Holi, αφιέρωμα στην Εαρινή ισημερια
Ένα αφιέρωμα στην Εαρινή Ισημερία
Holi, η ινδουιστική γιορτή των χρωμάτων
Για την εαρινή ισημερία μιλήσαμε πέρυσι, πρόπερσι.
Κατά την άποψή μας είναι, ίσως, η μεγαλύτερη και παλαιότερη –πλην ξεπεσμένη σήμερα- εορτή της ανθρωπότητας.
Για να μην επαναλαμβανόμαστε, σας παραθέτουμε link σύνδεσης με τις προηγούμενες αναρτήσεις μας γύρω από την ισημερία και τα χρώματα.
Αν και σαν ισημερία θεωρείται η 21η Μαρτίου, εφέτος ισημερία σε UT (universal time) συμβαίνει την 20η Μαρτίου, ενώ στην Ελλάδα βάση του γεωγραφικού μήκους και πλάτους εφέτος διαρκεί δυο ημέρες, την 16η και 17η Μαρτίου, όπου στις 16 ο ήλιος ανατέλλει στις 06:41 και δύει στις 18:40, ενώ στις 17 ανατέλλει στις 06:40 και δύει στις 18:41.
Τα xromata εορτάζοντας με «χρώματα» την Εαρινή Ισημερία ανεβάζουν ένα αφιέρωμα για το Holi ή φεστιβάλ των χρωμάτων, την ινδουιστική εαρινή εορτή των χρωμάτων, που πέρυσι συνέπεσε ακριβώς την ίδια μέρα με την UT ισημερία, ενώ εφέτος ο εορτασμός της ο οποίος γίνεται στην τελευταία χειμερινή πανσέληνο, έγινε στις 7 Μαρτίου.
Ούτως ή άλλως, το φεστιβάλ των χρωμάτων είναι ένας εαρινός εορτασμός του νέου κύκλου ζωής που ξεκινά με τον ερχομό της άνοιξης, κάτι δηλαδή ανάλογο με τον εορτασμό της Εαρινής Ισημερίας.
Πέρσι η madeleine, φίλη του site, μας έστειλε στα comments το κάτωθι link με φωτογραφίες από το ινδουιστικό φεστιβάλ των χρωμάτων που, αν δεν απατώμαι, γοήτευσαν πολλούς από εμάς!
http://www.theatlantic.com/infocus/2011/03/holi-the-festival-of-colors-2011/100032/
Φέτος προσθέτουμε άλλα 2 links με φωτογραφίες από τα φετινά δρώμενα.
http://blogs.sacbee.com/photos/2012/03/holi–festivities-2012.html
http://www.boston.com/bigpicture/2012/03/lathmar_holi_festival.html
Τι ακριβώς είναι το Holi; Είναι ένας παμπάλαιος ινδουιστικός εορτασμός που ξεκίνησε σαν εορτασμός για την καρποφορία της γης ενώ στη συνέχεια συνδέθηκε με μύθους της ινδουιστικής θρησκείας που αφορούν στον θεό Βισνού (μια από τις τρεις θεϊκές μορφές της Τριμούρτη, της ινδουιστικής τριαδικότητας) και τον 8ο ή κατά άλλες εκδοχές 9ο αβατάρ του, τον Κρίσνα.
Τα κυριότερα σημεία της ινδουιστικής μυθολογίας εις μνήμη των οποίων επικεντρώνεται ο εορτασμός Holi είναι η ανάμνηση της σωτηρίας από την πυρά του πιστού στον Βισνού πρίγκιπα Πραχλάντα και ο αιώνιος έρωτας της Ράντχα και του Κρίσνα. Από τα δυο αυτά περιστατικά προέρχονται τα κύρια στοιχεία του εορτασμού που είναι το άναμμα υπαίθριων πυρών, ο περιπαικτικός ξυλοδαρμός με μπαστούνια των ανδρών από το Ναντγκαόν (του χωριού του Κρίσνα) από τις γυναίκες της Μπαρσάμα (του χωριού της Ράντχα), καθώς και το ράντισμα των πανηγυριστών με χρωματισμένα νερά και σκόνες.
Αυτό το τελευταίο είναι και το βασικότερο στοιχείο του ξέφρενου, χαρμόσυνου αυτού εορτασμού, όπου όλοι γίνονται ίσοι, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας και κάστας (κοινωνικής τάξης) και πετάνε χρωμα- τισμένες πούδρες και αρωματισμένα νεροχρώματα ο ένας στον άλλον.
Σήμερα το Holi δίνει μια αφορμή για παραμερισμό, έστω και για μια μέρα τον χρόνο, των ταξικών διαφορών (οι κάστες στις Ινδίες είναι μια σοβαρή διαχωριστική υπόθεση) ώστε όλοι μαζί να διασκεδάζουν και να πειράζονται καταλαμβα- νόμενοι από ένα ανοιξιάτικο πυρετό ευφορίας, κυνηγώντας ο ένας τον άλλον, καταβρεχόμενοι με χρωματισμένα νερά ή πετώντας έντονα χρώματα σε μορφή πούδρας.
Ο εορτασμός ξεκινά από τους προσκυνητές που μέσα στους ναούς ρίχνουν κόκκινα χρώματα πάνω στα αγάλματα του μπλε Κρίσνα.
Ο Κρίσνα, όπως και οι άλλοι αβατάρ του Βισνού, αλλά και ο ίδιος ο Βισνού είχαν μπλε σκούρο χρώμα και συνήθως φορούσαν κίτρινα ρούχα.
Όταν μια μέρα παραπονέθηκε ο Κρίσνα στην μητέρα του γιατί η αγαπημένη του Ράντχα δεν ήταν χρωματισμένη σαν κι εκείνον, η μητέρα του με τους συγγενείς του πήγαν στο χωριό της αγαπημένης του και αφού την βρήκαν με τις φίλες της, άρχισαν να την περιγελούν ενώ στο τέλος έριξαν πάνω της χρώματα για να την βάψουν.
Έτσι ξεκίνησε το έθιμο του εορτασμού των χρωμάτων, τα οποία ουσιαστικά συμβολίζουν τον ερχομό και την πολυχρωμία της άνοιξης.
Θα επανέλθουμε όμως κάποια φορά σε αυτούς τους «χρωματιστούς» μύθους, αλλά κυρίως στον μπλε Κρίσνα και τον χρωματισμό της Τριμούρτη, όπου αν προσέξει κανείς εις βάθος θα δει πόσο δένουν τα χρώματα της ινδουιστικής τριαδικότητας με τους συμπαντικούς νόμους και τις δυνάμεις της δημιουργίας.
Τα "xromata.com" σας εύχονται
ΚΑΛΗ ΙΣΗΜΕΡΙΑ
και καλή σας Άνοιξη !
admin is | Topic: Uncategorized | Tags: None
4 Comments, Comment or Ping
Sosso Karderini
Αγαπητέ Πάνο και φίλοι των χρωμάτων.
Ναί ήρθε η Άνοιξη!
Πολύ ενδιαφέρουσες , όπως και οι προηγούμενες σχετικά με την Ισημερία , πληροφορίες και τα στοιχεία που μας παρουσιάζεις με αυτή σου την ανάρτηση Πάνο…και τόσο ωραίες οι επιλογές των εικόνων σου , γύρω απο το θέμα …
Οι χρωματικοί μύθοι και εορτασμοί που διατηρούνται μέχρι τώρα…που οι καιροί είναι δύσκολοι για την ανθρωπότητα σε παγκόσμιο εύρος…..δηλούν με την ύπαρξή τους την ανάγκη που έχει η ψυχή της κάθε κοινωνίας…για χρώματα τα οποία “δενονται” με τους συμπαντικούς νόμους….και την δημιουργία!
Νάμαστε καλά όλοι…φίλοι των χρωμάτων…και με μάτια ψυχής “ανοικτά”…να συμμετέχουμε και να χαιρόμαστε την πολυχρωμία της ζωής μας μέσα απο τα χρώματα όλων των εποχών του χρόνου….
Ζήτω η Άνοιξη….!!!
Ζήτω η Άνοιξη!
19-3-12
Πάνος
Καλημέρα σας και Καλή Άνοιξη, αφού σήμερα 20/3 προσδιορίζεται για φέτος διεθνώς σε UT η ισημερία!
Βλέποντας τις εικόνες από το φεστιβάλ των χρωμάτων, το Holi, θέλω να σας εξομολογηθώ τον πόθο μου να βρεθώ κάποια φορά την ημέρα του εορτασμού σε κάποιο μέρος της Ινδίας (ή όπου αλλού) και να συμμετέχω στον εορταστικό αυτό χρωματοπόλεμο!
Πάνος
20-3-12
ΙΟΑΝΝΑ
Πάνο και φίλοι των χρωμάτων καλή Άνοιξη…..
Μου άρεσε πολύ η ιδέα αυτού του “χρωματοπόλεμου” και ξέρεις τι σκέφτηκα; Του χρόνου τέτοια εποχή να κάνουμε στο χώρο μας μία εκδήλωση, που να έχει σχέσει με εορτασμούς ή τελετές με χρώματα. Νομίζω, ότι θα μας δώσει μεγάλη ευχαρίστηση και ψυχαγωγία ένα τέτοιο δρώμενο. Σκέψου το..
Με αγάπη ιωάννα
21-3-12
admin
Ιωάννα,
Μου άρεσε η ιδέα σου για το “χρωματιστό” καλωσόρισμα της Άνοιξης (του χρόνου). Βέβαια θεωρώ δύσκολο το να δημιουργήσουμε ένα χρωματοπόλεμο, αλλά όπως κατάλαβες εννοείς μια πασουσίαση γύρω από ανοιξιάτικους “χρωματικούς” εορτασμούς, όπως πχ. το Holi.
ΟΚ!
Πάνος
28-3-12
Reply to “Holi, αφιέρωμα στην Εαρινή ισημερια”