xromata.com


Χρωμαισθησια: μουσικες νοτες / τονοι

Οι διάφοροι τύποι χρωμαισθησίας

 

1ος υποτύπος ακουστικο-οπτικής συναισθησίας

 

Musical note-colour (=tone-colour) = μουσικές νότες / μουσικοί τόνοι – χρώματα

 

 

 

Με αυτόν τον τύπο συναισθησίας, η ακρόαση κάθε μεμονωμένης μουσικής νότας ή κατηγορηματικής διαφοράς στον τόνο πυροδοτεί μια οπτική αντίληψη χρώματος ή συνδέεται αυτόματα με ένα συγκεκριμένο χρώμα.

Θεωρείται ένας τύπος χρωμαισθησίας, γενικό όνομα που μπορεί να δοθεί σε κάθε τύπο συναισθησίας όπου ο επαγωγέας είναι μουσικός ήχος που γίνεται ταυτόχρονα αντιληπτός σαν χρώμα.

 

 

Εάν τα χρώματα φαίνονται φυσικά στον εξωτερικό χώρο στο άκουσμα της νότας θεωρείται «προβολική» συναισθησία, ενώ αν φαίνονται μόνο στο μάτι του νου ή ο συναισθητικός απλώς «γνωρίζει» ότι η νότα έχει αυτό το συγκεκριμένο χρώμα θεωρείται «συνειρμική» συναισθησία.

 

προβολική χρωμαισθησία

 

συνειρμική συναισθησία

 

Τα χρώματα που προκαλούνται από τις μουσικές νότες είναι σταθερά, συνήθως παραμένουν αναλλοίωτα σε όλη τη διάρκεια ζωής του συναισθητικού και είναι πολύ συγκεκριμένα.

Φαίνεται ότι κάθε τόνος έχει συνήθως ένα μόνο χρώμα, αν και περιστασιακά αναφέρονται συνδυασμοί δύο ή περισσότερων χρωμάτων, όπως και τα μοτίβα και οι υφές.

Οι αντιστοιχίες διαφέρουν τόσο πολύ από άτομο σε άτομο που θα ήταν περίεργο αν δύο συναισθητικοί έβλεπαν ακριβώς τα ίδια χρώματα για όλες τις νότες.

Δεν ακολουθούν μια συγκεκριμένη σειρά (τα χρώματα του ουράνιου τόξου, για παράδειγμα, ή αποχρώσεις που αλλάζουν με ισορροπημένο τρόπο, πηγαίνοντας από πιο σκούρο σε πιο ανοιχτό καθώς ο τόνος των νότων προχωρά από το χαμηλό στο υψηλό): κάθε νότα έχει απλώς το «δικό της» χρώμα.

 

 

Υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ της συναισθησίας τόνου και του απόλυτου τόνου, και πολλά άτομα με αυτό το είδος συναισθησίας – αν και όχι όλα – μπορούν να ονομάσουν μια νότα εάν παίζεται μεμονωμένα, προσδιορίζοντάς την από το ακριβές χρώμα που τους κάνει να αντιληφθούν.

 

Κατά την ανάγνωση της μουσικής ενεργοποιείται το χρώμα

Υπάρχουν κάποιες παραλλαγές, που θα μπορούσαμε να πούμε ότι δεν είναι καθόλου συναισθησία τόνου-χρωμάτων, παρόλο που περιλαμβάνουν συναισθητικές αντιστοιχίες μεταξύ μουσικών νότων και χρωμάτων.

Μερικοί άνθρωποι, για παράδειγμα, λαμβάνουν έγχρωμες εντυπώσεις κατά την ανάγνωση μουσικής αλλά όχι στο άκουσμα της, και οι επαγωγείς είναι τα ονόματα, τα σύμβολα ή τα γράμματα για τις νότες (Do, Re, Mi/C, D, E κ.λπ.).

Αυτός ο τύπος ονομάζεται συναισθησία τάξης χρωματικού τόνου.

Θα μπορούσε ίσως να θεωρηθεί ότι σχετίζεται με το χρώμα του γραφήματος παρά με έναν ακουστικό-οπτικό τύπο συναισθησίας.  

 

 

Άλλοι άνθρωποι – που είναι συχνά συναισθητικοί μουσικοί – πρέπει να γνωρίζουν ποια νότα παίζεται προτού μπορέσουν να αντιληφθούν το χρώμα της, καθώς η συναισθησία τους συνδέεται περισσότερο με την έννοια της νότας παρά με τον πραγματικό της ήχο.

 

Τί βλέπει, λοιπόν, κάποιος με συναισθησία χρωματισμού – τόνου;

Οι εκδηλώσεις διαφέρουν από άτομο σε άτομο.

 

 

Στην περίπτωση των προβολικών συναισθητικών, μπορεί να δουν ένα διαφανές χρώμα που καλύπτει ολόκληρο το οπτικό τους πεδίο, ή ίσως χρωματικές εκρήξεις χωρίς ιδιαίτερο σχήμα που αλλάζουν από το ένα στο άλλο καθώς προχωρά η μουσική. Οι συνειρμικοί βλέπουν κάτι παρόμοιο, αλλά μόνο στο μάτι του μυαλού τους.

 

 

Εάν ένας συναισθητικός έχει τόνο-χρώμα σε συνδυασμό με άλλους τύπους ακουστικής-οπτικής συναισθησίας, τα χρώματα μπορεί επίσης να έχουν διαφορετικά ύψη ή θέσεις, κίνηση, διαφορετικές υφές ανάλογα με τα μουσικά όργανα που παίζονται ή μπορεί να εμφανίζονται ως γεωμετρικά σχήματα που προϋποθέτουν το χρώμα του εν λόγω σχήματος.

 

 

 


is | Topic: ήχος και χρωμα, Συναισθησία | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Χρωμαισθησια: μουσικες νοτες / τονοι”