xromata.com


Χρώματα και ψυχολογία – Colors and psychology

Χρώματα και Ψυχολογία

 

Τα “xromata.com” μπαίνοντας στον τρίτο χρόνο ύπαρξής τους, σκέφθηκαν ότι καιρός είναι, επί τέλους, να ασχοληθούν με ένα βασικό θέμα, που μάλλον ενδιαφέρει τους περισσότερους:

Τα Χρώματα και την Ψυχολογία

ή άλλως οι επιρροές των χρωμάτων στην ανθρώπινη ψυχολογία.

 

 

Κάθε χρώμα έχει τις δικές του ψυχολογικές ιδιότητες (που συνυφάνθηκαν με την ανθρώπινη εξέλιξη) οι οποίες είναι αντικειμενικές για όλους τους ανθρώπους.

Οι αντικειμενικές αυτές ψυχολογικές αξίες των χρωμάτων εκλαμβάνονται υποκειμενικά από τον κάθε άνθρωπο, ανάλογα με την προσωπική στάση του καθ’ ενός απέναντι στα χρώματα, δηλαδή αν αντιμετωπίζει τις ιδιότητες κάθε χρώματος θετικά ή αρνητικά και αν υπάρχει κάποια ιδιαιτερότητα σχέσης του ατόμου προς κάποιο συγκεκριμένο χρώμα το οποίο κάποτε πιθανόν να διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο σε κάποια ψυχολογική εγχάραξη του συγκεκριμένου ατόμου.

 

 

Επίσης τα χρώματα έχουν ιδιαίτερες επιδράσεις πάνω σε ομοειδείς ομάδες ανθρώπων (εθνικές, ηθοπλαστικές, ηλικιακές κλπ.) ή ομοϊδεάτες, όπου κάποιο χρώμα γίνεται αποδεκτό από την ομάδα για κάποιους ιδιαίτερους λόγους, ή ιδιαίτερες γενικές συνθήκες που χαρακτηρίζουν αυτό το σύνολο (όπως συμβαίνει με τις ηλικιακές ομάδες, δηλαδή την ομαδοποίηση βάση ηλικιών) ή ακόμα προδιαθέσεις προς κάποιο χρώμα επιβαλλόμενες από άλλους παράγοντες (όπως φανατισμός, εθνικισμός, θρησκεία κλπ.)

 

 

Πώς όμως έχουν αποκτήσει τα χρώματα σταθερές αντικειμενικές αξίες οι οποίες επηρεάζουν είτε θετικά, είτε αρνητικά την ψυχολογία μας;

Οι αντικειμενικές αυτές ιδιότητες έχουν δοθεί στα χρώματα από την Μητέρα Φύση η οποία χρωματολογεί σοφά και υπολογισμένα. Με μελετημένη χρωματική κατανομή, συσσωρεύει σε κάθε χρώμα σημειακούς προσδιορισμούς οι οποίοι εκδηλώνονται με την εμφάνιση του χρώματος.

 

 

Τα χρώματα, φορτισμένα με τις ιδιαίτερες ιδιότητές του το καθένα και ανάλογα με την υποκειμενική μας αντιμετώπιση, επιδρούν στο συναισθηματικό κέντρο που εδρεύει στον υποθάλαμο, το οποίο με τη σειρά του επιδρά στην υπόφυση, η οποία σαν κύριος αδένας ελέγχει όλο το ενδοκρινολογικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένου του θυρεοειδούς, ρυθμίζοντας την ποσότητα των εκκρινόμενων ορμονών από τις οποίες εξαρτάται η διάθεσή μας, υπεύθυνη για την ψυχολογική μας κατάσταση.

 

 

Translated into English

Colors and Psychology


"xromata.com" site entering its third year of existence, suggest that finally is time to start getting involved on key issue, in which probably most of you are interested:
Colors and Psychology
or otherwise influences of colors on human psychology.
 
Each color has its own psychological properties (which interlace to human development) that are objective for all people.
The objective psychological values of colors are regarded subjectively by every person, depending on the personal attitude of each one opposed to colors, i.e. if he is addressing to the properties of each color positive or negative, depending on some specificity in the relationship of the individual to a specific color which once might have played a leading role in a psychological engraving in his life story.
Also colors have specific effects on similar groups of people (ethnic, moralistic, age groups etc.) or like-minded, where a color accepted by the group for some special reasons or special general conditions that characterize this group (as with age groups, i.e. clustering based on age) or even a color imposed by other factors (such as fanaticism, nationalism, religion, etc.)
But how colors have become constant objective values that affect either positively or negatively on our psychology?
The objective properties are given to colors by Mother Nature, which evaluates and colors wisely. With thoughtful-color distribution, every color accumulates point-assays which are manifested by the appearance of the color.
Each color, charged with specific properties, depending on our subjective response, affects the emotional center located in the hypothalamus, which in turn affects the pituitary gland, which is a master gland that controls the entire endocrine system, including thyroid, regulating the amount of hormone secreted, on the availability of which depends the responsibility for our psychological state.




is | Topic: Ψυχολογία και χρώματα | Tags: None

60 Comments, Comment or Ping

  1. Roula Hirpani

    1

    8elw na dwsw mia uposxesh :” STHN MU8OLOGIA 8A EIMAI PIO EPIMELHS”.Twra exw polu forto ergasias.Apo thn mia meletaw ta xromata,apo thn allh psaxnw klasika kommatia gia ton kurio Giwrgo(Petrellh)kai telos prospa8w na katanohsw ti einai Didine Matrix,Pagkosmia Suneidhtothta kai pws na milw me sunais8hmata…..S”EUXARISTW mesa ap’thn kardia mou Irene Key gia to uliko pou mou esteiles <3 <3 <3 Den sou apanthsa giati akoma meletw :-)))
    10-3-11

    18 Feb
  2. admin

    2

    Με ποια γραφόμενά μου Roula Hirpani προβληματίστηκες τόσο πολύ; Με τους συμπαντικούς νόμους; Δεν τους αγνοείς! Κανείς δεν τους αγνοεί γιατί βρίσκονται παντού, γύρω μας, μέσα μας, στο σύμπαν, στα άτομα… νομίζουμε πως δεν τους ξέρουμε απλώς γιατί δεν εμάς έχει στρέψει κανείς την προσοχή μας επάνω τους για να τους δούμε, να τους προσέξουμε. Όταν όμως βρεθεί κάποιος και μας τους δείξει, τότε αρχίζουμε να τους βλέπουμε και τους δίνουμε την αρμόζουσα προσοχή. Αυτό κάνουν και τα χρώματα. Τους έχουν μέσα τους αλλά και τους εκδηλώνουν. Όποιος μάθει τα χρώματα κι’ αρχίσει να τα βλέπει διαφορετικά, αρχίζει να βλέπει και την συμπαντική νομοθεσία… Κάποιοι από τους νόμους αυτούς πέρα από το νόμο του Μοιραίου, του πεπρωμένου και της Θείας Πρόνοιας, για τους οποίους συζητάμε είναι οι βασικοί νόμοι της Δυάδος, της Τριαδικής εκδήλωσης, της Ανομοιότητας, των Αναλογιών και ένα σωρό άλλοι… Πώς όμως μπορεί κανείς να χειριστεί κάτι που δεν γνωρίζει; Μπορεί κανείς να γράψει μια λέξη εάν δεν γνωρίζει το αλφάβητο; Κάποιοι από τους νόμους αυτούς δεν δέχονται καμία επέμβαση, άλλοι δέχονται. Σε κάποιους η επέμβαση είναι ισχυρότερη όταν είναι ομαδική (όπως έχεις ήδη ακούσει). Πχ. μπορούμε να επέμβουμε στο νόμο του πεπρωμένου, δεν μπορούμε όμως να επέμβουμε στο νόμο του μοιραίου. Μπορούμε να έλξουμε τον νόμο της Θείας Πρόνοιας με επίκκληση, όπου όσο περισσότεροι είμαστε τόσο ισχυρότερη είναι η επίκλησή μας. Φαντάζομαι να γίνομαι κατανοητός. Γνωρίζω ότι κάποιοι από τους συμμετέχοντες στα comments μας ξέρουν για τη συμπαντική νομοτέλεια και ελπίζω να καταθέσουν κι αυτοί τις απόψεις τους.
    Πάνος
    11-3-11

    Υ.Γ. Δεν αναφέρθηκα στο νόμο της λήθης. Αυτός αφορά περισσότερο στις μετενσαρκώσεις. Πάντως γενικότερα, έτσι πιο λαϊκά, θα μπορούσα να τον πω “νόμο του ξεχάσματος”. Λήθη είναι ο “βαθύς ύπνος”. Με πρόθεμα το στερητικό α- σχηματίζεται η Αλήθεια.

    18 Feb
  3. JOHNART

    3

    …”όλη η γη χόρευε τον κοσμικό χορό της δημιουργίας”
    …λέει ο Ευριπίδης, θα το παραφράσω σε,
    …”όλη η γη ένοιωσε τον τρομερό σεισμό της Ιαπωνίας”,
    …κατά τον Πάνο, στο comment παραπάνω, “όποιος μάθει τα χρώματα κι’ αρχίσει να τα βλέπει διαφορετικά, αρχίζει να βλέπει και τη συμπαντική νομοθεσία”
    …όποιος παραβιάζει αυτή τη νομοθεσία, τιμωρείται;
    …πως αλλοιώς να ερμηνεύσω αυτό που έγινε σήμερα…όταν η απληστία του ανθρώπου, που δε σέβεται τη γη που τον ζεί, που τη βιάζει με χίλιους-δυό τρόπους…τότε η γη θυμώνει, εκδικείται και τιμωρεί οδυνηρά…με βιβλική καταστροφή,
    …και να σκεφθείτε ότι από αυτό τον πλανήτη είμαστε περαστικοί.
    johnart
    11-03-2011

    18 Feb
  4. admin

    4

    Η συμπαντική νομοθεσία JOHNART δεν παραβιάζεται. Απλώς αν κάπου ενοχλείται επεμβαίνει με άλλους νόμους της για να έλθουν τα πράγματα στα ίσα τους. Οπότε δεν υπάρχει τιμωρία, ούτε Θεός Τιμωρός.
    Πώς να σεβαστεί ο άνθρωπος τον πλανήτη που τον φιλοξενεί, την στιγμή που δεν σέβεται τον ίδιο τον εαυτό του (στο πρόσωπο του συνανθρώπου του).
    Για όσους πιστεύουν στη θεωρία της Γαίας, φυσικό επόμενο είναι η Γη να θέσει σε ενέργεια το αμυντικό ανοσοποιητικό της σύστημα εφόσον αισθάνεται ασθένεια. Η ασθενής κατάσταση που της προκαλεί ο άνθρωπος δεν είναι μόνο στο φυσικό της σώμα, το οποίο και φαίνεται (κλίμα, ασφαλτοστρώσεις, μόλυνση περιβάλλοντος κλπ.), το χειρότερο είναι στον ψυχισμό της που τον έχουμε φορτώσει με πολύ πόνο, αιώνες τώρα… Όλα αυτά είναι στο πλαίσιο της νομοθεσίας και δυστυχώς οι νόμοι όταν ενεργούν για την επιτέλεση του σκοπού τους δεν κάνουν διακρίσεις. Είναι τυφλοί!
    Πάνος
    13-3-11

    18 Feb
  5. AYΓΟΥΣΤΑ

    5

    Αν Πάνο αναφέρεσε και στις πρόφατες φυσικές καταστροφές, μήπως πρέπει να θεωρήσουμε ότι όλα αυτά με τους σεισμούς και τα τσουνάμι δεν είναι τίποτε άλλο από το αποτέλεσμα της εκπνοής της γής; Ας μην ξεχνάμε την Πανγαία. Με την εισπνοή της γης δημιουργήθηκαν οι ήπειροι κλπ. Τώρα που εκπνέει ξανασυγκεντρώνονται και ξανασυμπιέζονται οι πλάκες. Όσο για τον ψυχισμό της, μην ξεχνάς ότι και μετά από τεράστιες καταστροφές της επιφάνειάς της, ξαναζωντάνεψε πάμπολλες φορές. Εμείς την έχουμε ανάγκη και εξαρτώμεθα από αυτήν. Όχι αυτή από εμάς.
    17-3-11

    18 Feb
  6. admin

    6

    Όντως ΑΥΓΟΥΣΤΑ εμείς εξαρτώμαστε από την Παγγαία και όχι αυτή από εμάς. Δεν καταλαβαίνουμε την μικρότητά μας και ενεργούμε σαν μικρόβια επάνω της, όπου φυσικά μόλις προκαλέσουμε αθένεια, αυτή πριν καταλήξει σε φάρμακα (είμαστε πολύ μικροί για να την φτάσουμε ως εκεί) ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό της σύστημα. Το νερό είναι το στοιχείο που “καθαρίζει” (μυθολογικοί κατακλυσμοί, Ατλαντίδα κλπ.), όπως και η ψυχή (αντίστοιχο του νερού) αυτοκαθαίρεται όταν μολυνθεί.
    Σήμερα αμάρτησα (ξέφυγα από τον στόχο των πιστεύω μου) για λίγο -ίσως χρειάζεται κι αυτό στα ανθρωπάκια- και φώναξα μέσα μου, σκεφτόμενος τον πόνο των Ιαπώνων- “Δημιουργέ, οι νόμοι σου έπρεπε να είναι καλύτεροι. Δεν έπρεπε να λειτουργούν τυφλά. Έπρεπε να επιβάλλουν τον καθαρμό σ΄αυτούς που προκαλούν τα δεινά”. Μετά ανακάλεσα την βλασφημία μου και τώρα σκέφτομαι “μήπως δρούν κάπου αλλού κάποιοι άγνωστοι πιο σκληροί και όχι τόσο τυφλοί νόμοι που επιβάλλουν δικαιοσύνη”; Ποιος ξέρει!
    Πάνος
    19-3-11

    18 Feb
  7. 7

    JOHNART ….γειά σου
    Επίσης καθυστερημένα δίνω τη δική μου άποψη, για τη σωτηρία του τρίτου παιδιού,τη νύκτα της δολοφονίας των άλλων δύο. Θεία Πρόνοια δεν ήταν, γιατί η Θεία Πρόνοια έρχεται κατόπιν εκκλήσεως. Τύχη; Δε πιστεύω στο τυχαίο. Μοιραίο ίσως, αν το συνδέσω με τη διάρκεια της ζωής του, γιατί το μοιραίο είναι καθορισμένο. Το σίγουρο είναι το πεπρωμένο, είναι η δική του ενέργεια, (η συνήθεια του να τοποθετεί το κινητό του, στη τσέπη υποθέτω), η οποία και τον έσωσε. Το πεπρωμένο ήταν το αποτέλεσμα της συνήθειας αυτής. Το αποτέλεσμα συνέτεινε στη συνέχιση της ζωής του, συμβαδίζοντας με το “γραμμένο” του μοιραίου του…….
    21/03/11 Ιωάννα

    18 Feb
  8. N-ONE

    8

    Καλησπερα Πανο!!μετα απο μια σειρα τεχνολογικης ατυχιας ειμαι και παλι εδω συν του αιωνιου αντιπαλου μου της μνημης!που πριν λιγες μερες εγραψα στο site και ξεχασα να πατησω το μαγικο εκεινο σημειο που λεγετε submit.Ειχα γραψει λοιπον κατι σχετικο με την ψυχολογια των χρωματων και σαν απαρχη απο κατι που ειχε γραψει ο JOHNARTσχετικα με τους ηχους σε συνδιασμο με τα χρωματα.Αυτη η σκεψη που θα περιγραψω παρακατω ειναι η απαρχη μιας σειρας σκεψεων που με βασανιζει εδω και χρονια .Πιστευω λοιπον οτι ο συνδιασμος χρωματων και ηχων θα μπορουσε να μας εναρμονισει σε ολα τα επιπεδα αλλα τα χρωματα οπως και οι ηχοι εχουν μια ατακτη ταξη που μαλλον ο ανθρωπινος νους δεν μπορει να κατανοησει.Για παραδειγμα δεν μπορουμε να καταλαβουμε τι ηχο αναπαραγει το Σιελ χρωμα ουτε τι ηχος ειναι ο Σιελ.σε αυτο το σημειο νομιζω οτι τον μπουσουλα για την κατανοηση αυτης της ατακτης ταξης των ηχων και των χρωματων μας την δινουν οι ΑΡΙΘΜΟΙ.Επισης αλλη μια δονηση που θα μπορουσαμε να προσθεσουμε μεσα ολα αυτα ειναι τα ΑΡΩΜΑΤΑ.Με μια σειρα και εναν κωδικα οχι και τοσο μυστικο θα μπορουσαμε να αποκαλυψουμε την κρυμενη αρμονια που υπαρχει γυρω μας.Βλεποντας μια λεβαντα ισως να μας εντυπωσιαζει το υπεροχο μωβ της, να μας ευφραινει το αρωμα της δεν θα ηταν ισως πιο αρμονικο να γνωριζαμε τον ηχο που παραγει και τον αριθμο τον οποιο ανηκει;Μπορει η παραπανω σκεψεις μου να μοιαζουν λιγο πολυπλοκες αλλα περιμενω σκεψεις και προτασεις απο ολους σας για να κατανοησουμε αυτην την ατακτη ταξη που μας περιβαλει.Ελπιζω να μην κουρασα και ευχομαι σε ολους να ειναι καλα.
    Η ωρα περασε ξανα και αυριο δουλευω
    τα ματια μου γλαρωσανε την σκεψη μου μπερδευω
    μα να ξερεις θα το ηθελα πολυ να γραφω ως τα ξημερωματα
    αφου μου αρεσουνε πολυ τα χρωματα και τα αρωματα!!
    22-3-11

    18 Feb
  9. admin

    9

    Γειά σου Ν-ΟΝΕ. Κατ’ αρχάς, αφού αναφέρεις πως είσαι και πάλι εδώ, σημαίνει ότι δεν εμφανίζεσαι για πρώτη φορά στα comments μας. Πιθανόν να είχες χρησιμοποιήσει άλλο όνομα στο παρελθόν και το άλλαξες για κάποιους λόγους. Δικαίωμά σου! Υποθέτω βέβαια ότι ίσως θέλεις να κάνεις μια νέα αρχή στην παρέα μας, πιο τακτική και πιο δυναμική. Αν είναι έτσι “Καλή νέα αρχή” λοιπόν.
    Θίγεις ενδιαφέροντα θέματα, ιδιαίτερα ένα θέμα που με “καίει” κι εμένα από χρόνια, τον συνδυασμό χρωμάτων και ήχων. Δυστυχώς είναι κάτι πολύ δύσκολο να αποδοθεί. Χρειάζεται να βρεθεί κάποιος μουσικός με ανάλογη παιδεία με αυτήν του “xromata.com” για να μπορέσει να ταυτίσει θεωρητικά τους ήχους με τα χρώματα. Οι καταγραφές που έχω βρει με ταυτίσεις που έγιναν από συναισθητικά άτομα δεν είναι σαφείς ούτε ταιριάζουν απόλυτα μεταξύ τους, που σημαίνει πως; ή δεν εξετάστηκαν σωστά και με τον ίδιο τρόπο, ή ότι κάθε συναισθητικός έχει διαφορετική αντίληψη για την ταύτιση χρωμάτων και ήχων. Βέβαια οι αναφορές που βρήκα είναι αρκετά παλαιότερες και δεν γνωρίζω τί πορίσματα έχουν βγεί (και εάν έχουν βγεί) από τα σύγχρονα ερευνητικά κέντρα όπου συγκεντρώνουν τα συναισθητικά άτομα (αν δεν κάνω λάθος, υπάρχει ένα στο Τορόντο και ένα στην Μελβούρνη;).
    Όσο για τους αριθμούς που αναφέρεσαι, δεν θα σταθώ εδώ πέραν από την αναφορά της σύγχρονης “προχωρημένης” επιστήμης που λέει ότι μόνο με τα μαθηματικά μπορούμε να εννοήσουμε την αληθινή πραγματικότητα.
    Τα ΑΡΩΜΑΤΑ δεν γνωρίζω αν ταυτίζονται δονητικά με τα χρώματα. Είναι κι αυτά δονήσεις, αφού όλη η δημιουργία βασίζεται σε δονήσεις, αλλά δεν γνωρίζω αν οι δονήσεις τους είναι παρόμοιες με αυτές του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος ώστε να ταυτίζονται ή αντιστοιχούν με τις δονήσεις των χρωμάτων. Βέβαια η όσφρηση είναι κάτι με το οποίο η επίσημη επιστήμη τελευταίως άρχισε να ασχολείται, οπότε έρευνες και πορίσματα είναι ακόμα στα σπάργανα…
    Όπως βλέπεις Ν-ΟΝΕ έχουμε πολλά να πούμε, οπότε αν θέλεις επανέρχεσαι και συνεχίζουμε…
    Πάνος
    26-3-11

    18 Feb
  10. admin

    10

    Nana Stergiopoulos: Όλα εξηγούνται με την ΠΡΑΓΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙ ΤΩΝ 7 ΑΚΤΙΝΩΝ του δ. Θιβετανού.

    19-05-2018

    18 Feb

Reply to “Χρώματα και ψυχολογία – Colors and psychology”