xromata.com


Οταν οι πυλες δεν λειτουργουν σωστα (44β) [χρωματικες συνομιλιες]

 

Χρωματικές Συνομιλίες  (44β)

Όταν οι πύλες δεν λειτουργούν καλά.

 

 

Αλήθεια, φαντάζεστε ένα κόσμο λουσμένο συνεχώς στο φως; Εάν τα μάτια μας είχαν τη δυνατότητα να βλέπουν τα χρώματα ενός πολύ μεγαλύτερου τμήματος του φάσματος από αυτό που μπορούμε και βλέπουμε; Ή αν βλέπαμε όπως τα μικροσκόπια; Δεν τολμώ ούτε να το διανοηθώ!

Πάντως στη Ρωσία εντοπίσθηκε άνθρωπος που μετά από μεταχειρουργική επιπλοκή έχασε την ικανότητα του ύπνου και ζούσε 7 χρόνια άυπνος, με ανοιχτά τα μάτια.

Ανοιχτές πύλες λοιπόν, ανοιχτά μάτια, μάτια που βρίσκονται συνεχώς στο φως, ενώ στον αντίποδα βρίσκονται τα συνεχώς κλεισμένα μάτια. Κλειστά μάτια πολλών συνανθρώπων μας που δεν έχουν την ικανότητα της όρασης. Επειδή τυφλοί κυκλοφορούν πολλοί ανάμεσά μας η κατάστασή τους θεωρείται δεδομένη και δεν μας εκπλήσσει. Φυσικά μας δημιουργείται η περιέργεια για το πώς αντιλαμβάνονται ένα κόσμο χωρίς χρώματα. Όμως αναρωτηθήκατε ποτέ πώς να είναι άραγε ο κόσμος των ονείρων τους; Γιατί αυτοί, σε αντίθεση με τον Ρώσο που αναφέραμε προηγουμένως, κοιμούνται. Τι όνειρα «βλέπουν»;

Κλειστές πύλες της όρασης λοιπόν, φαινόμενο που δεν μας ξενίζει, και μας γεμίζει εύλογα ερωτήματα για τον κόσμο αυτών που δεν βλέπουν.

Σε αντίθεση, οι ανοικτές πύλες, -ίσως γιατί πρόκειται για φαινόμενο σχεδόν ανύπαρκτο-, δεν δημιουργούν στους περισσότερούς μας σκέψεις για τα προβλήματα που μπορούν να προκαλούν στους κατόχους τους. Μόνο κάποια ευφάνταστα διεστραμμένα μυαλά εφεύραν το μαρτύριο της ανάκρισης με προβολέα στραμμένο στο πρόσωπο του ανακρινόμενου, για ατέλειωτες ώρες.

Οι πύλες όμως με τις οποίες επρόκειτο να ασχοληθούμε στο άρθρο αυτό, δεν ήταν ούτε οι ολόκλειστες, ούτε οι ορθάνοιχτες. Ήταν αυτές που δεν λειτουργούν σωστά. Πλήρως! Ως προς τη χρωματική αντίληψη! Αυτό που οι περισσότεροι αποκαλούμε, λανθασμένα, αχρωματοψία.

Ο σωστός όρος είναι «ελλιπής χρωματική αντίληψη» ή «δυσχρωματοψία» ή «δαλτονισμός» ή επιστημονικότερα, ανάλογα με την πάθηση: πρωτανοπία, δευτερανοπία ή τριτανοπία.

Η πλήρης αχρωματοψία είναι ένα πολύ σπάνιο φαινόμενο. Κατ’ αυτήν ο πάσχων έχει πλήρη έλλειψη κωνίων και βλέπει μόνο φως, σκοτάδι και τις διαβαθμίσεις τους.Με το θέμα όμως αυτό, θα ασχοληθούμε την επόμενη φορά.

 

 

 


is | Topic: Δυσχρωματοψία, Χρωματικές Συνομιλίες | Tags: None

One Comment, Comment or Ping

  1. admin

    1

    Nick Chalas: Another interesting article. Well done Pano, I enjoy much of the social and technical information, we take most of senses for granted.

    27-09-18

    20 Oct

Reply to “Οταν οι πυλες δεν λειτουργουν σωστα (44β) [χρωματικες συνομιλιες]”