xromata.com


Γατες Ποϊντ

 

Το χρώμα της γούνας της γάτας

Point Coloration ή άλλως οι γάτες Πόιντ

 

Διαχωρίζοντας τις γάτες, βάση του χρωματισμού τους, σε διάφορες κατηγορίες, έχομε αναφερθεί έως σήμερα στις εξής βασικές ομάδες:

στις δίχρωμες γάτες, στις τρίχρωμες (τόρτουασελ και Καλίκο) και στις Τάμπι.

https://xromata.com/?p=5199

https://xromata.com/?p=5332

https://xromata.com/?p=5407 

 

 

 

Μια άλλη χρωματική κατηγορία γατιών είναι οι Πόιντ. Ο χρωματισμός πόιντ (point coloration) δεν αφορά μόνο σε γάτες, αλλά και σε άλλα ζώα, όπως άλογα, κουνέλια, πρόβατα και χαρακτηρίζεται από ένα σώμα σε παλ χρωματισμό με σκουρότερα άκρα, όπως πρόσωπο, αυτιά, πόδια, ουρά.

 

 

Ο χρωματισμός πόιντ στις γάτες οφείλεται σε μερικό αλμπινισμό, αποτέλεσμα μετάλλαξης της τυροσινάσης, ενός ενζύμου που σχετίζεται με την παραγωγή μελανίνης.

Το μεταλλαγμένο ένζυμο είναι θερμοευαίσθητο και δεν μπορεί να λειτουργήσει (να παράγει σωστή ποσότητα μελανίνης) σε φυσιολογικές σωματικές θερμοκρασίες. Δραστηριοποιείται όμως σε ψυχρότερες περιοχές του δέρματος έχοντας σαν αποτέλεσμα την συγκέντρωση και περιορισμό των σκούρων χρωστικών (μελανίνης) στις άκρες του σώματος του ζώου, όπου το δέμα έχει χαμηλότερες θερμοκρασίες, ενώ το κεντρικό σώμα παραμένει χρωματικά ανοιχτότερο, δηλαδή έχει χρωματισμό από παλ έως άσπρο.

 

 

Ο χρωματισμός πόιντ δεν συμβαίνει μόνο με τις σκούρες χρωστικές, αλλά μπορεί να συμβεί και σε ανοιχτότερες χρωστικές, όπως σε πορτοκαλιές γάτες, σε γάτες με απαλότερους χρωματισμούς καθώς και σε τόρτουασελ ή τάμπι γάτες.

 

 

 

Εξ αιτίας αυτού του περιορισμού της χρωστικής μελανίνης, οι γάτες πόιντ έχουν μάτια γαλανής απόχρωσης, διότι δεν συγκεντρώνεται αρκετή μελανίνη στον πυθμένα της ίριδας του ματιού και το φως αντανακλάται  με σκεδασμό στις γαλάζιες ακτινοβολίες.

https://xromata.com/?p=2573

https://xromata.com/?p=2670

 

 

Για τον ίδιο λόγο η κόρη των ματιών αυτών των γατιών παρουσιάζει μια αλλόκοτη κόκκινη αντανάκλαση στο σκοτάδι, σε αντίθεση με την συνήθη πράσινη ή μπλε λάμψη που φαίνεται στα μάτια των άλλων γατιών.

 

 

 

Κύριος εκπρόσωπος των γατιών πόιντ είναι οι γάτες Σιάμ.

Γενικώς, θεωρούμε ως Σιάμ κάθε πόιντ γάτα με απαλό χρωματισμό στο σώμα, καφετιές απολήξεις στα άκρα και γαλάζια μάτια.

 

 

Όμως οι πραγματικές Σιάμ είναι μια από τις ράτσες αυτού του ασιατικού είδους γατιών, που έχει κι’ αυτή με την σειρά της τις υποκατηγορίες της, όπως π.χ. οι lilac point.

Διάφορα άλλα χαρακτηριστικά κατηγοριοποιούν τις γάτες που θεωρούμε κοινώς ως Σιαμαίες στις εξής ράτσες:

Balinese, Birman, Colorpoint Shorthair, Himalayan, Javanese, Ragdoll, Siamese, Snowshoe, Tonkinese.

Επίσης, άλλες ράτσες γατιών πόιντ είναι οι Petrebald  και οι Siberian (Neva Masquerade).

 

balinese

 

ragdoll

 


is | Topic: ζωα και χρωματα, Φύση και χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Γατες Ποϊντ”