xromata.com


Παιδικό δωμάτιο (37α) [χρωματικές συνομιλίες] – Children’s room

Χρωματικές Συνομιλίες  (37α)

Στον «Παράδεισο» των παιδικών δωματίων

 

 

Είχε ζητηθεί από τους φίλους αναγνώστες της στήλης να υποβάλουν διάφορα «χρωματικά ερωτήματα» ώστε να υπάρχει μεταξύ μας μια επαφή, μια συζήτηση, τόσο επί γενικότερων θεμάτων και απόψεων, αλλά και για πρακτικές εφαρμογές.

Ήδη κατέφθασαν τα πρώτα ερωτήματα και ευελπιστώ στην έλευση και άλλων.

Ανάμεσα στα πρώτα ερωτήματα υπήρξε και ένα από τα αναμενόμενα. Το υπέβαλε η κυρία Δέσποινα Σωτηροπούλου, από τον Άλιμο. Θα προσπαθήσω να απαντήσω στο φαινομενικά απλό αυτό ερώτημα. Προτιμώ, αντί να το αναφέρω, να παραθέσω την ίδια την επιστολή, όπως μου δόθηκε:

 

Παίρνω το θάρρος να σας γράψω, αν και δεν το συνηθίζω. Ωραία αυτά που λέτε για τα χρώματα απλά εγώ ήθελα να σας ρωτήσω κάτι πιο πρακτικό. Πρόκειται να κάνω μια ανακαίνιση στο δωμάτιο του παιδιού μου. Δε θέλει κάτι σε άσπρο ή μπεζ γιατί είναι «πολύ απλό», όπως λέει. Τί μου προτείνεται ώστε να μην δημιουργείται ένταση και να μπορεί να συγκεντρωθεί στο διάβασμα;

Ευχαριστώ για το χρόνο σας.

Φιλικά,

Δέσποινα Σωτηροπούλου (Άλιμος)

 

Πριν προχωρήσω στην απάντηση θέλω να σας θυμίσω ότι στο προηγούμενο άρθρο μείναμε στο φυτικό βασίλειο και αναρωτηθήκαμε που οφείλει αυτό τους πλούσιους χρωματισμούς που το χαρακτηρίζουν, όπως και τις σχέσεις ή διαφορές (αν υπάρχουν) προς τα χρώματα του ζωικού βασιλείου. Βεβαίως και θα συνεχιστεί το ενδιαφέρον αυτό θέμα, αλλά λίγο αργότερα.

Προς το παρόν, εγκαταλείπουμε για λίγο τα φυτά, τους κήπους και τους Παραδείσους και θα ασχοληθούμε, με αφορμή το ανώτερο ερώτημα, με τον Παράδεισο κάθε παιδιού, το παιδικό δωμάτιο.

Για κάθε παιδί, που έχει την ευτυχία να έχει ένα δικό του χώρο, το δωμάτιό του είναι ο προσωπικός δικός του Παράδεισος, ο χώρος του όπου όταν απομονώνεται, η φαντασία του καλπάζει σε ένα ποικίλο ονειρικό κόσμο. Σε κάθε παιδικό υπνοδωμάτιο υπάρχει η «ντουλάπα» που οδηγεί στον κόσμο της Νάρνια! Φαντάζεστε αυτόν τον χώρο χωρίς χρώματα; Οπότε το παιδί σας αντιδρά πολύ φυσιολογικά μη θέλοντας κάτι σε άσπρο ή μπεζ γιατί είναι «πολύ απλό». Τα λευκά και τα απαλά χρώματα βολεύουν εμάς, τους μεγάλους, δεν είναι όμως κατάλληλα για τους παιδικούς χώρους. Τα παιδιά έχουν ανάγκη τα χρώματα για την ανάπτυξη της φαντασίας τους και του συναισθηματικού τους κόσμου όπως έχουν ανάγκη τις αλάνες, τα πάρκα και τα γήπεδα για να τρέξουν, να κινηθούν και να αναπτύξουν το μυϊκό τους σύστημα.

 

 

 

 

 

In the "Paradise" of children’s rooms


It was asked to friends readers of the column to state various "color question" so that’ll be  a link between us, a conversation, both on general issues and opinions, but also for practical applications.
Already we got some questions and look forward for others to come.
Among the first questions was one of those that were expected. It is stated by Mrs. Despina Sotiropoulou from Alimos.
I will try to answer the seemingly simple question. I prefer instead of saying the question, to quote it exactly as it is written in the letter:
 
“I feel the sense to write you, although I usually do not. Nice are all what you say about colors but I just wanted to ask you something more practical.
We do a renovation in my child’s room. My child doesn’t like something in white or beige, thinking that it is "very simple". What do you recommend as not causing tension and be my child able to concentrate on studying?”
Thanks for your time.
Sincerely,
Despina Sotiropoulou (Alimos)

 
Before giving an answer I want to remind you that in previous article we were in the flora kingdom and wondered how it get its rich colors, as well as about the relationships or differences (if any) to the coloring of the animal kingdom. Of course we will continue this interesting topic, but a little later.
For now, just giving up on plants, gardens and paradises, on the occasion of the above question we’ll enter in the Paradise of each child, the child’s room.
For every child who is lucky to have his own room, his room is his personal paradise, the place where is isolated, where his imagination is soaring to a variety of dream world. Each child’s bedroom is the "closet" leading the world of Narnia! Can you imagine this place without colors? So your child reacts very naturally not wanting something in “white or beige” because it is "very simple". White and light colors suit us, as adults, but are not suitable for children’s rooms. Children need colors to develop their imagination and their emotional world as much as they need to be in open area, in parks or stadiums to run, move and develop their muscular system.




is | Topic: Χρωματικές Συνομιλίες | Tags: None

6 Comments, Comment or Ping

  1. amelia

    1

    Κυρία Σωτηροπούλου,
    έχει δίκιο το παιδί σας να μην του αρέσουν το λευκό, το μπεζ και γενικά τα ανοιχτόχρωμα χρώματα, γιατί σε εμάς τα μικρά παιδιά αρέσουν τα έντονα χρώματα. Τα έντονα χρώματα μας εξάπτουν τη φαντασία μας, τη δημιουργικότητά μας, γι΄αυτό και όλοι οι ήρωες και το περιβάλλον των παιδικών μας παραμυθιών έχουν δυνατά χρώματα.
    Θα σας πρότεινα, λοιπόν, να ρωτήσετε το παιδί σας τι χρώματα του αρέσουν, να του τα αγοράσετε, -ζητήστε πλαστικά χρώματα νερού είναι και οικολογικά- να του πάρετε ένα μικρό ρολό και πινέλα, να βγάλετε από το δωμάτιό του όλα τα έπιπλα και να το αφήσετε μόνο του και με τη φαντασία του να βάψει έτσι όπως θέλει αυτό. Να είστε σίγουρη ότι θα το καταευχαριστηθεί, δεν θα σας πει κουβέντα, θα καμαρώνει για το δημιούργημά του και το ίδιο θα κάνετε και εσείς και που ξέρετε μέσα απ΄αυτό μπορεί να βγεί ένας νέος Πικάσσο. Έγινα κατανοητή;
    amelia 27-2-20!!

    26 Feb
  2. admin

    2

    Μικρή μου amelia, σαν παιδί που είσαι έχεις δίκιο, έως ένα σημείο βέβαια! Πολύ ωραία η άποψή σου ώστε τα παιδιά να βάφετε μόνα σας τα δωμάτιά σας, αλλά φοβάμαι τις κακοτεχνίες λόγω απειρίας και του νεαρού της ηλικίας σας. Θα πρότεινα λοιπόν, πέρα από την επιλογή των χρωμάτων που θα κάνετε, να επιβλέπετε τους μεγάλους που θα βάφουντο δωμάτιό σας, να παρεμβένετε με το “γούστο” σας και να βοηθάτε όπου σας ζητηθεί, έτσι ώστε να συμμετέχετε ενεργά στον χρωματισμό του δικού σας δωματίου και να “δεθείτε” περισσότερο με τον δικό σας χώρο, τον χώρο σας όπου βρίσκεται το ντουλάπι που οδηγεί στον κόσμο της Νάρνια.
    Πάνος
    28-2-11

    26 Feb
  3. Marina Karderini

    3

    Πολύ ωραίο αυτό το blog, είναι ολόκληρη φιλοσοφία ..όταν θά εχω τον χρόνο θα το διαβάζω….
    1-3-11

    26 Feb
  4. admin

    4

    Χαίρομαι Marina Karderini που εντόπισες ότι αυτό το blog είναι ολόκληρη φιλοσοφία! Ελπίζω να έχεις συχνά χρόνο να το διαβάζεις και να μας στέλνεις τις απόψεις σου.
    Πάνος
    2-3-11

    26 Feb
  5. admin

    5

    Nana Stergiopoulos: Διαφωνώ κάθετα με τα ζωηρά χρώματα μέσα σ ένα δωμάτιο παιδικό που χρησιμοποιείται για ύπνο, διάβασμα και πιθανόν και κάποιον ελεύθερο χρόνο. Θα πρέπει να είναι κάτι φωτεινό, απαλό και ει δυνατόν ψυχρό. Οι παληοί ήξεραν γιατί έβαζαν θαλασσί η βεραμάν. Το παιδί πρέπει να είναι σε περιβάλλον που προξενεί ηρεμία και επίσης ο χώρος να μεγαλώνει. Αυτό γίνεται με τα ψυχρά και καθαρά χρώματα. Όσο για την εγρήγορση του παιδιού, μπορεί να γίνεται εκτός υπνοδωματίου. Αυτά τουλάχιστον λένε οι δάσκαλοι σοφίας.

    23-05-2018

    26 Feb
  6. admin

    6

    admin: Νανά, το άρθρο δεν ολοκληρώθηκε, έχει και β μέρος. Τα ξαναλέμε λοιπόν.

    23-05-2018

     

    26 Feb

Reply to “Παιδικό δωμάτιο (37α) [χρωματικές συνομιλίες] – Children’s room”