Μια κινηματογραφικη προβολη (51α) [χρωματικες συνομιλιες]
Χρωματικές Συνομιλίες (51α)
Μια απογευματινή κινηματογραφική προβολή
Μετά από τον απολογισμό που κάναμε την προηγούμενη φορά, πάμε σινεμά, να το γιορτάσουμε.
Επειδή πιο πριν μιλήσαμε για το ντοκυμαντέρ με τους αφρικανούς αλμπίνους και άλλες ταινίες, μας άνοιξε η όρεξη για σινεμά, οπότε μπαίνουμε σε κινηματογράφο, να παρακολουθήσουμε μια απογευματινή παράσταση.
Δυστυχώς, αργήσαμε λίγο και η προβολή έχει αρχίσει! Εκτός από την οθόνη, όπου προβάλλεται μια ασπρόμαυρη ταινία, τα πάντα είναι σκοτεινά εδώ μέσα! Τί συμβαίνει τώρα;
Πρωτομπαίνοντας στη σκοτεινή αίθουσα είναι αδύνατο να δούμε. Σιγά – σιγά, τα μάτια μας προσαρμόζονται στο σκοτάδι αν και τα χρώματα εμφανίζονται αργότερα, εξασθενημένα και μουντά
.Όταν τελειώσει η προβολή και εγκαταλείψουμε την κινηματογραφική αίθουσα θα εκτεθούμε και πάλι στο φως της ημέρας. Τα μάτια μας τυφλώνονται και χρειάζεται χρόνος, αν και λιγότερος απ’ όταν μπήκαμε στο σκοτάδι, ώστε να επιστρέψει η ομαλή όραση.
Κάθε φορά που αλλάζει το επίπεδο φωτισμού, το μάτι πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Χρειάζονται περίπου είκοσι λεπτά ώστε να προσαρμοστούν τελείως τα ραβδία του οφθαλμού μας όταν μεταβαίνουν από φωτεινότερο χώρο σε χώρο με λιγότερο φως. Είναι ο χρόνος που απαιτείται για τη χημική διεργασία που τελείται στη χρωστική ροδοψίνη των ραβδίων, ώστε να αποκτήσουν και πάλι την φωτοευαισθησία τους σε χαμηλότερο φωτισμό.
Τι είναι η ροδοψίνη και οι ιωδοψίνες; Πρόκειται για χρωστικές χημικές ουσίες που περιέχονται, η μεν πρώτη σε κάθε κύτταρο των ραβδίων, οι δε άλλες στα κύτταρα των κωνίων.
admin is | Topic: λειτουργίες όρασης χρωμάτων, Φύση και χρώματα, Χρωματικές Συνομιλίες | Tags: None
One Comment, Comment or Ping
Nick Chalas
Another interesting article. I find almost all the literature attached to your messages of good educational standard! Well done Pano!
13-01-19
Reply to “Μια κινηματογραφικη προβολη (51α) [χρωματικες συνομιλιες]”