xromata.com


Συνεντευξη με τα χρωματα [νθ΄]: το μαύρο στην φυσική

 

Η «Συνέντευξη με τα χρώματα» είναι μια προσπάθεια τακτοποίησης των όσων έχουν ειπωθεί (και θα ειπωθούν) για τα χρώματα, σε μια σειρά, ας πούμε, εύπεπτης διδακτικής ύλης, για όλους όσοι θέλετε να «μάθετε» τα χρώματα και τον κόσμο τους.

Η σειρά έχει την μορφή μιας υποτιθέμενης, διδακτικής, συνέντευξης των χρωμάτων προς τον άνθρωπο.

 

 

Συνέντευξη με τα χρώματα

[νθʹ]

 

Το Μαύρο στην φυσική

]

 

-Σου εξιστόρησα λοιπόν Άνθρωπε την ιστορία μου σαν Μαύρο χρώμα, αλλά δεν τελείωσα με την αυτοπαρουσίασή μου, γιατί πέρα από την εξιστόρηση της πορείας μου μαζί σου, έχω να σου παρουσιάσω και άλλες πτυχές μου, όπως ας πούμε την φυσική πλευρά μου, την σχέση μου με την χημεία, την θέση μου στην βιολογία και διάφορα άλλα.

Βεβαίως κάποια από αυτά που θα σου πω, ίσως σου έχουν ξαναειπωθεί εδώ, στην Συνέντευξη με τα Χρώματα, όμως η αυτοπαρουσίασή μου οφείλει να είναι ολοκληρωμένη, οπότε θα τα ξανακούσεις.

Ξεκινώ με την ‘φυσική’ μου κατάσταση. Δηλαδή τί είμαι κατά την φυσική εγώ το μαύρο χρώμα.

Στο ορατό φάσμα, το μαύρο είναι η απορρόφηση όλων των χρωμάτων.

Τί είναι αυτή η απορρόφηση των χρωμάτων;

Γι’ αυτό πρότεινα προηγουμένως, μετά από εμένα, πριν συνεχίσουν την αυτοπαρουσίασή τους τα άλλα χρώματα, να έλθει να μας μιλήσει η Μητέρα Φύση για την εμφάνιση των χρωμάτων.

Επειδή όμως μέχρι να έρθει η Μάνα Φύση να σου εξηγήσει το φαινόμενο αυτό, θα περάσει κάποια ώρα, θα σου πω δυο λόγια για την απορρόφηση.

Στη φυσική, η απορρόφηση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας είναι  η σύλληψη από την ύλη (από τα ηλεκτρόνια που δεσμεύονται στα άτομα για την ακρίβεια) της ενέργειας των φωτονίων και ούτως η μετατροπή της ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας σε εσωτερική ενέργεια του απορροφητή.

Το μαύρο λοιπόν μπορεί να οριστεί ως η οπτική εντύπωση που παρατηρείται όταν κανένα ορατό φως δεν φτάνει στο μάτι, δηλαδή συλλαμβάνεται όλη η φωτεινή ενέργεια.

Οι χρωστικές ουσίες ή οι βαφές που απορροφούν όλο το φως αντί να το αντανακλούν πίσω στο μάτι "φαίνονται μαύρες".

Μια μαύρη χρωστική ουσία μπορεί, ωστόσο, να προκύπτει και από ένα συνδυασμό αρκετών χρωστικών που απορροφούν συλλογικά όλα τα χρώματα.

Εάν αναμειχθούν κατάλληλες αναλογίες τριών πρωτογενών χρωστικών, το αποτέλεσμα αντανακλά τόσο λίγο φως ώστε να ονομάζεται "μαύρο". Αυτό παρέχει δύο επιφανειακά αντίθετες αλλά στην πραγματικότητα συμπληρωματικές περιγραφές του μαύρου. Το μαύρο είναι η απορρόφηση όλων των χρωμάτων του φωτός ή μια διάταξη συνδυασμών χρωστικών ουσιών πολλαπλών χρωμάτων.

Κι’ αφού μπλέξαμε στα γρανάζια της φυσικής δεν μπορώ να μην αναφερθώ και πάλι στο «Μαύρο Σώμα», το οποίο, όπως σου είπα και προηγουμένως δεν είναι ένα πραγματικό μαύρο σώμα, αλλά μια θεωρητική επινόησή σου Άνθρωπε.

Στη φυσική, το καλούμενο «μαύρο σώμα» είναι ένας τέλειος απορροφητής φωτός, ένα θεωρητικά εξιδανικευμένο φυσικό σώμα που απορροφά όλη την προσπίπτουσα ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, ανεξάρτητα από τη συχνότητα ή τη γωνία πτώσης.

Σύμφωνα με έναν θερμοδυναμικό κανόνα, ένα μαύρο σώμα σε θερμική ισορροπία (δηλαδή σε θεωρητικά σταθερή θερμοκρασία) εκπέμπει ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που ονομάζεται ‘ακτινοβολία μαύρου σώματος’ που είναι η βάση για την θερμική καταμέτρηση ακτινοβολιών.

Αυτός ο μαύρος θεωρητικά τέλειος απορροφητής φωτός σχετίζεται κάπως ή αν θέλεις πλησιάζει αρκετά στην υπέρυθρο ακτινοβολία, αλλά αυτά είναι θέματα που ενδιαφέρουν ειδικά τους φυσικούς, οπότε δεν χρειάζεται να ασχοληθούμε περισσότερο με εμένα σαν ‘μαύρο σώμα’.

Τώρα, από την άλλη μεριά του ορατού φάσματος, ένα τμήμα της υπεριώδους ακτινοβολίας  ονομάζεται ‘μαύρο φως’ επειδή, αν και το ίδιο είναι αόρατο, προκαλεί φθορισμό πολλών ορυκτών και άλλων ουσιών.

Ω! ναι! Ο φθορισμός, τον οποίο προκαλώ εγώ σαν μαύρο φως είναι ένα ιδιαίτερο κεφάλαιο στον κόσμο των χρωμάτων, αλλά δεν μας αφορά τώρα.

Είμαι λοιπόν, εκτός από ‘μαύρο χρώμα’, η ‘έλλειψη φωτός’, το ‘μαύρο σώμα’ και το ‘μαύρο φως’. 

Αυτά ως προς τις φυσικές μου καταστάσεις.

Πριν κλείσω όμως με την φυσική, θα ήθελα να σου αναφέρω τα πιο πρόσφατα επιτεύγματά της σχετικά με εμένα.

Πρώτα όμως θα σου θυμίσω, όπως σου έχουμε πει, ότι στην δημιουργία όπου τα πάντα είναι σχετικά προς το απόλυτο, τίποτε δεν υπάρχει στην απόλυτη μορφή του. Έτσι κι’ εμένα Άνθρωπε με υπολογίζεις πως στην πληρέστερη μορφή μου απέχω τρεις μονάδες από την απόλυτη έκφρασή μου, δηλαδή στο 97% της εντελέχειάς μου.

Το 2008 όμως, ερευνητές από το Πολυτεχνείο Troy του Rensselaer της Νέας Υόρκης ανακοίνωσαν τη δημιουργία του τότε πιο σκοτεινού υλικού στον πλανήτη. Ένα υλικό που δημιουργήθηκε από νανοσωλήνες άνθρακα, το οποίο  αντανακλούσε μόνο το 0,045% του φωτός.

Η βασιλεία του κράτησε μέχρι το 2016 που δημιουργήθηκε στην Αγγλία, πάλι από νανοσωλήνες άνθρακα το σημερινό πιο σκοτεινό υλικό, γνωστό ως Vantablack, που απορροφά το 99,96% του ορατού φωτός.

 


is | Topic: μαύρο, Συνέντευξη με τα χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Συνεντευξη με τα χρωματα [νθ΄]: το μαύρο στην φυσική”