xromata.com


Trimurti, tridevi και χρωματα

 

 

Ο χρωματισμός της ινδουιστικής θεϊκής τριάδας

 

(μέρος δεύτερο)

 

 

Θα μπορούσαμε πολλά να πούμε για την ινδουιστική τριαδική θεότητα Τριμούρτη και να την αναλύσουμε χρωματικά, κάτι που θα γίνει μελλοντικά, αφού θα έχουν συμπληρωθεί τα κενά στο site (όπως πχ. οι αναλογικές σχέσεις, τα μαγικά τετράγωνα, ο χρωματισμός του εννεαδικού πίνακα και πολλά άλλα), που θα μας βοηθήσουν να οδηγηθούμε σε τέτοιες ερευνητικές προσπάθειες.

Προς το παρόν, ας δούμε χρωματικά καλύτερα τους θεούς της ινδουιστικής Τριάδας, όπως αυτοί συμπληρώνονται από τις συζύγους τους, που αποτελούν την Τριντέβι, την θεία συζυγική Τριάδα, η οποία προσωποποιείται από τις θεές του ινδουισμού Σαρασουάτι, Λάκσμι και Παρβάτι.

 

 

Οι τρεις θεές είναι εκδηλώσεις της Άντι Παρασάκτι, της θεϊκής μητέρας, δηλαδή της αρχικής ενέργειας.

 

 

Ας ρίξουμε μια ματιά στις τρεις αυτές θηλυκές θεότητες, λέγοντας λίγα λόγια για κάθε μια τους και βλέποντας με ποια χρώματα είναι συνδεδεμένες.

Η Σαρασουάτι, θεά της μάθησης, των τεχνών, της μουσικής, των επιστημών και του πολιτισμού, είναι η σύζυγος του Βράχμα, του Δημιουργού, σεβαστή ως το Shakti, η δύναμις (ενέργεια) του Βράχμα. Είναι η κοσμική νοημοσύνη, η κοσμική συνείδηση, η κοσμική γνώση.

 

 

Απεικονίζεται σαν πανέμορφη γυναίκα, μορφοποιώντας έτσι το δέλεαρ της γνώσης. Έχει 4 χέρια και φοράει ένα κάτασπρο ακηλίδωτο σάρι, σύμβολο του άμεμπτου και άμωμου χαρακτήρα της. Κάθεται πάνω σε έναν άσπρο λωτό ή πάνω σε έναν άσπρο κύκνο.

 

 

Η Λάκσμι, θεά του πλούτου και της γονιμότητας, είναι η σύζυγος του Βισνού, του διατηρητή ή συντηρητή. Όμως δεν συμβολίζει μόνο τον υλικό πλούτο, αλλά κάθε είδους ευημερία, όπως δόξα, μεγαλοπρέπεια, χαρά, εξύψωση.

Όταν ο Βισνού ενσαρκώθηκε με τις μορφές των αβατάρ Ράμα και Κρίσνα, ενσαρκώθηκε κι εκείνη με τις αντίστοιχες μορφές των συζύγων τους, της Σιτά, συζύγου του Ράμα και της Ράντχα, συζύγου του Κρίσνα.

 

 

Η Λάκσμι έχει χρυσαφένια επιδερμίδα και φοράει κόκκινο φόρεμα, συμβολίζοντας έτσι την συνεχή δραστηριότητα, ή ένα χρυσό ένδυμα που αντιπροσωπεύει την εκπλήρωση. Είναι στολισμένη με ολόχρυσα κοσμήματα και φοράει στέμμα ολόχρυσο με κόκκινα ρουμπίνια.

 

 

Η Παρβάτι, η θεά της δύναμης, της αγάπης και της πνευματικής ολοκλήρωσης, είναι η σύζυγος του καταστροφέα ή μεταμορφωτή Σίβα.

Κάποιοι την θεωρούν και σαν αδελφή του Βισνού.

Η Παρβάτι θεωρείται ως η πλήρης ενσάρκωση της μεγάλης μητέρας Άντι Παρασάκτι και όλες οι άλλες θεές είναι ενσαρκώσεις και εκδηλώσεις της.

 

 

Τα ρούχα της έχουν το λευκό του γάλακτος, το χρώμα της διαφώτισης και της γνώσης. Αφού το άσπρο περιέχει όλα τα χρώματα, συμβολίζει ότι η Παρβάτι κατέχει όλες τις ποιότητες ή gunas (λειτουργικές αρχές).

Η καλοήθης αυτή θεά, κάποιες φορές παίρνει την σκοτεινή βίαιη μορφή της ως θεά Κάλι, όπου Κάλι σημαίνει μαύρη, χρόνος, θάνατος.

Η Κάλι συνδέεται με την ενδυνάμωση της ενέργειας (Shakti) που αποβαίνει ατίθαση, ανεξέλεγκτη, χαοτική.

 

 

Πριν κλείσουμε το άρθρο, σας παραθέ- τουμε συνοπτικά τα χρώματα των ινδουιστικών θεϊκών τριάδων

Βράχμα: κόκκινο ένδυμα

Σαρασουάτι: ολόλευκο φόρεμα

Βισνού: μπλε επιδερμίδα, κίτρινο ρούχο

Λάκσμι: χρυσαφένια επιδερμίδα, φοράει κόκκινα και χρυσά

Σίβα: λευκός

Παρβάτι: φοράει γαλακτερό λευκό, ενίοτε παίρνει μαύρη όψη.

 


is | Topic: Uncategorized, Μύθοι και χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Trimurti, tridevi και χρωματα”