Trimurti και χρωματα
Ισημερία, Holi και Τριμούρτι
ή
Ο χρωματισμός της ινδουιστικής θεϊκής τριάδας
Η 21η Μαρτίου θεωρείται σαν η ημέρα της Εαρινής Ισημερίας στο Βόρειο Ημισφαίριο. Όμως η επακριβής ισημερία στο ελλαδικό χώρο εφέτος, όπως και πέρσι ήταν στις 16 και 17 Μαρτίου.
(16/3 ανατολή 06:41, δύση 18:40
17/3 ανατολή 06:40, δύση 18: 41)
Η ιστοσελίδα μας θεωρεί την ημέρα της Ισημερίας σαν μια από της σημαντικότερες ημέρες του χρόνου, γι’ αυτό κάθε χρόνο συμμετέχοντας στον εορτασμό της Ισημερίας, της αφιερώνει ένα άρθρο, αν μη τι άλλο, αφού ένας από τους πολλούς εορτασμούς της ανά την υφήλιο είναι και «η γιορτή των χρωμάτων» ή άλλως το Holi των Ινδουιστών, ένας ξέφρενος εορτασμός γεμάτος χρώματα και χαρά που στις μέρες μας έχει ξεφύγει πλέον από τις περιοχές της νοτίου Ασίας, όπου εορταζόταν εδώ και πολλούς αιώνες και έχει απλωθεί από τις ινδουιστικές κοινότητες σε ευρωπαϊκές πόλεις και στις ΗΠΑ.
Πέρσι είχαμε αναφερθεί στο holi, το φεστιβάλ των χρωμάτων
αλλά και στο μπλε χρώμα του Κρίσνα (αβατάρ του Βισνού) ενός από τους τρεις θεούς της ιερής ινδουιστικής τριάδας Τριμούρτι, που αποτελείται από τους θεούς Βράχμα, Βισνού και Σίβα.
Πριν ασχοληθούμε με τον χρωματισμό της Τριμούρτη, χάριν του εορτασμού της ισημερίας, σας αφιερώνουμε 2 τραγούδια σχετικά με το φεστιβάλ των χρωμάτων:
Το πρώτο τραγούδι είναι από τον περσινό εορτασμό του Holi στην Utah των ΗΠΑ:
http://www.youtube.com/watch?v=Hh–o5g4tLVE
Το δεύτερο, από μια ταινία του Bollywood σχετική με την γιορτή Holi:
http://www.youtube.com/watch?v=OpLD97fG9Hw
Η Trimurti, η μεγάλη θεϊκή τριάδα, εκφράζει στον Ινδουισμό την έννοια των κοσμικών λειτουργιών:
δημιουργίας, συντήρησης και καταστροφής ή μετασχηματισμού.
Προσωποποιείται από τις μορφές του Brahma (ο δημιουργός), του Βισνού (ο συντηρητής) και του Shiva (ο κατα- στροφέας ή μετασχηματιστής).
Αυτές οι τρεις θεότητες αποτελούν την ινδουιστική« Μεγάλη Τριάδα ".
Η Τριμούρτι είναι μια από τις θεϊκές τριαδικότητες όπου κάθε μέλος της έχει προσδιορισμένο χρώμα, ιδιαίτερα ο Βισνού, όπου τόσο ο ίδιος, όσο και οι (τουλάχιστον περισσότεροι) αβατάρ* του έχουν μπλε χρώμα.
*Ο όρος αβατάρ, κατά τον ινδουισμό, σημαίνει την μορφή που παίρνει κάποια θεότητα σε μια σκόπιμη κάθοδό της στην γη.
Οι γνωστότεροι αβατάρ του Βισνού είναι ο Ράμα, ο Κρίσνα και ο Γκαουτάμα Μπούντα (Βούδας).
Ο μπλε Βισνού και οι αβατάρ του, συμπληρώνουν το μπλε χρώμα που έχει η μορφή τους (το σώμα τους) φορώντας συνήθως κίτρινο ένδυμα.
(Αυτό, αυτομάτως μας φέρνει στον νου την λειτουργία απόδοσης των χρωμάτων από τα διάφορα αντικείμενα
https://xromata.com/?p=1088 ).
Ο μόνος αβατάρ του Βισνού που δεν εμφανίζεται με μπλε δέρμα είναι ο Γκαουτάμα Βούδας, ο οποίος όμως φορά σχεδόν πάντα το κίτρινο ένδυμα. Επίσης ο Παρασχουράμα δεν εμφανίζεται πάντα με το μπλε χρώμα.
Ο Βράχμα έχει πάντα κόκκινη εξωτερική εμφάνιση, δηλαδή είναι ντυμένος με κόκκινο ένδυμα.
Ο Σίβα αναφέρεται ως λευκός, ενώ πολλές φορές απεικονίζεται με απαλό γαλάζιο χρώμα.
Ο Σίβα, (ως Χάρα), συνδυάζεται με τον Βισνού (Χάρι) και προκύπτει η δίχρωμη δυαδική θεότητα Χαριχάρα όπου η μια πλευρά της έχει χρώμα βαθύ μπλε, ενώ η άλλη μισή είναι λευκή. Η θεότητα αυτή είναι γνωστή και σαν Shankaranarayana (όπου "Shankara" είναι ο Shiva και "Narayana" ο Vishnu).
(συνεχίζεται)
admin is | Topic: Uncategorized, Μύθοι και χρώματα | Tags: None
No Comments, Comment or Ping
Reply to “Trimurti και χρωματα”