xromata.com


Ξυλομπογιές [Β]

 

Ξυλομπογιές [Β]

 

(από την Wikipedia)

 

 

 

Παρά την ύπαρξη των χρωματιστών μολυβιών για περισσότερο από έναν αιώνα, ο κόσμος της τέχνης αντιμετώπισε ιστορικά το μέσο με λιγότερο θαυμασμό από άλλα μέσα χρωματισμού στην ζωγραφική τέχνη.

Ωστόσο, η ανακάλυψη νέων τεχνικών και μεθόδων, η ανάπτυξη μολυβιών με ανθεκτικότητα των χρωμάτων στο φωτός και ο σχηματισμός έγκυρων οργανισμών επιτρέπει καλύτερα στα χρωματιστά μολύβια να ανταγωνιστούν τα άλλα μέσα. Επιπλέον, τα χρωματιστά μολύβια είναι πιο προσιτά, πιο καθαρά και πιο απλά σε σύγκριση με άλλα μέσα χρωματισμού.

 

 

Η χρήση μέσων με βάση το κερί σε κραγιόνια μπορεί να εντοπιστεί στην Ελληνική Χρυσή Εποχή και αργότερα τεκμηριώθηκε από τον Ρωμαίο μελετητή Πλίνιο τον Πρεσβύτερο.

Τα υλικά με βάση το κερί είναι ελκυστικά στους καλλιτέχνες για αιώνες λόγω της αντοχής τους στη φθορά, της ζωηρότητας και της λαμπρότητας των χρωμάτων τους και των μοναδικών ιδιοτήτων απόδοσης τους.

 

 

Αν και τα χρωματιστά μολύβια είχαν χρησιμοποιηθεί για «έλεγχο και σήμανση» για δεκαετίες πριν, μόλις στις αρχές του 20ου αιώνα δημιουργήθηκαν χρωματιστά μολύβια ποιότητας για καλλιτέχνες.

 

 

Οι κατασκευαστές που άρχισαν να παράγουν χρωματιστά μολύβια ποιότητας περιελαμβάνουν την Faber-Castell από το 1908 (η σειρά Polychromos ήταν αρχικά 60 χρώματα) και την Caran d'Ache το 1924, ακολουθούμενη από την Berol Prismacolor το 1938.

Άλλοι αξιόλογοι κατασκευαστές περιλαμβάνουν τους Bruynzeel-Sakura, Cretacolor, Derwent, Koh-i-Noor Hardtmuth, Mitsubishi (uni-ball), Schwan-Stabilo και Staedtler.

 

 

Τελευταίως εμφανίσθηκε και η Brutfuner που παράγει διαφόρων ειδών ξυλομπογιές σε αρκετά πιο προσιτές προς το παρόν τιμές, όπως ξυλομπογιές μεταλλικών χρωμάτων, παστέλ, μακαρόν και βεβαίως υδατοδιάλυτες, με κασετίνες που περιλαμβάνουν έως και 120 και πλέον χρώματα, αλλά και ξυλομπογιές λαδιού με κασετίνες που φθάνουν έως και τα 520 χρώματα. 

 

 

Τα μολύβια καλλιτεχνών και επαγγελματικής ποιότητας κατασκευάζονται με υψηλότερες συγκεντρώσεις χρωστικών ουσιών απ’ ότι στα απλά σχολικά  χρωματιστά μολύβια μαθητών.

Η ανθεκτικότητά τους στο φως – αντοχή στις ακτίνες UV, στο ηλιακό φως – μετράται και τεκμηριώνεται επίσης.

Η ανθεκτικότητα του πυρήνα, (η αντοχή στο σπάσιμο της χρωματιστής γραφίδας) και στο νερό και η δημοτικότητα της μάρκας είναι επίσης αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά των χρωματιστών μολυβιών ποιότητας καλλιτεχνών.

 

 

Τα μολύβια ποιότητας καλλιτεχνών έχουν τις μεγαλύτερες χρωματικές σειρές.

Τα 72 σετ χρωμάτων είναι πολύ κοινά και υπάρχουν πολλές μάρκες 120 χρωμάτων και άνω. Διατίθενται επίσης συνήθως και  ως μεμονωμένα μολύβια.

 


is | Topic: Uncategorized, βαφές, Τέχνες και χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Ξυλομπογιές [Β]”