xromata.com


Τα μαυρα λαστιχα των αυτοκινητων

 

Γιατί τα λάστιχα των τροχών των αυτοκινήτων είναι μαύρα;

 

 

 

Με τόσα πολλά χρώματα που υπάρχουν τριγύρω μας, μήπως αναρωτιέστε γιατί τα ελαστικά των αυτοκινήτων είναι πάντα απλώς μαύρα; Τα ίδια τα αυτοκίνητα έρχονται σε δεκάδες αποχρώσεις, αλλά όχι τα ελαστικά τους.

 

 

Η γόμα του καουτσούκ από την οποία κατασκευάζονται τα λάστιχα των αυτοκινήτων έχει γαλακτώδες λευκό χρώμα, αλλά η αιθάλη που προστίθεται στα ελαστικά ως σταθεροποιητικό χημικό συστατικό, καθιστά το ελαστικό μαύρο.

 

 

Ο μαύρος άνθρακας συνδυάζεται με άλλα πολυμερή για να δημιουργήσει την σύνθεση του πέλματος του ελαστικού. Η προσθήκη αιθάλης στο ελαστικό αυξάνει την αντοχή και την δύναμη του ελαστικού ενώ σκουραίνει το χρώμα του.

Η αιθάλη είναι ένα σημαντικό πρόσθετο στο ελαστικό καθώς μπορεί να επεκτείνει τη διάρκεια ζωής του ελαστικού, διεξάγοντας την θερμότητα μακριά από τα μέρη του αυτοκινήτου που τείνουν να ζεσταίνονται λόγω τριβής κατά τη διάρκεια της οδήγησης, όπως και το πέλμα του ελαστικού.

 

 

Ο μαύρος άνθρακας προστατεύει το ελαστικό και από τις καταστρεπτικές επιδράσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας και του όζοντος, δύο γνωστά στοιχεία που συμβάλλουν στην φθορά του ελαστικού. Και επειδή η αιθάλη κάνει το ελαστικό πιο ισχυρό, κάνει  πιο αξιόπιστη την κίνηση του αυτοκινήτου, προσδίδοντας ασφάλεια στον οδηγό του οχήματος.

 

 

Το μαύρο χρώμα του ελαστικού αποτελεί επίσης μια πρακτική επιλογή ως προς τα θέματα καθαρισμού. Αν τα ελαστικά είχαν χρώμα ανοιχτότερο, θα ήταν δύσκολο να τα κρατήσουμε καθαρά και ωραία. Θα χρειαζόντουσαν ώρες για την απομάκρυνση των κηλίδων και των λεκέδων μετά από ένα μακρύ οδικό ταξίδι.

 

 

Εν ολίγοις, τα ελαστικά δεν υπάρχουν για ομορφιά αλλά για  λειτουργικότητα. Αν θέλετε να τα διανθίσετε χρωματικά, μπορείτε να προσθέσετε ελκυστικές ζάντες ή τάσια. Τα ελαστικά διευκολύνουν τον βελτιωμένο χειρισμό, την άνεση και την ισχύ φρεναρίσματος.

 

 

Οι περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν ένα ασφαλές ελαστικό από ένα όμορφο.

 


is | Topic: Uncategorized, Γιατί έχει χρώμα....., μαύρο | Tags: None

2 Comments, Comment or Ping

  1. Γαβριελα

    1

    Γεια σας, εχω το βιβλιο σας εδω και 6 χρονια(οταν ξεκινησα να ασχολουμε ) κ παρακολουθω και το site εξαιρετικη δουλεια! πολυ προσφατα ειδα οτι ειστε το ιδιο προσωπο… πως μπορω να επιλοινωνησω μαζι σας γιατι ψαχνω σαν τρελη να κανω αποκλειστικα σπουδες στο χρωμα αλλα δεν βρισκω κατι να με καλυπτει.  Διδασκεται καπου? η εχετε να μου προτεινετε κατι? Ασχολουμαι επαγγελματικα με το μακιγιαζ κ κανω και μαθηματα ιστοριας τεχνης.

    Με εκτιμηση,

    Γαβριελα.
    10-04-2019

    10 Apr
  2. admin

    2

    Γαβριέλα,
    Κατ’ αρχάς σ’ευχαριστώ για την επικοινωνία και τα καλά σου λόγια, παίρνοντας το θάρρος να σου απευθύνομαι στον ενικό.
    Ναι, είμαι το ίδιο πρόσωπο. Δεν διδάσκω κάπου, όμως εάν με καλέσει μια ομάδα (λίγων ή πολλών ατόμων) και είναι εφικτό, πηγαίνω ευχαρίστως να μιλήσω για τα χρώματα.
    Δεν θέλω να κοινοποιήσω το τηλέφωνό μου, μπορείς όμως να μου στείλεις εάν θες το δικό σου, το οποίο θα διαγράψω από την κοινή θέα.
    Άλλος τρόπος επικοινωνίας είναι το F/B (panos karayiannis) όπου έχω και την ομάδα ΧΡΩΜΑΤΟΚΟΣΜΟΣ.
    Τέλος, μπορείς να με βρεις από την Τρίτη του Θωμά ώρα 18:00 – 19:30 στο Α’ ΚΑΠΗ Αλίμου (Καλαμακίου 72) όπου είμαι καλεσμένος κάθε Τρίτη από μια ομάδα ανθρώπων και κάνω ομιλίες για τα χρώματα.
    Πάνος
    12-04-2019

    10 Apr

Reply to “Τα μαυρα λαστιχα των αυτοκινητων”