Χρώμα και χρόνος – Colors and time
Χρώμα και χρόνος
Η ηλικία των χρωμάτων
Μπήκαμε ήδη, εδώ και ένα δεκαήμερο, στον καινούργιο χρόνο, το 2010, και η γη πρόσθεσε άλλον ένα χρόνο στην ηλικία της, δηλαδή συμπλήρωσε στις 31 Δεκεμβρίου (κατά παγκόσμια ανθρώπινη σύμβαση) άλλη μια περιστροφή της γύρω από τον ήλιο.
Τόσο αυτή, όσο και όσα κουβαλά πάνω της γέρασαν κατά ένα χρόνο.
Άραγε συμβαίνει το ίδιο και με τα χρώματά της;
Έχουν ηλικία τα χρώματα; Γερνούν;
Ναι! Οι χρωστικές ουσίες έχουν.
Κάποια χρώματα φθίνουν με την πάροδο του χρόνου.
Κάποια αμαυρώνονται (λερώνονται), ιδιαίτερα τα κίτρινα, λευκά, παλ και γενικά τα φωτεινότερα χρώματα. Κάποια ξεθωριάζουν.
Κάποια χρώματα είναι παλαιότερα στην ιστορία.
Κάποια άλλα είναι νεότερα. Εμφανίστηκαν πολύ πιο πρόσφατα στην ιστορική διαδρομή του ανθρώπου, όπως –τελευταίως- τα φθοριούχα χρώματα.
Στην πρώτη περίπτωση αναφερόμαστε σε «ζωντανές» χρωστικές ουσίες, που γεννιούνται, λειτουργούν ανάλογα με τον προορισμό τους, «πεθαίνουν». Όπως επίσης, αναφερόμαστε και σε επικαλυπτικές βαφές, οι οποίες επηρεάζονται κατά τη διάρκεια του χρόνου από το περιβάλλον, τις ατμοσφαιρικές συνθήκες κλπ. οπότε αμαυρώνονται, μεταλλάσουν χροιά.
Στη δεύτερη περίπτωση η αναφορά μας (ως προς τα νεότερα χρώματα) είναι σχετική με την ανακάλυψη, την τεχνολογική δημιουργία και εξέλιξη χρωμάτων, κυρίως βαφών.
Άλλος ένας παράγοντας όπου εμφανίζεται σχέση μεταξύ χρωμάτων και χρόνου είναι η αντίληψή τους και ο εννοιολογικός διαχωρισμός τους από τον άνθρωπο (όπως συνέβη με το πορτοκαλί, πριν μερικούς αιώνες, συμβαίνει τώρα με το ροζ, ενώ στην Ιαπωνία πολύ πρόσφατα άρχισε να διαχωρίζεται η έννοια του 青 «αόι» μπλε από το πράσινο).
Επίσης, η εμφάνιση, η δράση τους και η χρησιμοποίησή τους παράλληλα με την ιστορική διαδρομή της πορείας του ανθρώπου, προσδίδει μια χρονική σχέση στα χρώματα.
Όλα αυτά, συν τω χρόνω, θα επεξηγηθούν αναλυτικότερα.
Όμως τα χρώματα, αυτά καθ’ αυτά, στη βάση τους, σαν χρωματικές ακτινοβολίες ενηλικιώνονται; Γερνούν; Εσείς τι λέτε; Ποια η γνώμη σας;
Color and Time
The age of colors
There are already ten days that we entered in the New Year, 2010, and Earth adds another year on its age. That was on December 31 when another spin around the sun was completed (in global human convention).
Everything that Earth carries over it was also grown older a year.
I wonder if the same happens to colors!
Do colors have an age colors? Are colors ageing?
Yes! Pigments are ageing.
Some pigments are declining as time pass.
Some mar, especially those of yellow, white, pale and generally brighter colors. Some are fading.
Some colors are older in history.
Others are newer, as appeared more recently in the history of man, like the fluorescent colors.
In the first case we refer to ‘live’ colors, which are born, they operate according to their destination, they ‘die’. It also refers to coating dyes, which are affected during the years from environmental and atmospheric conditions, etc. so they are marred or convert hue.
In the latter case, our state about newest colors, relates to the discovery, technological creation and development of colors, mostly color paints.
Another factor showing the relationship between color and time is the perception and the conceptual separation by humans (as happened with the orange color a few centuries ago and happens now with pink color, whereas in Japan only recently began the concept separation of 青 “aoi” blue from green).
Also, the appearance, action and their use along with the history and development of man, gives a temporal relationship to colors.
All this, on time, will be explained in more detail.
But do colors themselves as chromatic radiation come of age? Are they ageing?
What do you think? What is your opinion?
admin is | Topic: Ηλεκτρομαγνητικό φάσμα και Φως | Tags: βαφή, εννοιολογία, φθοριούχο χρώμα, χρόνος, χρωστική
8 Comments, Comment or Ping
katerina
Καλημέρα Πάνο, Καλημέρα σε όλους και Καλή Χρονιά.
Άν και μου βάζεις δύσκολα Πάνο και με προβληματίζεις θα προσπαθήσω. Τα χρώματα γερνάνε θα έλεγα και χάνουν την ζωντάνια τους με την πάροδο του χρόνου. Αλλά μιλάμε για τεχνητά χρώματα που δημιουργούνται με προσμίξεις. Πιστεύω όμως ότι η βάση (πηγή) χρωματικά μένει αναλλοίωτη.
12-01-10
ΜΙΧΑΗΛ ALDEBARAN
Μπορεί οι βαφές κι οι χρωστικές ουσίες πράγματι να είναι εφήμερες, όμως -και σ’αυτό θα συμφωνήσω με την katerina- τα καθ’ αυτά χρώματα, ως ακτινοβολίες, μου δίνουν μια αίσθηση ”αιωνιότητας”, ορίζοντας αυτή περίπου, ως εκείνο το αστρονομικά μεγάλο για τ’ ανθρώπινα δεδομένα χρονικό διάστημα, που στην Ανατολή αποκαλούν ”Μανβάνταρα”, όσο δηλαδή περίπου η εκδήλωση του Σύμπαντος.
Αν μάλιστα σ’ αυτό προσμετρήσουμε και την επταδική τους (;) δομή κι οργάνωση, θα τολμούσα να τα τοποθετήσω στο επίπεδο των Αρχετύπων. Τι λες, Πάνο μου, ισχύει;
Φίλε Γιάννη, τι γίνεται μ’ εκείνη την αστροσοφία; Πότε σκοπεύει να μας επισκεπτεί;
13-01-10
admin
Καλώς την katerina και πάλι!
Παρότι μιλάς για “δύσκολα” και “προβληματισμούς” βλέπω ότι εκθέτεις τα πράγματα πολύ σωστά.
Το θέμα μάλλον συμπληρώθηκε με το αμέσως επόμενο post!
Τα χρώματα λοιπόν και ο φορέας τους, το φως, ζουν παντοτινά στη δημιουργία και όποιος καταφέρει και καβαλήσει του Ουράνιο Τόξο, δεν θα βρει στην άλλη άκρη του το καζάνι με τον θησαυρό των ιρλανδικών μύθων (αφού το τέλος του Τόξου είναι, αν όχι ανύπαρκτο, απλησίαστο) αλλά θα συναντήσει την αιωνιότητα και θα μπει στο κανάλι της.
Πάνος
16-01-10
admin
Όπως ήδη θα διάβασες ΜΙΧΑΗΛ ALDEBARAN στο επόμενο post, καλώς τα χρώματα σου δίνουν μια αίσθηση “Μανβάνταρα” αιωνιότητας.
Όμως για την προσθήκη της επταδικότητας και την τοποθέτησή τους στα ασχέτυπα, δεν πολυκαταλαβαίνω τι εννοείς;
Μπορείς να γίνεις πιο αναλυτικός;
Πάνος
21-01-10
ΜΙΧΑΗΛ ALDEBARAN
Δεν εννοούσα τίποτα περισσότερο Πάνο μου, απ’αυτό που
τόσο οι Πυθαγόρειοι, όσο κι οι Θεόσοφοι (αλλά και ο Jung) ισχυρίζονταν, πως τα πάντα στο Σύμπαν πηγάζουν απ’ τους Αριθμούς (Κοσμογονία κι Ανθρωπογονία). Οι Αριθμοί λοιπόν, σύμφωνα μ’ όλους αυτούς ανήκουν στην τάξη των Αρχετύπων. Ανάμεσά τους, όπως προείπαμε, ιδιαίτερα σεβαστή θέση κατέχει το 7, το οποίο οργανώνει, ταξινομεί, τελειώνει. Τα χρώματα (κατά τη μία άποψη) είναι 7. Έτσι, κάνοντας την αναγωγή (ελπίζω όχι αυθαίρετα) τα τοποθέτησα κι αυτά στα Αρχέτυπα.
25-01-10
admin
Καλά, ΜΙΧΑΗΛ ALDEBARAN, με βάζεις σε σκέψεις! Μέσα στο χωροχρονικό σύμπαν η αρίθμηση, σαν καταμέτρηση, είναι φυσικό επόμενο, άρα έπονται της έναρξης της δημιουργίας. Όμως με έκανες να αναρωτιέμαι “υπάρχουν οι αριθμοί;”
Γιατί αν δεν υπάρχουν, πώς τα πάντα στο σύμπαν πηγάζουν από αυτούς, όπως αναφέρεις;
Βέβαια όσα σκέφτομαι τώρα έρχονται σε αντίθεση με τις δυαδικότητες και τριαδικές εκδηλώσεις (που αναφέρθηκαν σε αρκετά από τα πρώτα posts του blog), άρα λοιπόν ναι μεν οι αριθμοί δεν υπάρχουν, αλλά είναι μια ανθρώπινη αντίληψη μέσα στο χωροχρόνο, όμως ΕΙΝΑΙ* μια ιδιότητα Θεϊκή και σαν τέτοιοι ΕΙΝΑΙ και εκτός χωροχρόνου, όπως εξάλλου συμβαίνει και με τα χρώματα.
*(Θεός δεν υπάρχει, δεν τελεί υπό Αρχής. Θεός ΕΙΝΑΙ).
Η διαφορά μεταξύ των δυο εγκειται στο ότι οι αριθμοί ΕΙΝΑΙ ιδέα που θέτει σε λειτουργία τη Νοητική αντίληψη ενώ τα χρώματα ΕΙΝΑΙ ιδέα που θέτει σε λειτουργία την αισθητική αντίληψη, δυο αντιληπτικές λειτουργίες που υφίστανται εντός του σύμπαντος.
Σαν ζεύγος, αντανακλά το ένα επί του άλλου. Οπότε ο κάθε αριθμός έχει το χρώμα του και το κάθε χρώμα τον αριθμό του.
Πάντως μελετώντας τη φύση, βλέπουμε ότι η αισθητική αντίληψη είναι πιο διαδεδομένη από την νοητική. Τα ζώα δεν έχουν την ικανότητα της αρίθμησης, όμως αντιλαμβάνονται τους χρωματικούς κώδικες που απευθύνονται (και συλλαμβάνονται) από κάθε είδος.
Μήπως έτσι ξεκίνησε και ο άνθρωπος;
Όσο για το, πρόκειται για την αρχή (το 1) της τελευταίας τριμονάδας των μονών αριθμών. Είναι αντανάκλαση του 1 (της μονάδας) και μάλλον γι’ αυτό θεωρείται σεπτός αριθμός.
Σταματώ εδώ, γιατί η μια ιδέα φέρνει την άλλη ….
Πάνος
03-02-10
Nick Chalas
Η συχνότητα του φωτός που αντιστοιχεί στα χρώματα δεν αλλάζει. Η χημική σύσταση της ύλης αλλάζει με την πάροδο του χρόνου, που σημαινει ότι αλλαζει η ποικιλία κυμάτων φωτός που απορροφούνται από την επιφάνεια των αντικοιμενων και ταυτόχρονα η αντίστοιχη συχνότητα κυμάτων που αντανακλούνται και φυσικά εκφράζουν τις διάφορες αποχρώσεις. Όλα στη φύση δικαιολογούνται και παίζουν κάποιο σχετικό ρόλο. Στη συνέχεια αγαπητέ Πανό, υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να έρθουμε στη Αθήνα το 2018. Αν τα καταφέρουμε, ελπίζω να τα πούμε και απο κοντά.
12-10-2017
admin
Έτσι είναι αγαπητέ Nick, ακριβώς όπως τα λες!Η χημική σύσταση της ύλης είναι που αλλάζει και εξ αιτίας αυτής της αλλαγής αλλάζουν οι αποχρώσεις, αλλοιώνονται, αμαυρώνονται κλπ. Η απόδοση του χρώματος εξαρτάται από τα υλικά στοιχεία και τις μεταβολές τους.
Ελπίζω να τα καταφέρετε να έλθετε στην Αθήνα και να τα πούμε από κοντά.
Πάνος
13-10-2017
Reply to “Χρώμα και χρόνος – Colors and time”