xromata.com


Ο πράσινος Άϊ Βασίλης (39β) [χρωματικές συνομιλίες] – Santa in green

Χρωματικές Συνομιλίες  (39β)

Ο πράσινος Αϊ Βασίλης

 

 

Έτσι λοιπόν, ο Αϊ Βασίλης ή όπως και αν τον έλεγαν σε άλλα μέρη, φορούσε συνήθως τη μακριά κόκκινη ρόμπα των ιεραρχών, ντυμένος καλά, με τα γουνάκια του, για να αντιμετωπίζει το κρύο του χειμώνα που δεν αστειευόταν στα βόρεια μέρη.

Κατά τόπους και κατά διαστήματα άλλαζε το χρώμα του ρούχου του και κάποτε οι Ολλανδοί, πρώτοι άποικοι του Μανχάταν (που δεν φημιζόντουσαν για την πολύ θρησκευτικότητά τους) αφού ο Άγιος γι’ αυτούς ήταν ο Αϊ Νικόλας, ο προστάτης της θάλασσας, τον έκαναν από ιεράρχη ναυτικό. Του κόντυναν τη ρόμπα του (για να μη μπερδεύεται πάνω στο κατάστρωμα) του έβαλαν παντελόνι και μπότες και του άλλαξαν το χρώμα, προς το λαδοπράσινο, έτσι ώστε να είναι παρόμοιος με τους ναυτικούς. Με αυτή τη μορφή αμερικανοποιήθηκε ο Άγιος, άλλαξε το όνομά του σε Σάντα Κλάους, τα ρούχα του κοκκίνισαν και πάλι και έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής στις αρχές του 19ου αιώνα, όταν τον χρησιμοποίησε στις πολιτικές γελοιογραφίες του ο καρτουνίστας Τόμας Ναστ.

Η δημοτικότητά της μορφής αυτής αυξήθηκε ακόμα περισσότερο μετά τη χριστουγεννιάτικη διαφημιστική καμπάνια της Κόκα Κόλα το 1930. Έτσι εξαπλώθηκε η φήμη ότι είναι δημιούργημα της εταιρείας αυτής που τον έντυσε με τα χρώματά της, κόκκινο και άσπρο. Η Κόκα Κόλα πρωταρχικά κυκλοφόρησε σαν φάρμακο κατά της στομαχικής δυσφορίας και αργότερα μεταλλάχθηκε στο γνωστό αναψυκτικό. Τότε χρησιμοποίησε το κόκκινο χρώμα, το οποίο δηλώνει «νέο προϊόν» και επιδιώκει την προσοχή του καταναλωτή στη νέα του μορφή.

Ο αγαπημένος Άγιος των παιδιών, με την ίδια αυτή μορφή, είχε χρησιμοποιηθεί στις διαφημίσεις άλλων αναψυκτικών, αρκετά πιο πριν από την εμφάνισή του στις αφίσες της Κόκα Κόλα. Με αυτόν διαφήμιζε τα μεταλλικά νερά της το 1915 η White Rock Beverages και το 1923 η Ginger Ale.

Πολλά άλλα θα είχαμε να πούμε ακόμα για τον παρα-μυθικό αυτόν Άγιο, αλλά θα ξεφεύγαμε από τις «χρωματικές συνομιλίες» μας, γι’ αυτό εστιαζόμαστε μόνο σε όσα αφορούν στο χρώμα του. Δεν είναι όμως ο μοναδικός Άγιος στα κόκκινα. Ένας άλλος νεότερος Κόκκινος Άγιος γιορτάζει διεθνώς αυτές τις μέρες, στις 14 Φεβρουαρίου. Ο Άγιος των ερωτευμένων. Ο Άγιος Βαλεντίνος. Κι΄ αφού το κόκκινο χρώμα συμβολίζει την ερωτική αγάπη, ταυτίστηκε μαζί του κι’ αυτός ο Άγιος, αλλά και με τις σοκολάτες.

 

 

 

 

 

Translated into English

Santa in Green

 

Santa Claus or however is named elsewhere, usually wore the long red robe of prelates, dressed well, with fur edges to face the cold of winter that is heavy in the northern parts.
Locally and periodically the color of his clothes changed and once the Dutch, first settlers of Manhattan (not known for their very religiosity) having as Santa Saint Nicholas, the holly patron of sea, resembled the hierarch
to a sailor. They trimmed his robe (for easier moving on the deck) dressed him with pants and boots and changed the color of his uniform to olive green, similar to the color used by sailors on that time. Under this type he was Americanized and changed his name to Santa Claus, his clothes were blushing again and became very popular in the early 19th century, when he has been used in political cartoons by cartoonist Thomas Nast.
The popularity of this kind of Santa has increased even more after the Christmas advertising campaign for Coca Cola in 1930. So it was spread the rumor that red Santa is the creation of this company who dressed him in red and white the company’s trade mark colors. Coca-Cola released primarily as a medicine against stomach discomfort and later mutated to the famous drink. Then was used red color, which signifies "new product", seeking the attention of consumers in the new form of the product.
Children’s favorite Saint, under the same format was used in advertisements of other beverages as well, quite before his appearance on the posters of Coca Cola. He was advertising the mineral water of White Rock Beverages at 1915 and Ginger Ale at 1923.
We would say even a lot about this legendary Saint, but thus we are moving far away from "color talks", where we focus only on those themes related to colors.
Anyway, he is not the only Saint in red. Another newer Red Saint is celebrated internationally these days, on 14 February. Saint Valentine, Saint of lovers and because red symbolizes passion love, it is identified with him, as well as chocolates.

 


is | Topic: Χρωματικές Συνομιλίες | Tags: None

13 Comments, Comment or Ping

  1. Filareti

    1

    Καλησπέρα,αγαπητέ Πάνο!Ξεκαθαρίζω ότι θεωρώ κάθε μέρα γιορτή για τους ερωτευμένους,ωστόσο,επ’ ευκαιρίας της σημερινής μέρας-που έχει καθιερωθεί κατ’εμέ για εμπορικούς σκοπούς-ήθελα να καταθέσω τον εξής προβληματισμό:Γιατί ο έρωτας και το πάθος,ως συναίσθημα,χαρακτηρίζεται απο το χρώμα “κόκκινο”?Ο έρωτας “στο κόκκινο” κατέχει την αποκλειστικότητα?Σώνει και καλά δηλαδή,υπέρταση,έμφραγμα και εγκεφαλικό!!Κάλλιστα για εμένα μπορεί να είναι γαλάζιος,όπως η θάλασσα και συνοδευόμενος απο την αύρα αυτής….Κάποιες μέρες να σε γεμίζει ηρεμία,γαλήνη και ασφάλεια σαν ένα καλό λιμάνι και τις μέρες της φουρτούνας,να σε κρατάει σε εγρήγορση,να σου θυμίζει πως τίποτα δεν είναι δεδομένο και πως πρέπει να παλεύεις γι’αύτα που θέλεις και γι’αυτά που έχεις…και όλο αυτό φωνάζει ότι ζείς!Επίσης,σκέφτομαι ότι για έναν φυσιολάτρη,θα μπορούσε να έχει χρώμα πράσινο,με μυρωδιά απο πεύκο και έλατο…όπως και για έναν ρομαντικό λάτρη του φθινοπώρου και του βροχερού καιρού θα μπορούσε ο έρωτας να είναι γκρί και να συνοδεύεται απο την χαρακτηριστική μυρωδιά της βροχής στο χώμα!Ποιό το χρώμα του έρωτα εν τέλει?Είναι τόσο παράξενο,ο έρωτας να έχει για τον καθένα μας το χρώμα της αρεσκείας του?Θα ήθελα τις απόψεις των φίλων….ευτυχείτε!!!
    14-2-11

    14 Feb
  2. Γιώργος Πετρέλλης

    2

    Ο Έρωτας είναι λευκός για να τον βάφουμε κάθε φόρα με όποιο χρώμα ‘γουστάρουμε’!
    14-2-11

    14 Feb
  3. Yannis F.

    3

    Συμφωνω με το κοκκινο διοτι ειναι το χρωμα του ΤΣΑΚΡΑ της ριζας οπου με την ενωση δυο τσακρας και μετα απο ΕΡΩΤΑ προερχεται η ζωη ολων των οντων!!!!και δεν ειναι τυχαιο του αγ.βαλεντινου κυριαρχει το κοκκινο!!!
    14-2-11

    14 Feb
  4. amelia

    4

    Κύριε Πάνο, σας παρακαλώ, όχι μη μου κάνατε τον Αϊ-Βασίλη πράσινο, εμείς όλα τα παιδάκια τον γνωρίσαμε κόκκινο και κόκκινος θέλουμε να παραμένει.
    Όσο για τον άλλο Άγιο τον Βαλεντίνο που λένε ότι είναι ο Άγιος των ερωτευμένων, και χθες γιόρταζε, εδώ είμαι λίγο μπερδεμένη, γιατί άκουσα από τους πολύ νέους να λένε τι δώρο θα πάρει ο ένας στον άλλο και πως θα το γιορτάσουν, άλλοι είπαν ότι όποιος είναι ερωτευμένος κάθε μέρα το γιορτάζει, η μαμά μου θύμισε στο μπαμπά μου ” σήμερα είναι του Αγίου Βαλεντίνου” και εκείνος της απάντησε “α, ναι;” και όταν το είπε η γιαγιά μου στον παππού μου εκείνος της απάντησε μονολεκτικά “χέστικα”.
    Τώρα καταλαβαίνετε γιατί είμαι μπερδεμένη και παρακαλώ και τον κύριο Γιάννη που απαντάει στα comments μου, μήπως μπορείτε να με ξεμπερδέψετε.
    Σας ευχαριστώ πολύ και να σας έχει ο Άγιος Βαλεντίνος καλά.
    amelia 15-2-20!!

    14 Feb
  5. admin

    5

    Λευκός έρωτας Γιώργο Πετρέλλη, μια νέα για μένα άποψη και μάλλον σωστή. Αυτό πρέπει να είναι το πραγματικό χρώμα του έρωτα και εμείς τον βάφουμε όπως γουστάρουμε! Συνήθως κόκκινο γιατί έχει την έννοια της κατάκτησης, της κτητικότητας και μόνο ύλη μπορούμε να κατακτήσουμε, η οποία αντιστοιχεί στο κόκκινο χρώμα. Ποθώ (πάλι κόκκινο) ένα άτομο και στόχος μου είναι να το κατακτήσω σωματικά. Μπορώ να το κατακτήσω και ψυχικά κατά μέρος και για κάποιο διάστημα. Πνευματικά, μάλλον ακατόρθωτο.
    Σε μας λοιπόν έγκειται η ποιότητα που θα δώσουμε στον έρωτά μας (σε κάθε είδους έρωτά μας) και θα τον βάωουμε ποιοτικά με το ανάλογο χρώμα.
    Ασ μην ξεχνάμε ότι “έρωτας” και “ερώτηση” είναι ομόππριζες λέξεις και ερώ σημαίνει την επιθυμία κατάκτησης, όπως είναι η απάντηση σε ένα ερώτημα.
    Πάνος
    20-2-11

    14 Feb
  6. admin

    6

    Καλώς Yannis F. συμφωνείς με το κόκκινο σαν χρώμα του έρωτα, του σεξουαλικού έρωτα (κατ΄επέκταση αυτού που αποβλέπει στην σαρκική ένωση) αφού είναι και το χρώμα του ανάλογου κατώτερου chakras. Η κόκκινη πυροδότηση είναι αυτή που θέτει σε κίνηση ένα πύραυλο και μπορεί να τον στείλει στα ουράνια. Κατά την θεωρία των chakras (αν δεν κάνω λάθος) η αφύπνηση του Muladhara (κατώτερου ενεργειακού κέντρου της βάσης, που αντιστοιχεί στο κόκκινο χρώμα) ενεργοποιεί την Κουνταλίνι για να αρχίσει την ανελικτική της πορεία. Επομένως ο ενεργειακός έρωτας είναι κόκκινος!
    Τα λέω σωστά;;
    Πάνος
    20-2-11

    14 Feb
  7. admin

    7

    Ίσως Filareti σε καλύπτω με τις απαντήσεις που έδωσα στους Γιώργο Πετρέλλη και Yanni F. Μέχρι να λάβω την άποψη του Πετρέλλη περί λευκού έρωτα, πίστευα ακράδαντα ότι ο έρωτας είναι μόνο κόκκινος, όμως πάντα τον αισθανόμουν όπως τον περιγράφεις ποιητικά “γκρι, με την χαρακτηριστική μυρωδιά της βροχής στο χώμα”. Τώρα κατάλαβα και το γιατί!
    Πάνος
    20-2-11

    14 Feb
  8. Filareti

    8

    Καλησπέρα,αγαπητέ!Παρακολουθώ με πολύ ενδιαφέρον την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με το χρώμα του έρωτα και τείνω να υιοθετήσω την άποψη περί ‘λευκού’ έρωτος….όπως και δεν μπορώ να διαφωνήσω με το ότι,ο σαρκικός έρωτας είναι ‘στο κόκκινο’.Συνάμα,χαίρομαι που σας άγγιξε η ποιητική μου περιγραφή-βρήκαμε έναν λάτρη του φθινοπώρου!!Ανοίγωντας παρένθεση-το σαββατοκύριακο που μας πέρασε,είχαμε με την παρέα μου,μια κουβέντα σχετικά με τη γιόγκα,τις αναπνοές και την απελευθέρωση της Κουνταλίνι-θα ήθελα μια γνώμη-πρόταση για κάποιο σχετικό βιβλίο.Άπειρα like για τα καινούρια posts του site….τα ξαναλέμε συντόμως!!! : )
    22-2-11

    14 Feb
  9. admin

    9

    Ναι αγαπητή Filareti, μας άγγιξε η ποιητική σας περιγραφή γιατί ακριβώς έτσι αισθανόμαστε, εμείς οι φθινοπωρινοί.
    Για σχετικό βιβλίο με τα θέματα που ζητάς, προσωπικά δεν ξέρω να σου συστήσω κανένα γιατί δεν ασχολούμε πολύ με το συγκεκριμένο θέμα. Ζήτησα από τον Yanni F. που απ’ ότι ξέρω ασχολείται με chakras και yoga να σου συστήσει κάποιο, αν ξέρει.
    Ελπίζω να μας κάνει την χάρη!
    Πάνος
    26-2-11

    14 Feb
  10. Yannis F.

    10

    Προς Filareti. για αναπνοες θα μπει SITE η βιβλια γιογκα για απελευθερωση κουνταλινης διαλογισμο υπαρχει ενα βιβλιο του οσσο το μονοπατι της σιωπης!!!αλλα εαν θελει να ελευθερωσει μονη της θα βαλει μια γρηγορη μουσικη και θα αρχισει να πηδαει!!!ναι τοπικα τρανταγματα!!!
    σορυ το βιβλιο τουΟΣΣΟ λεγεται η περιπετεια της σιωπης εχει μεσα πολους διαλογισμους οι οποιοι βοηθουν για χαλαροτητα και ηρεμια εκδοσεις ΡΕΜΠΕΛ
    27-2-11

    14 Feb
  11. Filareti

    11

    Ευχαριστώ πολύ τον administrator και τον Yanni F. που ανταποκρίθηκαν στην αναζήτησή μου…διότι στο ίντερνετ υπάρχουν πολλά και διάφορα και ήθελα μια πιο συγκεκριμένη πρόταση!Τον συγγραφέα τον έχω ακουστά για θέματα της Γιόγκα…θα δοκιμάσω και τα τοπικά τραντάγματα!Έχει ξεπηδήσει καινούριο θέμα στο site…Kατα τη γνώμη μου,τίποτα δεν είναι τυχαίο.Όλα συμβαίνουν για κάποιο συγκεκριμένο λόγο,που ίσως εμείς οι άνθρωποι αδυνατούμε να ερμηνεύσουμε με την κοινή λογική,γι’αυτό και τα φορτώνουμε όλα στην τύχη!Ωστόσο, το “τυχαίο” ξεπερνάει τη μονάδα-άτομο και στην πραγματικότητα δεν είναι μεταφυσικό αλλά φυσικότατο,απλώς διέπεται απο συμπαντικούς νόμους που δεν μπορούμε να κατανοήσουμε…πάντως,αν είναι να γίνει κάτι,θα συνομωτίσει το σύμπαν και θα γίνει!Κάποιοι το λένε “σύμπαν” και κάποιοι άλλοι λένε “έβαλε το χέρι του ο Θεός”,διαλέγετε και παίρνετε…Όσο για τις συμπτώσεις,είναι ένας συνδυασμός “τυχαίων” παραγόντων που καταλήγουν σε συγκεκριμένο γεγονός.Πέρα απο κάθε σύμπτωση και τυχαίο,έχουμε το βάρος των επιλογών μας και τη ζωή μας στα χέρια μας!!!Καλό υπόλοιπο Κυριακής…
    27-2-11

    14 Feb
  12. admin

    12

    Δεν ξέρω Filareti αν ζητάς κάποιο βιβλίο σχετικό με την φιλοσοφία της γιόγκα ή τις ασκήσεις της. Πριν κάποιες δεκαετίες που είχα ασχοληθεί με το “σπορ” (με ενδιέφεραν οι ασκήσεις) είχα σαν οδηγό ένα πολύ καλό μικρό βιβλίο τσέπης, το “Richard Hittleman’s YOGA, 28 day exercise plan” και το “Yoga and nutrition with Kareen Zebroff” τα οποία με βοήθησαν από άσχετος να γίνει σχετικός και να επιβάλλω μερικά “θαύματα” στο κορμί μου, όπως π.χ. τη στάση του Λωτού. Όσο για τον Osho έχω στην κατοχή μου το βιβλίο του “Όταν ταιριάζει το παπούτσι” (εκδ. ρεμπελ) από το οποίο ήθελα να σου αντιγράψω σαν δείγμα ένα μικρό κομάτι, αλλά δεν ξέρω τί να πρωτοδιαλέξω… το θεωρώ αρκετά καλό!
    Τώρα ως προς το θέμα της τύχης και της σύμπτωσης συμφωνούμε. Θα τοποθετηθώ λίγο αργότερα, ελπίζοντας πως και κάποιοι άλλοι θα συμμετέχουν στη συζήτηση. Πάντως είμαι μ’ αυτούς που το λένε “σύμπαν”. Ο Θεός έβαλε το χέρι του για να δημιουργηθεί το σύμπαν με τη νομοθεσία του και μας έδωσε το αυτεξούσιο να αντιλαμβανόμαστε και χρησιμοποιούμε τους νόμους Του, οπότε δεν χρειάχεται να βάζει το χέρι Του, παρά σε εξαιρετικές περιπτώσεις όπου το θέτει και πάλι μέσω των νόμων Του.
    Πάνος
    28-2-11

    14 Feb
  13. admin

    13

    Maria Karampa:  Εχω και εγώ ένα πράσινο

    17-05-2018

    14 Feb

Reply to “Ο πράσινος Άϊ Βασίλης (39β) [χρωματικές συνομιλίες] – Santa in green”