Χρηση χρωματικου κυκλου
Η χρήση των χρωμάτων στη διακόσμηση
Χρήση του χρωματικού κύκλου
Τελευταίως, αρκετοί φίλοι του site επικοινωνούν μαζί μας ζητώντας συμβουλές για τα χρώματα που θα χρησιμοποιήσουν σε κάποιο δωμάτιο κλπ.
Καλό λοιπόν είναι να αφιερώσουμε κάποιες αναρτήσεις σε θέματα σχετικά με την χρήση των χρωμάτων και των συνδυασμών τους στην διακόσμηση και σε άλλες εφαρμογές, ώστε να μάθει όποιος ενδιαφέρεται, πως χρησιμοποιούνται και σε ποιους συνδυασμούς, ανάλογα με το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.
Διότι, καλή η ψυχολογία, ενδιαφέροντα τα όσα αναφέρονται σχετικά με τα χρώματα και την κοινωνική ζωή, περίεργες οι σκέψεις των εξωλογισμών όπου μας οδηγούν τα χρώματα, αλλά πιστεύω ότι κάποιες πρακτικές γύρω από την χρήση των χρωμάτων στην καθημερινότητά μας είναι απαραίτητες.
Στον χρωματικό κύκλο, τα θερμά – ψυχρά χρώματα, τα βασικά, παράγωγα και τριτογενή, αλλά και στις τρεις διαστάσεις των χρωμάτων έχουμε αναφερθεί αναλυτικά στο παρελθόν. Είναι βασικά «μαθήματα» για κάποιον που θέλει να ασχοληθεί με την χρήση των χρωμάτων, γι’ αυτό όσοι θέλετε να τα θυμηθείτε ή να μάθετε γι’ αυτά δεν έχετε παρά να πάτε στην τρίτη (μπλε) στήλη, στο παραθυράκι όπου αναγράφεται “select category”, θα κάνετε κλικ και στη συνέχεια ένα άλλο κλικ πάνω στο «χρωματικός κύκλος» θα σας φανερώσει όλες τις αναρτήσεις, τις σχετικές μα τα θέματα που αναφέραμε.
Παρ’ αυτά, σας μεταφέρουμε τα όσα γράφονται για τον χρωματικό κύκλο στην εισαγωγή του βιβλίου «Επιτομή στην Χρωματική Αρμονία».
Τα 12 τμήματα του χρωματικού κύκλου αποτελούνται από βασικά, παράγωγα (δευτερογενή) και τριτογενή χρώματα, τις χροιές και τις αποχρώσεις τους.
Με το κόκκινο στην κορυφή του κύκλου, ο χρωματικός κύκλος προσδιορίζει τις αποχρώσεις των τριών βασικών χρωμάτων, του κόκκινου, του κίτρινου και του μπλε. Αυτά τα τρία βασικά χρώματα σχηματίζουν ένα ισόπλευρο τρίγωνο μέσα στον κύκλο.
Τα τρία παράγωγα χρώματα, πορτοκαλί, μωβ και πράσινο βρίσκονται το καθένα ακριβώς στη μέση, μεταξύ δυο βασικών χρωμάτων και σχηματίζουν ένα άλλο ισόπλευρο τρίγωνο.
Πορτοκαλοκόκκινο, πορτοκαλοκίτρινο, κιτρινοπρά- σινο, πρασινομπλέ, μπλε βιολέ και κοκκινομώβ είναι τα 6 τριτογενή χρώματα που προκύπτουν από τον συνδυασμό ενός βασικού χρώματος με το πλαϊνό του παράγωγο.
Κατασκευασμένος σε κατά σειρά διάταξη, ο χρωματικός κύκλος απεικονίζει την ακολουθία της χρωματικής εξισορρόπησης και αρμονίας.
Η χρήση των χρωμάτων για την επίτευξη επιδιωκόμενων αποτελεσμάτων είναι μια ευχάριστη πρόκληση. Ένας αποτελεσματικός χρωματικός συνδυασμός μπορεί να δώσει ζεστασιά σε ένα δωμάτιο, να στρέψει την προσοχή σε ένα γραφικό σχέδιο, ή να κάνει μια αφίσα να μας γεμίσει με αναμνήσεις.
Πριν μάθει κανείς να χρησιμοποιεί αποτελεσματικά τα χρώματα, πρέπει πρώτα να κατανοήσει κάποιους βασικούς όρους.
Κάθε βασική, παράγωγη ή τριτογενής απόχρωση στον κύκλο, βρίσκεται σε ένα επίπεδο κορεσμού ή φωτεινότητας, που σημαίνει ότι δεν υπάρχει προσθήκη άσπρου, μαύρου ή γκρίζου. Τα χρώματα προσδιορίζονται με όρους φωτεινότητας ή πληρότητας.
Στις βαφές,το άσπρο τίθεται προσαυξητικά σε οποιοδήποτε από τα 12 χρώματα για να προκύψουν φωτεινότεροι (ανοιχτότεροι, απαλότεροι) τόνοι. Πχ. το ροζ είναι μια ανοιχτότερη απόχρωση του βασικού κόκκινου χρώματος.*
Μαύρο και γκρι προστίθενται ώστε να αποδοθούν σκουρότεροι (βαθύτεροι) τόνοι του χρώματος. Το βυσσινί ή το καστανοκόκκινο είναι σκουρότεροι τόνοι του βασικού κόκκινου χρώματος.**
*οι ανοιχτότερες χροιές ενός χρώματος στην αγγλική ορολογία αποδίδονται με τον όρο tint.
**οι σκουρότερες χροιές ενός χρώματος στην αγγλική ορολογία αποδίδονται με τον όρο shade.
admin is | Topic: Συνδυασμοί χρωμάτων, Τέχνες και χρώματα, Χρωματικός κύκλος | Tags: None
One Comment, Comment or Ping
Nick Chalas
Thank you Pano. A nice illustration of colour distribution and the relevant application wrt colour use in interior and general decorating!
02-03-2019
Reply to “Χρηση χρωματικου κυκλου”