xromata.com


Χρωματισμος πολυτιμων λιθων

 

Χρωματισμός πολύτιμων λίθων

(Από το: Causes of Color)

 

 

Γιατί ορισμένοι πολύτιμοι λίθοι όπως το ρουμπίνι και το σμαράγδι είναι κόκκινοι και πράσινοι, αλλά το διαμάντι είναι άχρωμο;

Τα ρουμπίνια, τα ζαφείρια και τα διαμάντια αποκτούν το λαμπρό χρώμα τους με διαφορετικά μέσα.

Αιτίες χρώματος σε πολύτιμους λίθους:

 

 

Όταν προστίθενται ακαθαρσίες σε άχρωμους πολύτιμους λίθους, συχνά παράγονται λαμπερά χρώματα.

Όταν προστίθεται χρώμιο σε άχρωμο κορούνδιο, γεννιέται ένα κόκκινο ρουμπίνι, ενώ ένα πράσινο σμαράγδι αναδύεται όταν προστίθεται χρώμιο σε άχρωμο βηρύλλιο.

Τα διαμάντια μπορούν να χρωματιστούν μπλε ή κίτρινα με την προσθήκη ακαθαρσιών.

 

 

Ο ρόλος των ακαθαρσιών στην πρόκληση χρώματος είναι διαφορετικός εδώ.

Μέσω ενός ακόμη μηχανισμού (μεταφορά φορτίου), η προσθήκη ακαθαρσιών στο κορούνδιο μπορεί να δημιουργήσει ένα βαθύ μπλε ζαφείρι.

Η βιολετί απόχρωση του αμέθυστου είναι το αποτέλεσμα ακαθαρσιών σιδήρου στον κρυσταλλικό χαλαζία, αν και αυτή η ακαθαρσία δρα διαφορετικά από την πρόσμειξη χρωμίου που παράγει το κόκκινο χρώμα του ρουμπινιού.

Τα χαρακτηριστικά χρώματα πολλών πολύτιμων λίθων προέρχονται από την παρουσία μετάλλων μετάπτωσης ως ακαθαρσίες σε ένα κατά τα άλλα διαφανές κρυσταλλικό πλέγμα.

 

 

Αυτό μπορεί να οφείλεται σε ένα λεγόμενο πεδίο κρυστάλλου ή, εναλλακτικά, σε φαινόμενο πεδίου συνδέτη.

Σε αυτό το φαινόμενο πεδίου κρυστάλλου ή προσδέματος, το πεδίο που ασκείται από τον κρύσταλλο ξενιστή στην φιλοξενούμενη ακαθαρσία καθορίζει τα ενεργειακά επίπεδα της τελευταίας ως απορροφητές φωτονίων.

Με άλλα λόγια, ο χημικός δεσμός μεταξύ του κρυστάλλου ξενιστή και της φιλοξενούμενης ακαθαρσίας περιλαμβάνει πάντα την δωρεά ηλεκτρονίων από τον κρύσταλλο ξενιστή σε κενά επίπεδα ενέργειας στη μεταλλική ακαθαρσία, δεσμεύοντας το μέταλλο στον κρύσταλλο.

Τα μεταβατικά μέταλλα μπορούν να μεταμορφώσουν ακόμη και τον πιο απλό κρύσταλλο σε έναν πολυπόθητο θησαυρό.

 

 

Ο πιο απλός και πιο χαρακτηριστικός πολύτιμος λίθος είναι το διαμάντι.

Είναι δυνατό, λαμπερό και άχρωμο.

Ένα διαμάντι αποτελείται από μια άπειρη σειρά ατόμων άνθρακα συνδεδεμένα σε ένα άκαμπτο πλαίσιο που εκτείνεται προς όλες τις κατευθύνσεις, γεγονός που καθιστά το διαμάντι την πιο σκληρή γνωστή ουσία.

Με το να συγκρατούνται τόσο σφιχτά, τα διαμάντια δεν μπορούν να απορροφήσουν το ορατό φως και ως εκ τούτου είναι άχρωμα.

 

 

Δεν υπάρχουν ασύζευκτα ηλεκτρόνια στην δομή τους.

Για το κορούνδιο, η επαναλαμβανόμενη μονάδα είναι το οξείδιο του αλουμινίου.

Ως το δεύτερο πιο σκληρό γνωστό υλικό, το κορούνδιο χρησιμοποιείται σε τροχούς λείανσης και σμυριδόχαρτα.

 

 

Για το βηρύλλιο, η επαναλαμβανόμενη μονάδα είναι το πυριτικό αργιλικό βηρύλλιο. Με τέσσερα στοιχεία στην επαναλαμβανόμενη μονάδα του (βηρύλλιο, αλουμίνιο, πυρίτιο και οξυγόνο), το πλαίσιο του είναι λιγότερο άκαμπτο και έτσι το βηρύλλιο δεν είναι τόσο σκληρό όσο το κορούνδιο.

 

 

Και πάλι, όλα τα ηλεκτρόνια είναι δεμένα μεταξύ τους και δεν υπάρχει απορρόφηση του ορατού φωτός. Αυτά τα υλικά είναι επομένως άχρωμα.

 


is | Topic: Γιατί έχει χρώμα....., ορυκτα και χρωματα, Φύση και χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Χρωματισμος πολυτιμων λιθων”