλικά ήταν το 1370

Στα ελληνικά το σωστό όνομα είναι ιώδες, δηλαδή αυτό που μοιάζει με τα ία, όπως λέγονταν οι βιολέτες στην αρχαιότητα. Χρησιμοποιούμε επίσης την ονομασία μενεξεδί που προέρχεται από τον μενεξέ, το ίδιο λουλούδι όπως ονομάζεται στα τούρκικα.

Το ιώδες βρίσκεται στο ένα άκρο του φάσματος του ορατού φωτός, μεταξύ του μπλε φωτός, που έχει μεγαλύτερο μήκος κύματος από αυτό, και του υπεριώδους φωτός, που έχει μικρότερο μήκος κύματος από τα χρώματα του ορατού φάσματος, και δεν είναι ορατό από τον άνθρωπο.

Τα ιώδη μήκη κύματος είναι περίπου μεταξύ 380 και 435 νανόμετρων.

Τα ιώδη αντικείμενα φαίνονται συχνά σκοτεινά, επειδή η ανθρώπινη όραση γίνεται λιγότερο ευαίσθητη σε τόσο μικρά μήκη κύματος του ορατού φάσματος.

Οι οθόνες υπολογιστήρων και τηλεοράσεων, που χρησιμοποιούν το χρωματικό μοντέλο RGB, δεν μπορούν να παράγουν πραγματικό ιώδες φως και το μιμούνται συνδυάζοντας μπλε φως σε υψηλή ένταση με κόκκινο φως σε χαμηλότερη ένταση.

Τα αντικείμενα που αντανακλούν το φασματικό μωβ φαίνονται πολύ σκοτεινά, επειδή η ανθρώπινη όραση είναι σχετικά λιγότερο ευαίσθητη σε αυτά τα μήκη κύματος.

Αυτά για τώρα, θα συνεχίσουμε οσονούπω με όσα αναφέρονται σε εμένα στον ιστότοπο xromata.com.

 


is | Topic: κόκκινο, Μίξεις χρωμάτων, μπλε, μωβ, Συνέντευξη με τα χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Μωβ [α]”