xromata.com


Πως παραγονται άλλα χρωματα νεον

 

Φωτισμοί Νέον

 

Πώς παράγονται άλλα χρώματα φωτισμών νέον: 

 

 

 

Βλέπουμε πολλά διαφορετικά χρώματα λαμπτήρων νέον, οπότε ίσως αναρωτιέστε πώς λειτουργεί αυτό.

Υπάρχουν δύο κύριοι τρόποι παραγωγής άλλων χρωμάτων φωτός εκτός από το πορτοκαλί-κόκκινο του νέον.

Ένας τρόπος είναι να χρησιμοποιείται ένα άλλο αέριο ή ένα μείγμα αερίων για την παραγωγή χρωμάτων.

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, κάθε ευγενές αέριο απελευθερώνει ένα χαρακτηριστικό χρώμα φωτός.

Για παράδειγμα, το ήλιο λάμπει ροζ, το κρυπτόν είναι πράσινο και το αργόν είναι μπλε.

 

 

Εάν τα αέρια αναμειχθούν, μπορούν να παραχθούν ενδιάμεσα χρώματα.

Ο άλλος τρόπος παραγωγής χρωμάτων είναι να επικαλυφθεί το γυαλί με ένα φώσφορο ή άλλη χημική ουσία που θα λάμπει σε ένα συγκεκριμένο χρώμα όταν ενεργοποιηθεί.

Λόγω της ποικιλίας των διαθέσιμων επιστρώσεων, τα περισσότερα σύγχρονα φώτα δεν χρησιμοποιούν πλέον νέον, αλλά είναι λαμπτήρες φθορισμού που βασίζονται σε εκκένωση υδραργύρου/αργού και επίστρωση φωσφόρου.

Αν δείτε ένα καθαρό φως να λάμπει σε ένα χρώμα, είναι ένα φως ευγενούς αερίου. Ένας άλλος τρόπος για να αλλάξετε το χρώμα του φωτός, αν και δεν χρησιμοποιείται σε φωτιστικά, είναι ο έλεγχος της ενέργειας που παρέχεται στο φως.

Ενώ συνήθως βλέπετε ένα χρώμα ανά στοιχείο σε ένα φως, υπάρχουν στην πραγματικότητα διαφορετικά επίπεδα ενέργειας διαθέσιμα στα διεγερμένα ηλεκτρόνια, τα οποία αντιστοιχούν σε ένα φάσμα φωτός που μπορεί να παράγει το στοιχείο.

 

 

 

Σύντομη Ιστορία των φωτισμών Νέον:

 

Ο Geissler (1857)θεωρείται ο πατέρας των λαμπτήρων φθορισμού.

Ο "Σωλήνας Geissler" του ήταν ένας γυάλινος σωλήνας με ηλεκτρόδια σε κάθε άκρο που περιείχε ένα αέριο σε μερική πίεση κενού.

Πειραματίστηκε με ρεύμα τόξου μέσω διαφόρων αερίων για να παράγει φως.

Ο σωλήνας ήταν η βάση για το φως νέον, το φως ατμών υδραργύρου, το φως φθορισμού, τη λάμπα νατρίου και τη λάμπα αλογονιδίου μετάλλου.

Οι William Ramsay & Morris W. Travers (1898) κατασκεύασαν μια λάμπα νέον, αλλά το νέον ήταν εξαιρετικά σπάνιο, επομένως η εφεύρεση δεν ήταν οικονομική.

Ο Ντάνιελ ΜακΦάρλαν Μουρ (1904) εγκατέστησε εμπορικά το "Moore Tube", το οποίο διέσχιζε ένα ηλεκτρικό τόξο μέσω αζώτου και διοξειδίου του άνθρακα για να παράγει φως.

 

 

Ο Georges Claude (1902) ενώ δεν εφηύρε τη λάμπα νέον, επινόησε μια μέθοδο για να απομονώσει το νέον από τον αέρα, καθιστώντας το φως προσιτό.

Το φως νέον παρουσιάστηκε από τον Georges Claude τον Δεκέμβριο του 1910 στην Έκθεση Αυτοκινήτου του Παρισιού.

 

 

Ο Claude αρχικά εργάστηκε με το σχέδιο του Moore, αλλά ανέπτυξε ένα δικό του αξιόπιστο σχέδιο λαμπτήρων και κυριάρχησε στην αγορά για τα φώτα μέχρι τη δεκαετία του 1930.

 


is | Topic: φως | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Πως παραγονται άλλα χρωματα νεον”