Συνεντευξη με τα χρωματα [ρλις΄] : Το μπλε στην πολιτικη και περαν αυτης
Η «Συνέντευξη με τα χρώματα» είναι μια προσπάθεια τακτοποίησης των όσων έχουν ειπωθεί (και θα ειπωθούν) για τα χρώματα, σε μια σειρά, ας πούμε, εύπεπτης διδακτικής ύλης, για όλους όσοι θέλετε να «μάθετε» τα χρώματα και τον κόσμο τους.
Η σειρά έχει την μορφή μιας υποτιθέμενης, διδακτικής, συνέντευξης των χρωμάτων προς τον άνθρωπο.
Συνέντευξη με τα χρώματα
[ρλις΄]
Το Μπλε στην πολιτική και πέραν αυτής
[ις΄]
-Μιλώντας σου Άνθρωπε, εγώ το μπλε, για την σχέση μου με την πολιτική, φάνηκε σαν να ολοκλήρωσα, φευ όμως δεν συνέβη κάτι τέτοιο.
Μιλώντας για το μπλε χρώμα σε στρατούς και αστυνομίες δεν αναφέρθηκα στους κυανόκρανους του ΟΗΕ.
Η Ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ ή ειρηνευτικός στρατός των Ηνωμένων Εθνών (United Nations Peacekeeping), είναι γνωστός ως κυανόκρανοι λόγω των ανοιχτό μπλε μπερέδων ή κρανών τους (Blue Berets or Blue Helmets). Πρόκειται για λειτουργία που εκπληρώνεται από το Τμήμα Ειρηνευτικών Επιχειρήσεων για την βοήθεια χωρών που βρίσκονται σε σύγκρουση και για την δημιουργία συνθηκών μόνιμης ειρήνης.
Βέβαια, μελετώντας την δράση των κυανόκρανων, παρατηρούμε πως πέραν από την προσπάθεια ειρήνευσης ή επιβολής ειρήνης, σε αρκετές περιπτώσεις η εμφάνιση των κυανόκρανων ακολουθείται από αύξηση της πορνείας ή ακόμα και παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Πέρα από τα κράνη και τους μπερέδες της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ, μπλε χρώμα έχει και η σημαία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που αποτελείται από το επίσημο έμβλημα του Οργανισμού, ενός λευκού παγκόσμιου χάρτη που τον περιβάλλουν κλαδιά ελιάς πάνω σε μπλε φόντο.
Αν και κάποιες φορές το φόντο της σημαίας του ΟΗΕ είναι μπλε, συνήθως έχει χρώμα γαλανό (ανοιχτό μπλε).
Αντιθέτως βαθύ μπλε, κάποιες φορές αρκετά σκούρο, έχει η σημαία της Ε.Ε. γιατί μπλε είναι επίσης και η σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία επάνω σε ένα μπλε φόντο φέρονται σε κυκλική διάταξη 12 χρυσοί (κίτρινοι) αστέρες.
Το μπλε χρώμα φέρεται επάνω στις σημαίες αρκετών κρατών, σε διχρωμία, τριχρωμία ή πολυχρωμία.
Μπλε και άσπρο χρώμα έχουν οι σημαίες της Ελλάδας, της Φινλανδίας, του Ισραήλ, του Ελ Σαλβαδόρ και οι τοπικές σημαίες της Σκωτίας και του Κεμπέκ, ενώ το μπλε στην γαλάζια του απόχρωση σε συνδυασμό με άσπρο χρωματίζει τις σημαίες της Σομαλίας, του Ανατολικού Τουρκεστάν, της Ονδούρας και της Μικρονησίας.
Γαλάζιο με κίτρινο έχει η σημαία του Καζακστάν, των νησιών Παλάου, ενώ Μπλε με κίτρινο είναι το χρώμα της σημαίας της Ουκρανίας, όπως και της Σουηδίας.
Το μπλε (αλλά και στην γαλάζια του μορφή) εμφανίζεται σε πάρα πολλές τρίχρωμες σημαίες, κυρίως στον συνδυασμό Μπλε – Άσπρο – Κόκκινο, μεταξύ των οποίων από τις γνωστότερες είναι οι σημαίες των Η.Π.Α., του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, Νορβηγίας, Ολλανδίας, Ρωσίας, Τσεχίας, Αυστραλίας και αρκετές άλλες.
Δεν συνεχίζω με το μπλε σε σημαίες με άλλους τριχρωμικούς ή τετραχρωμικούς συνδυασμούς κλπ. πάνω σε εθνικές σημαίες γιατί η παρουσίαση τους θα πάει εις μάκρος.
Βέβαια πρέπει να σου αναφέρω πως σημειωνόταν το μπλε χρώμα κατά τον Μεσαίωνα επάνω στις εραλδικές σημαίες και εμβλήματα (οικόσημα) όταν αυτά χαράσσονταν πάνω σε υλικά που δεν επιδέχονταν χρωματισμό, όπως π.χ. ξύλο, πέτρα, μάρμαρο…. Παράλληλες οριζόντιες γραμμώσεις συμβόλιζαν το μπλε χρώμα.
Επίσης κατά τους μεσαιωνικούς αλχημικούς πίνακες, το μπλε αντιστοιχούσε στον πλανήτη Δία, στο ζαφείρι, τον κασσίτερο και στα ζώδια των Ιχθύων και του Τοξότη.
Σου μίλησα Άνθρωπε για το μπλε στην πολιτική, και επειδή πολιτική και θρησκεύματα είναι ανάλογα (και οι θρησκεία μια μορφή πολιτικής είναι), ας δούμε τώρα το μπλε στα διάφορα θρησκεύματα.
Ξεκινώντας από τις εβραιογενείς Αβραμικές θρησκείες, ας δούμε τον ρόλο του μπλε στην παλαιότερη από αυτές, τον Ιουδαϊσμό.
Το μπλε στον Ιουδαϊσμό:
Κατά την Τορά, οι Ισραηλίτες είχαν εντολή να βάλουν κρόσσια, tzitzit, στις γωνίες των ιερατικών ενδυμάτων τους και να πλέξουν μέσα σε αυτά τα κρόσσια ένα «στριμμένο νήμα από μπλε (tekhelet).
Στην αρχαιότητα, αυτό το μπλε νήμα χρωματιζόταν από μια βαφή που εξαγόταν από ένα μεσογειακό θαλάσσιο σαλιγκάρι που ονομαζόταν στα εβραϊκά χιλάζον, όνομα εξαγόμενο από την αρχαιοελληνική λέξη ‘ελικών’.
Ο Μαϊμωνίδης ισχυρίστηκε ότι αυτό το μπλε ήταν το χρώμα του «καθαρού ουρανού του μεσημεριού».
Σύμφωνα με αρκετούς ραβίνους σοφούς, το μπλε είναι το χρώμα της Δόξας του Θεού.
Το βλέμμα σε αυτό το χρώμα βοηθά στον διαλογισμό, φέρνοντάς μας μια ματιά στο «πεζοδρόμιο από ζαφείρι, όπως ο ίδιος ο ουρανός για την αγνότητα», που είναι μια ομοίωση του Θρόνου του Θεού.
Η Κιβωτός της Διαθήκης (των 10 εντολών), καλυπτόταν με μπλε ύφασμα όταν μεταφέρονταν από τόπο σε τόπο.
Το μπλε στον Χριστιανισμό:
Το μπλε συνδέεται ιδιαίτερα με την Παναγία.
Αυτό ήταν το αποτέλεσμα ενός διατάγματος του Πάπα Γρηγορίου Α' (540-601) που διέταξε ότι σε όλους του θρησκευτικούς οι φιγούρες θα έπρεπε να είναι εύκολα αναγνωρίσιμες, ειδικά αυτή της φιγούρας της Μαρίας.
Αν ήταν μόνη της στην εικόνα, το ένδυμα της ήταν συνήθως βαμμένο με το ακριβότερο μπλε, ultramarine.
Αν ήταν με τον Χριστό, το κοστούμι της ήταν συνήθως βαμμένο με μια λιγότερο ακριβή χρωστική ουσία, για να μην τον επισκιάζει.
Στην ανατολική ορθόδοξη εκκλησία το μπλε συμβολίζει τα Ουράνια και την Αλήθεια, γι’ αυτό πολλές εκκλησίες (κυρίως νησιωτικές) έχουν τον τρούλο τους (που συμβολίζει τον Ουρανό) βαμμένο μπλε.
Το μπλε στο Ισλάμ:
Το μπλε στο Ισλάμ έρχεται σε δεύτερη μοίρα, αφού το πράσινο χρώμα είναι το πιο αντιπροσωπευτικό αυτού του θρησκεύματος, ακολουθούμενο από τα άλλα ιερά χρώματα κόκκινο, άσπρο και μαύρο.
Παρ’ αυτά το μπλε θεωρείται το σύμβολο της πνευματικότητας και των ουρανών και συνδέεται συχνά με την περισυλλογή.
Χρησιμοποιείται συχνά σε πλακάκια, θόλους και κατασκευές οροφής.
Το μπλε σημαίνει τα αδιαπέραστα βάθη του σύμπαντος, ενώ σε αποχρώσεις του τυρκουάζ πιστεύεται ότι έχει μυστικιστικές ιδιότητες.
Το μπλε λειτουργεί ως υπενθύμιση των ουρανών και των σαγηνευτικών αποστάσεων της ανώτερης γνώσης.
Πιστεύεται ακράδαντα ότι το μπλε χρώμα πυροδοτεί χημικές αποκρίσεις στον εγκέφαλό μας που στην πραγματικότητα μας αλλάζουν φυσιολογικά Αυτό μπορεί να είναι διεγερτικό και συναρπαστικό, αισθησιακό ή ηρεμιστικό και καταπραϋντικό, γι’ αυτό στο Μαρόκο και στην Τυνησία υπάρχουν ολόκληρες συνοικίες βαμμένες με μπλε χρώμα, αλλά και ολόκληρη πόλη στην οροσειρά Ριφ του Μαρόκο, η Chefchaouen, όπου επικρατεί το μπλε χρώμα.
Το μπλε θεωρείται επίσης το χρώμα της παλιάς πρωτεύουσας του Μαρόκο Φεζ, όπου η μεγάλη κεντρική πύλη εισόδου στην παλιά πόλη, η
Bab Boujeloud, γνωστή επίσης και σαν “The Blue Gate of Fes.” Έχει μπλε χρώμα, ενώ η μέσα πλευρά της (η έξοδος από την παλιά πόλη) είναι πράσινη, έχει το ιερό χρώμα του ισλάμ.
Το μπλε λοιπόν, λόγω των συμβολισμών του χρησιμοποιείται στην αρχιτεκτονική του ισλάμ με κύριους αντιπροσώπους το τζαμί του Σουλτάνου Αχμέντ στην Κωνσταντινούπολη και το Shah Mosque (το τζαμί του Σάχη, η βασιλικό τζαμί) στο Ισφαχάν της Περσίας.
Δεν τελείωσα με το μπλε στις θρησκείες, αλλά επειδή είπα ήδη πολλά, θα σταματήσω εδώ για μια μικρή ανάπαυλα και επανέρχομαι συντόμως.
admin is | Topic: μπλε, Συνέντευξη με τα χρώματα | Tags: None
No Comments, Comment or Ping
Reply to “Συνεντευξη με τα χρωματα [ρλις΄] : Το μπλε στην πολιτικη και περαν αυτης”