xromata.com


Αυτοι που μας εμαθαν τα χρωματα [17Β]: Isaac Newton

 

ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΜΑΘΑΝ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ

[17β]

 

Για να παρακολουθήσετε την σειρά άρθρων υπό τον γενικό τίτλο ‘ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΜΑΘΑΝ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ’ καλό θα είναι να διαβάσετε τo εισαγωγικό 1ο άρθρο που θα βρείτε στον σύνδεσμο https://xromata.com/?p=11228 …..

 

 

 

 

 

Isaac Newton

Β

 

Ο Νεύτωνας προσπάθησε να διευκρινίσει αυτές τις ερωτήσεις στο δεύτερο τελικό έργο του, το ‘Opticks’, το οποίο εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1704 και περιείχε τον χρωματικό κύκλο.

 

 

Τα χρώματα επισημαίνονται εδώ με κυκλικές φιγούρες, με μεγαλύτερους τους κύκλους για το κόκκινο, ενώ γίνονται σταδιακά μικρότεροι προς το βιολετί.

Με αυτόν τον τρόπο, ο Νεύτωνας αποκαλύπτει κάτι από τις ιδέες του σχετικά με τη φύση του φωτός. Πίστευε ότι το φως αποτελούταν από σωματίδια που παραμορφώνονταν από ένα πρίσμα ανάλογα με το μέγεθός τους, όπου το μεγάλο κόκκινο υποβαλλόταν στην ελάχιστη εκτροπή και το μικρό μπλε στην μεγαλύτερη.

Ο χρωματικός κύκλος του Νεύτωνα θα παραμείνει ανεπαρκώς εξηγημένος αν αγνοήσουμε την πεποίθηση του εφευρέτη του, ότι η διάδοση τόσο του φωτός όσο και του ήχου είναι συγκρίσιμη και ότι, επομένως, πρέπει να αντιμετωπίζονται αρμονικά με τον ίδιο τρόπο.

Ο Νεύτωνας επέλεξε τα επτά χρώματα του, επειδή μια οκτάβα εμφανίζει επτά διαστήματα ήχου.

 

 

Τους έδωσε τμήματα σύμφωνα με την αξία τους στη δωρική μουσική κλίμακα.

Οι μεμονωμένοι ήχοι που σχετίζονται με αυτήν την κλίμακα συμπίπτουν με τα όρια μεταξύ των βαθμών χρώματος:

D, για παράδειγμα, με το περίγραμμα μεταξύ βιολετί και κόκκινου.

A με το περίγραμμα μεταξύ πράσινου και μπλε.

Αυτή η μαθηματική-μουσική προσαρμογή χρωμάτων δυσκολεύει πολλούς να κατανοήσουν το σύστημα του Νεύτωνα το οποίο, με τα επτά (αντί έξι) χρώματα του, έχει περισσότερο αισθητική βάση από επιστημονική.

Είναι χρήσιμο να συνειδητοποιήσουμε ότι παρόλο που αυτό, ο χρωματικός κύκλος του Νεύτωνα, έγινε από έναν φυσικό, στην πραγματικότητα δεν έχει καμία σχέση με την φυσική.

 

 

Το φάσμα που βλέπει ο Νεύτωνας στην άλλη πλευρά του πρίσματός του είναι μια γραμμή που μπορεί να μετατραπεί σε κύκλο μόνο επειδή οι χρωματικοί τόνοι συγχωνεύονται μεταξύ τους σταδιακά. Για αυτόν τον λόγο και μόνο, το άκρο βραχυκυμάτων (βιολετί) μπορεί να ενωθεί  με το άλλο άκρο των μεγάλων κυμάτων (κόκκινο).

 

 

Προηγουμένως, το 1672, είχε υποβάλλει ένα έργο του στην Βασιλική Εταιρεία, στο οποίο παρουσίαζε «μια νέα θεωρία του φωτός και των χρωμάτων».

Το 1687, ο Νεύτωνας δημοσίευσε το μεγαλύτερο έργο του, το «Philosophiae Naturalis Principia Mathematica», στο οποίο εξέθετε τις ιδέες του σχετικά με την βαρύτητα και την μαθηματική της επεξεργασία.

 

 

 

 

 

Σημ. συν.: Στις αρχές της δημιουργίας του ιστοτόπου μας, είχαμε ‘ανεβάσει’, με κάπως χιουμοριστικό τρόπο, μια σειρά άρθρων με την βιογραφία και το έργο του Νέυτωνα.

Εάν σας ενδιαφέρει μπορείτε να τα διαβάσετε στους πιο κάτω συνδέσμους:

https://xromata.com/?p=260

https://xromata.com/?p=316

https://xromata.com/?p=357

https://xromata.com/?p=390

https://xromata.com/?p=442

https://xromata.com/?p=488

https://xromata.com/?p=495

 


is | Topic: Αυτοί που ασχολήθηκαν με το χρώμα, Φύση και χρώματα, φως | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Αυτοι που μας εμαθαν τα χρωματα [17Β]: Isaac Newton”