xromata.com


Ο Νευτων και η μυθολογια

 

Ο Νεύτων κι ο μύθος της Αφροδίτης και του Άρη

 

 

 

Λέγεται ότι ο Νεύτων πίστευε πως οι αρχαιοελληνικοί μύθοι έκρυβαν αλχημικά μυστικά.

Στον αλχημικό συμβολισμό διάφορα στοιχεία αντιστοιχούν σε κάποιους αρχαιοελληνικούς θεούς, όπως πχ. ο υδράργυρος αντιστοιχεί στον Ερμή.

Όταν ο Νεύτωνας διάβαζε τους ελληνικούς μύθους, γνωρίζοντας την αντιστοιχία των θεών με τα στοιχεία, υπέθεσε ότι οι Έλληνες με την μυθολογία τους αποκάλυπταν κρυμμένες αλχημικές γνώσεις.

 

 

Απέδειξε την θεωρία του με την κατασκευή του «διχτυού», δηλαδή την παραγωγή ενός κράματος  χαλκού και σιδήρου που υποτίθεται πως ήταν ένα πρώτο βήμα προς την δημιουργία της φιλοσοφικής λίθου.

 

 

Στις «Μεταμορφώσεις» του ο Οβίδιος αναφέρει την γνωστή ιστορία παγίδευσης με δίχτυ των παράνομων εραστών Άρη και Αφροδίτης, από τον Ήφαιστο, σύζυγο της θεάς του κάλους και την διαπόμπευσή τους.

Η ιστορία πιο αναλυτικά έχει ως εξής:

Ο θεός Ήλιος αποκαλύπτει στον Ήφαιστο πως η γυναίκα του, θεά Αφροδίτη, έχει παράνομη ερωτική σχέση με τον θεό Άρη.

 

 

Θυμωμένος και θέλοντας να τους εκδικηθεί ντροπιάζοντάς τους ο απατημένος σύζυγος έφτιαξε και κρέμασε πάνω από το κρεβάτι των εραστών ένα αόρατο δίχτυ το οποίο έπεσε και κράτησε δέσμιους στην ερωτική τους περίπτυξη τους δυο εραστές, ώστε να τους δουν όλοι οι άλλοι θεοί τους οποίους κάλεσε ως μάρτυρες της μοιχείας.

Στον αλχημικό συμβολισμό, η (πράσινη) Αφροδίτη αντιπροσωπεύει τον χαλκό, ο (κόκκινος) Άρης τον σίδηρο, ενώ ο (πορτοκαλοκόκκινος) Ήφαιστος την φωτιά.

Έχοντας αυτά υπ’ όψιν του ο Νεύτωνας εξήγαγε μια απλή αλχημική συνταγή για την παραγωγή του προαναφερθέντος κράματος.

 

 

Ο επιστήμονας Bill Newman, πάνω από 300 χρόνια μετά τον Νεύτωνα, παρακινούμενος από την θεωρία του, έκανε το ίδιο πείραμα και είχε το ίδιο αποτέλεσμα, την δημιουργία ενός πορφυρού κράματος που στην επιφάνειά του παρουσιάζει ένα διχτυοειδές σχέδιο.

 

 

Σ.σ.:

 

α) Εάν θέλετε λεπτομέρειες για το πείραμα Newton/Newman μπείτε στους κατωτέρω συνδέσμους:

http://dhayton.haverford.edu/blog/tag/bill-newman/

http://webapp1.dlib.indiana.edu/newton/reference/chemProd.do

β) Το δίχτυ, αλλά και το διχτυοειδές αποτύπωμα επί του κράματος, φέρουν στον νου τον πέπλο της Αρμονίας, κόρης του Άρη και της Αφροδίτης, ένα από τα δυο μοιραία δώρα που έλαβε από τους θεούς στον γάμο της με τον Κάδμο. Το άλλο δώρο ήταν το περιδέραιο της Αρμονίας.

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%81%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%AF%CE%B1_(%CE%BC%CF%85%CE%B8%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AF%CE%B1)

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CF%81%CE%B9%CF%86%CF%8D%CE%BB%CE%B7

γ) Στο αγγλικό κείμενο το χρώμα του κράματος «δίχτυ» αναφέρεται ως purple γι’ αυτό και μεταφράστηκε γενικά ως πορφυρό ή ρόδινο. Όπως έχουμε αναφέρει και στο άρθρο «Χρώματα χαμένα στην μετάφραση» είναι δύσκολο να προσδιορισθεί η απόχρωση του κράματος (ήταν πορφυρή; μωβ; ροζ; ματζέντα;) της οποίας η ορθή γνώση θα μας βοηθήσει να εμβαθύνουμε στο θέμα.

 

 

Πάντως κατά την σύγχρονη επανάληψη του πειράματος από τον Μπιλ Νιούμαν ένα κράμα που προέκυψε έχει χρώμα βιολετί.

https://xromata.com/?p=6475

δ) Η θεώρηση του Νεύτωνα για την συσχέτιση μυθολογίας – αλχημείας ήταν το 6ο από τα 10 «τρελά μυστικά» του Νεύτωνα, όπως τιτλοφορείται το σχετικό άρθρο.

http://www.toptenz.net/top-10-crazy-secrets-isaac-newton.php

 

 


is | Topic: Uncategorized, Αυτοί που ασχολήθηκαν με το χρώμα, Ιστορήματα με χρώματα, Μύθοι και χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Ο Νευτων και η μυθολογια”