Χρωματα πολυτιμων λιθων από ελαττωματα
Χρώματα πολύτιμων λίθων από ελαττώματα
Χρώματα πολύτιμων λίθων που προκύπτουν
από χρωματικά κέντρα
Χρώματα αμέθυστου, τοπάζ
και καπνιστού χαλαζία
(Ας δούμε τί αναφέρεται γι’ αυτά στην σειρά:
Causes of Color)
Ο χαλαζίας μπορεί να είναι το δεύτερο πιο κοινό ορυκτό στον φλοιό του πλανήτη μας, αλλά όλοι, από τους αρχαίους Αιγύπτιους και τους Αβορίγινες της Αυστραλίας μέχρι τους σύγχρονους επαγγελματίες της Νέας Εποχής πιστεύουν ότι αυτός ο κρύσταλλος έχει μυστικιστικές ή θεραπευτικές ιδιότητες.
Ενώ κατέχουν εξέχουσα θέση στη μεταφυσική, ορισμένες ποικιλίες χαλαζία – όπως ο καπνιστός χαλαζίας και ο αμέθυστος – αντλούν στην πραγματικότητα τα όμορφα χρώματά τους από ελαττώματα στις κρυσταλλικές δομές τους.
Πολλοί φυσικοί πολύτιμοι λίθοι έχουν χρώματα που προκαλούνται από φαινόμενα πεδίου προσδέματος
(βλέπε σμαράγδια) https://xromata.com/?p=14069
ή μεταφορά φορτίου
(βλέπε ζαφείρια) https://xromata.com/?p=14086
εντός της κρυσταλλικής δομής τους.
Ελαττώματα γνωστά ως χρωματικά κέντρα εντός της κρυσταλλικής δομής μπορεί να αλλοιώσουν το φυσικό τους χρώμα.
Τα ελαττώματα μπορεί να προκληθούν με θέρμανση ή με ακτινοβολία.
Αυτό μπορεί να συμβεί φυσικά. Για παράδειγμα, ορισμένοι κρύσταλλοι αλλάζουν χρώμα μετά από παρατεταμένη έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες UV που υπάρχουν στο ηλιακό φως.
Στη βιομηχανία κοσμημάτων, αυτό το αποτέλεσμα έχει αξιοποιηθεί για την παραγωγή έντονων χρωμάτων πολύτιμων λίθων, όμως τα φυσικά χρωματιστά πετράδια εκτιμώνται περισσότερο από αυτά που έχουν υποστεί επεξεργασία.
Για παράδειγμα, πάρτε ένα γυάλινο μπουκάλι ενός αιώνα και εκθέστε το στην έρημο στην υπεριώδη ακτινοβολία που υπάρχει στο δυνατό ηλιακό φως.
Επιστρέψτε μετά από δέκα χρόνια και το μπουκάλι θα έχει αποκτήσει ένα ελκυστικό μωβ χρώμα.
Ζεσταίνουμε το μπουκάλι σε φούρνο και το χρώμα του εξαφανίζεται.
Στη συνέχεια, εκθέστε το μπουκάλι σε μια έντονη πηγή ενεργειακής ακτινοβολίας και μέσα σε λίγα λεπτά εμφανίζεται ένα ακόμα πιο βαθύ μωβ χρώμα.
Το "Desert amethyst glass" αποκτά το χρώμα του από ένα χρωματικό κέντρο, όπως και τα χρώματα των φυσικών πολύτιμων λίθων αμέθυστου, καπνιστού χαλαζία και μπλε και πορτοκαλί τοπαζ.
Πολλά άλλα υλικά, φυσικά και τεχνητά, μπορούν να ακτινοβοληθούν για την παραγωγή χρωματικών κέντρων, συμπεριλαμβανομένων των ακτινοβολημένων μπλε, κίτρινων και πράσινων διαμαντιών.
Μερικά από αυτά τα χρώματα, όπως αυτά που αναφέρθηκαν, είναι απόλυτα σταθερά, χάνουν το χρώμα τους μόνο όταν θερμαίνονται.
admin is | Topic: ορυκτα και χρωματα, Φύση και χρώματα | Tags: None
No Comments, Comment or Ping
Reply to “Χρωματα πολυτιμων λιθων από ελαττωματα”