xromata.com


Ισημερία και ισομερια

 

Ισημερία, ισομερία και..

…λίγοι εξωλογισμοί

 

Η 21η Μαρτίου, έχει καθιερωθεί συμβατικά, από τους ρωμαϊκούς χρόνους, σαν η ημέρα της εαρινής ισημερίας.

Στην πραγματικότητα η ανοιξιάτικη ισημερία δεν συμβαίνει παντοτινά την ίδια μέρα του χρόνου. Στην εποχή μας, από το 2010 έως το 2020 η παγκόσμια ισημερία συμβαίνει την 20 Μαρτίου.

Ανέφερα την λέξη «παγκόσμια» γιατί κι εδώ έχουμε μια σύμβαση.

Η ισημερία ορίζεται παγκοσμίως σαν κοινή συνισταμένη των κατά τόπους ισημεριών, που έχουν ελαφρά απόκλιση από τόπο σε τόπο.

Εφέτος, η τοπική ελληνική ισημερία συνέβη στις 17 Μαρτίου, μια μέρα μετά την πανσέληνο, με ανατολή ηλίου στις 06:40΄ και δύση στις 18:41΄

 

 

Η εαρινή ισημερία θεωρείται η μεγαλύτερη γιορτή της φύσης και του πλανήτη μας, άλλο αν οι άνθρωποι (όπως έχουν παραδρομήσει από πολλά) έπαψαν να τιμούν την εορτή αυτή όπως της αξίζει. Ευτυχώς όχι όλοι.

Η μεγάλη ινδουιστική γιορτή HOLI, ο εορτασμός των χρωμάτων, θεωρείται ότι σχετίζεται με τον εορτασμό της ισημερίας, αν και ο εορτασμός αυτός εξαρτάται από την εαρινή (ή από την τελευταία χειμερινή) πανσέληνο. Δηλαδή το ΗΟLI εορτάζεται κατά το Phalgun Purima, την πανσέληνο του μήνα Phalgun κατά το ινδουιστικό ημερολόγιο.

Εφέτος, το 2014, ο εορτασμός HOLI είναι στις 17 και 18 Μαρτίου, αν και κατά τόπους -ιδίως τώρα που ο εορτασμός των χρωμάτων γίνεται και σε πολλές άλλες χώρες, όπως στην Αμερική, Αγγλία, Ολλανδία, Γερμανία- η γιορτή ορίζεται σε διαφορετικές ημερομηνίες, πάντα μέσα στον Μάρτιο.

 

 

Για τον εορτασμό αυτό και για την ισημερία έχουμε αναφερθεί με περισσότερες λεπτομέρειες τις προηγούμενες χρονιές, γιατί τα “xromata.com” τιμούν την εαρινή ισημερία, και κατ΄ επέκταση την γιορτή των χρωμάτων (αφού, ούτως ή άλλως, το έαρ, η άνοιξη, από μόνο του είναι μια πανδαισία, ένας εορτασμός χρωμάτων) κάθε χρόνο με κάποιο άρθρο.

 

 

Ιδού οι συνδέσεις με τις προηγούμενες αναφορές, προς διευκόλυνσή σας.

https://xromata.com/?p=1411

https://xromata.com/?p=2382

https://xromata.com/?p=3828

https://xromata.com/?p=4975

 

Στην ελληνική γλώσσα, το φαινόμενο αυτό, που συμβαίνει δυο φορές τον χρόνο, και είναι ο ισομερισμός του 24ώρου σε μέρα και νύχτα, καλείται ισημερία, δηλαδή ίση μέρα (με την νύχτα).

Διεθνώς καλείται equinox και σημαίνει ακριβώς το αντίθετο: ίση νύχτα (με την ημέρα). Η λέξη παράγεται από τα λατινικά, το aequus που σημαίνει ίσος και το nox που σημαίνει νύχτα.

 

 

Κατέχοντες την ελληνική γλώσσα, συγχέουμε την ισημερία με τον ισημερινό, την οριζόντια παράλληλο της γης, όπου συμβαίνει ένα φαινόμενο σχεδόν παρόμοιο της ισημερίας καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου, αφού εκεί η διαφορά της ημέρας από την νύχτα είναι πολύ μικρή, με μικρή απόκλιση καθ όλη την διάρκεια του έτους.

Όπως αναφέρεται και στο άρθρο που σας συνδέουμε παρά κάτω:

http://www.timeanddate.com/astronomy/equinox-not-equal.html

Στον ισημερινό, η μέρα και η νύχτα έχουν περίπου το ίδιο μήκος όλο τον χρόνο, αλλά η μέρα φαίνεται πάντα μεγαλύτερη των 12 ωρών, εξ αιτίας της διάθλασης του φωτός και άλλων φυσικών φαινομένων.

Παρ’ αυτά, η λέξη ισημερινός (equator) δεν σημαίνει ίση μέρα και δεν σχετίζεται με την ισημερία (equinox). Σημαίνει ισομερισμός, δηλαδή τον ισομερισμό του πλανήτη σε δυο ίσα μέρη, οπότε ο ισημερινός είναι το κέντρο του πλανήτη, απ’ όπου οι δυο πόλοι της γης απέχουν εξ ίσου την ίδια απόσταση.

 

 

Εκεί στους πόλους συμβαίνει μια διαφορετική συνάρτηση ισημερίας και ισομερίας. Η μέρα διαρκεί συνεχώς επί 6 ολόκληρους μήνες, αρχίζοντας (στον βόρειο πόλο) από την εαρινή ισημερία έως την φθινοπωρινή ισημερία, οπότε παραχωρεί τη θέση της σε μια εξάμηνη νύχτα.

Το ίδιο συμβαίνει και στον νότιο πόλο, φυσικά αντιθέτως, αφού όταν συμβαίνει η εαρινή ισημερία στο βόρειο ημισφαίριο, το νότιο ημισφαίριο έχει φθινοπωρινή ισημερία.

 

 

τα δυο σημεία που είναι χρωματισμένα πράσινα από πάνω έως κάτω είναι οι δυο ισημερίες του χρόνου

 

…και λίγοι εξωλογισμοί.

 

Θα αναρωτηθείτε, γιατί άραγε ασχολούμαι τώρα με τους ισομερισμούς; Γιατί όπως φαίνεται, ισημερία και ισομερισμός είναι συγγενείς έννοιες κι εφέτος, (αφού έχουμε καλύψει ήδη στο παρελθόν τα της ισημερίας) ήθελα να ασχοληθώ με κάτι άλλο, παραπλήσιο, και σκέφτηκα τον ισομερισμό του φωτός, δηλαδή που βρίσκεται ο «ισημερινός» του ορατού φάσματος; Σε ποιο χρώμα;

Αν πάρουμε χοντρικά τις τρεις βασικές ακτινοβολίες του φωτός, μπλε, πράσινη και κόκκινη, σαφώς και στη μέση βρίσκεται η πράσινη, ή κάποιο σημείο της πράσινης ακτινοβολίας, κάτι που μου έφερε αυτομάτως στην μνήμη την εμφάνιση του σέλαος, που το κυρίαρχο χρώμα του είναι το πράσινο, και την σχέση του με τις μέσες ακτινοβολίες….

 

 

Όμως το φάσμα (ουράνιο τόξο) αποτελείται από 6 ακτινοβολίες, οπότε θεωρητικά ο χρωματικός «ισημερινός» βρίσκεται στη γειτνίαση κίτρινου και πράσινου. Βέβαια παίζουν ρόλο και οι τιμές των ακτινοβολιών, όπως ισχύς, μήκος κύματος, εύρος ακτινοβολίας και λοιποί παράγοντες για να βρούμε το ακριβές σημείο της ισομερίας του φωτός. Κι’ αυτό φυσικά εξετάζοντας το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα σαν μια ευθεία, όπως μας παραδίδεται βάση της Ευκλείδειας γεωμετρίας, κάτι που δεν ισχύει στην γεωμετρία του σύμπαντος όπου επικρατεί η Ρημάνιος (η μη Ευκλείδιος) γεωμετρία.

 

 

Εάν δε, θεωρήσουμε τις γεωμετρίες αυτές σε συνδυασμό με την γεωμετρία των φράκταλς και των συναρτήσεών της, το πράγμα βαίνει αλλού, πιστεύω αναλυτικότερο και πιο αποκαλυπτικό.

 

 

Όμως… όμως όλα αυτά με φέρνουν εγγύτερα στους εξωλογισμούς μου και στα ερωτήματα «Γιατί συμβαίνουν;» κάποια φαινόμενα;

Προσέξτε, όχι πώς συμβαίνουν; Το «πώς» συμβαίνουν μπορεί να εξηγηθεί βάση της φυσικής και των μαθηματικών. Γιατί όμως συμβαίνουν; Τί δηλώνουν; Τι κρύβουν περιμένοντας κάποτε να αποκαλυφθεί το μυστικό τους;

Πχ. γιατί η ισημερία –η κάθετος επαφή του ηλιακού φωτός προς τον ισημερινό της γης- συμβαίνει δυο φορές τον χρόνο;

Ναι, πολλά τέτοια «Γιατί;» ερωτήματα απασχολούν τους εξωλογισμούς μου. Προσφάτως, η Ιωάννα, φίλη της ιστοσελίδας, στις συζητήσεις του site, έθεσε το θέμα του «μετεικάσματος» και την απορία της «Γιατί;» (και όχι «Πώς;») συμβαίνει το φαινόμενο αυτό; Ποιος ο λόγος ύπαρξής του; Τί δηλώνει;

 

ΜΕΤΕΙΚΑΣΜΑ

Επικεντρωθείτε στην μωβ κουκίδα για 15-20"

μετά κοιτάξτε ακριβώς δίπλα

θα δείτε ένα κίτρινο κύκλο.

 

Φεύγουμε όμως τελείως από το θέμα μας, που είναι ένα αφιέρωμα στην ισημερία, οπότε κλείνοντας, σας θυμίζω ότι λέγεται πως οι προσευχές και επικλήσεις που γίνονται κατά την ισημερία «πιάνουν»!

Έτσι λοιπόν, παρακινούμενος και από το πρόσφατο σχόλιο της Ιωάννας περί μετεικάσματος (αλλά και τα άλλα ενδιαφέροντα θέματα που έχουν αναφερθεί τελευταίως στα comments) η επίκλησή μου κατά την ισημερία είναι να γίνει κάποιο θαύμα και να συμμετέχετε στις συζητήσεις μας (στο τμήμα dialogues, της μεσαίας στήλης) γιατί μοιραία, όπως έχει αποδειχθεί στο παρελθόν, το πολύ ενδιαφέρον αυτό κομμάτι της ιστοσελίδας, δεν είναι βιώσιμο με συμμετοχή μόνο 5-6 ατόμων.

Εάν οι μισοί φίλοι από εσάς που υποσχεθήκατε την συμμετοχή σας εκπληρώνατε την υπόσχεσή σας δεν θα ανησυχούσα καθόλου. Όμως…

 

 

Όμως… ελπίζω στο εισάκουσμα των ισημερινών επικλήσεων και αναμένω.

 

 

 


is | Topic: Uncategorized | Tags: None

5 Comments, Comment or Ping

  1. ΧΑΤΖΗΣΤΡΑΤΗΣ Φ

    1

    Αχ βρε Πανουλη…μήπως τα θέματα να τα βάλεις στο FB να μην γυρεύουν την σελίδα?
    Ισημερία όπως λες και από εδώ και πέρα θα μεγαλώνει η μέρα…Ο ήλιος θα δίνει φωτεινότητα σε όλα τα χρώματα, οι παραλίες θα ξανά γεμίσουν ποιος θα τρέχει να βρει τα χρώματα με τόσο ωραία θέματα?
    20-3-14

    20 Mar
  2. admin

    2

    Φάνη μου, η μέρα έχει ξεκινήσει να μεγαλώνει από το χειμερινό ηλιοστάσιο στις 23 Δεκεμβρίου, μέχρι το θερινό ηλιοστάσιο στις 21 Ιουνίου όπου θα αρχίσει να μικραίνει και πάλι. Στην εαρινή ισημερία, 21 Μαρτίου η μέρα έχει μεγαλώσει τόσο που είναι ίση με την νύχτα. Από εδώ και πέρα θα μεγαλώνει και θα διαρκεί περισσότερο έως το θερινό ηλιοστάσιο που θα έχει την μέγιστη διάρκειά της.
    Όσο για το Φ/β συχνά ανεβάζω παλαιότερα post του site, όπως και κάποια επίκαιρα την ίδια περίοδο που γίνεται η ανάρτησή τους στην ιστοσελίδα, όπως αυτό της ισημερίας. Εάν μου ζητηθεί, μπορώ να ανεβάζω κάθε νέο post και στο Φ/Β, στο group xromata.
    Πάνος
    21-3-14

    20 Mar
  3. admin

    3

    Σχετικά Ιωάννα με το «Γιατί υφίσταται το μετείκασμα» μπορώ να σου εκθέσω την αντίληψή μου (σε συνάρτηση με τα όσα απάντησα προς την Ευρυνόη και την Αυγούστα, στο αμέσως προηγούμενο σχόλιό μου, εφορμούμενος από την ομιλία του Κου Δανέζη που έτυχε να παρακολουθήσω προσφάτως).
    Η αντίληψη του εγκεφάλου των εικονικών πραγματικοτήτων του τρισδιάστατου κόσμου στον οποίο είμαστε μορφωμένοι εξαρτάται από τις αισθήσεις, που δεν είναι τίποτε άλλο από τους δεσμοφύλακες του περιορισμού μας.
    Για να μας καταλάβουν και οι φίλοι που πιθανόν μας παρακολουθούν, ξέρεις πολύ καλά ότι από τότε που (εμείς οι δυο) μετονομάσαμε τον Εωσφόρο σε «Περιοριστικό παράγοντα» έχει διευρυνθεί κάπως η νοητική αντίληψή μας.
    Ο Περιοριστικός παράγοντας μας περιορίζει στον τρισδιάστατο εγκλωβισμό μας, θέτοντας δεσμοφύλακες τις αισθήσεις μας, οι οποίες, πέρα από φύλακες της απομόνωσής μας είναι και τα μέσα αντίληψης πολλών πραγμάτων που συνυπάρχουν στο δεσμωτήριό μας.
    Οι (τουλάχιστον πιο αντιληπτές) 5 αισθήσεις μας είναι πλήρως εφοδιασμένες για να εκτελέσουν το έργο τους σε πληρότητα.
    Όμως εδώ υπεισέρχεται ένας επιπλέον περιορισμός (μέσα στον περιορισμό μας) που δεν μας επιτρέπει την πλήρη αισθητική αντίληψη (τουλάχιστον προς το παρόν).
    Τα εφόδια όμως για την πλήρη αντίληψη υπάρχουν εν δυνάμει στα αισθητήρια όργανα και κάποια σημεία δηλώνουν την ύπαρξή τους. Κάτι τέτοιο είναι και το μετείκασμα. Είναι η δήλωση ότι ο οφθαλμός έχει την ικανότητα αντίληψης ταυτόχρονα και ισόποσα και των τριών βασικών ακτινοβολιών, ασχέτως αν η αντίληψή μας πρέπει να εστιαστεί σε μέρος αυτών.
    Πάνος
    31-3-14

    20 Mar
  4. Πάνος

    4

    Αφού αναφέρθηκα στον “Περιοριστικό παράγοντα” σας παραθέτω ένα σχετικό παλαιότερο post:
    https://xromata.com/?p=5097
    Πάνος
    4–4-14

    20 Mar
  5. 5

    Your website has to be the eloiertncc Swiss army knife for this topic.
    15-4-14

    20 Mar

Reply to “Ισημερία και ισομερια”