xromata.com


Οραση με ορια (53α) [χρωματικες συνομιλιες]

 

Χρωματικές Συνομιλίες  (53α)

 

Όραση με όρια

 

 

Στο προηγούμενο άρθρο, από τις οψίνες (χημικές χρωστικές του ματιού, οι οποίες με τη διάσπασή τους συντελούν στη λειτουργία της όρασης) και τα καροτένια, κατέληξα στο καρότο, τη γνωστή μας φυτική ρίζα, με το ωραίο πορτοκαλί χρώμα.

Η ρίζα (γραμματική αυτή τη φορά και όχι φυτική) του ονόματος του καρότου, ή κάρωτου κατά την αρχαιότητα, με «έστειλε» σε περίεργους συλλογισμούς. Πώς άλλως; Αφού το ρήμα καρώ, απ΄ όπου προέρχεται η ονομασία του συμπαθούς ζαρζαβατικού, σημαίνει ναρκώνω, αποκοιμίζω!

Τι συμβαίνει εδώ; Αν μιλούσαμε για παπαρούνες, μάλλον δεν θα προβληματιζόμασταν. Ο λογικός συνειρμός θα ήταν εμφανέστατος. Εδώ όμως μιλάμε για το καρότο, φυτό που τουλάχιστον απ’ ότι ξέρω δεν φημίζεται για ναρκωτικές ιδιότητες και παραισθησιογόνα παράγωγα. Αντίθετα πρόκειται για ένα από τα πιο ωφέλιμα κηπευτικά, φουλ στη βιταμίνη Α, αυτή που μας κάνει και βλέπουμε καλά. Που μας ανοίγει τα μάτια και συνεπώς το νου. Δεν μας τα κλείνει, όπως μας τα κλείνουν κάποια παράγωγα της πανέμορφης παπαρούνας και άλλων φυτών. Ή μήπως δεν είναι έτσι ακριβώς τα πράγματα; 

Προς Θεού! Δεν πάω να ανατρέψω τα κακώς κείμενα επί των ναρκωτικών ουσιών. Απλώς σκέπτομαι μήπως η όραση, μας αποκοιμίζει κάπως από την πραγματικότητα; Μήπως δηλαδή τα καροτένια που περιέχουν προβιταμίνες από τις οποίες ο οργανισμός παράγει την βιταμίνη Α, πρωταρχικό στοιχείο για τη λειτουργία της όρασης, μέσω αυτής μας βυθίζουν σε νάρκη ως προς την ολική πραγματικότητα; Ναι! Κάπως έτσι είναι τα πράγματα και αυτό γίνεται βάση σχεδίου της θείας Πρόνοιας, ώστε να μπορεί να λειτουργεί ο Άνθρωπος μέσα στα όρια του τρισδιάστατου κόσμου όπου έχει εγκλωβισθεί.

Ο φέρων λοιπόν εις ημάς το φως -μερικό φως, όχι το όλον- μας περιορίζει σε μια επί μέρους αντίληψη. Πρόκειται δηλαδή για ένα Περιοριστικό Νόμο που αντιτίθεται στο σύνολο. Χρησιμοποιεί τις 5 αισθήσεις μας, κυρίως τις τρεις από αυτές και ιδιαίτερα (στην αφορούσα τα χρώματα και το φως περίπτωση) την όραση για να μας κρατά δέσμιους στον περιορισμένο τρισδιάστατο κόσμο όπου βρισκόμαστε.

 

 

 


is | Topic: λειτουργίες όρασης χρωμάτων, Χρωματικές Συνομιλίες | Tags: None

One Comment, Comment or Ping

  1. Nick Chalas

    1

    Good article describing the more complex chemical processes contributing to our vision.

    thank you Pano, keep them coming!
    09-02-2019

    13 Jul

Reply to “Οραση με ορια (53α) [χρωματικες συνομιλιες]”