xromata.com


Αυτοι που μας εμαθαν τα χρωματα [17Α]: Isaac Newton

 

ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΜΑΘΑΝ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ

[17α]

 

Για να παρακολουθήσετε την σειρά άρθρων υπό τον γενικό τίτλο ‘ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΜΑΘΑΝ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ’ καλό θα είναι να διαβάσετε τo εισαγωγικό 1ο άρθρο που θα βρείτε στον σύνδεσμο https://xromata.com/?p=11228 …..

 

 

 

 

 

Isaac Newton

Α

 

 

O Sir Isaac Newton (Ισαάκ Νεύτων), γεννήθηκε στις 25 – 12 (Χριστούγεννα) του1642 στο Woolsthorpe κοντά στο Colsterworth & Grantham του Lincolnshire και πέθανε στις 20 – 3 – 1727 στο Λονδίνο της Αγγλίας όπου θάφτηκε στο Αβαείο του Γουέστμινστερ.

Ήταν Άγγλος φυσικός, μαθηματικός και φυσικός φιλόσοφος, θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους επιστήμονες όλων των εποχών.

 

 

Ο Νεύτωνας έδειξε ότι ένα πρίσμα αναλύει το λευκό φως σε μια σειρά χρωμάτων, το φάσμα του ορατού φωτός, που το χώρισε σε επτά χρώματα – κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο, πράσινο, μπλε, λουλακί, βιολετί- κατ 'αναλογία με τις επτά νότες της μουσικής κλίμακας.

Αφού ο Νεύτωνας είχε χρησιμοποιήσει ένα πρίσμα για να διαχωρίσει το φως της ημέρας καταμετρώντας επτά μεμονωμένα χρώματα, εννόησε ότι επρόκειτο για ένα κλειστό σύστημα.

Παίρνοντας το ιώδες άκρο του φάσματος και συνδέοντάς το με το άλλο άκρο, το κόκκινο, δημιούργησε έναν κύκλο χρωμάτων.

 

 

Με το κυκλικό σχήμα του Νεύτωνα, η μετάβαση του ευθύγραμμου συστήματος χρωμάτων σε κυκλική διάταξη κλειστού κυκλώματος ολοκληρώνεται.

Το μαύρο και το λευκό έχουν αποκλειστεί από τον χρωματικό κύκλο, όπου το λευκό έχει αντιστοιχιστεί ρητά με το άθροισμα όλων των καθορισμένων χρωμάτων, ενώ το μαύρο με την έλλειψή τους.

Ο Ισαάκ Νεύτων σίγουρα μπορεί να θεωρηθεί μεταξύ των πιο σημαντικών επιστημόνων της ιστορίας.

Η πιο παραγωγική περίοδος του ήταν κατά την νεότητά του, όπου όταν ήταν μόλις είκοσι δύο ετών είχε αρχίσει να αναπτύσσει τη «μέθοδο της ροής», κάνοντας δυνατή τη μαθηματική επεξεργασία των ταχυτήτων και των επιταχύνσεων.

 

 

Τέσσερα χρόνια αργότερα, κατασκεύασε ένα ανακλαστικό τηλεσκόπιο.

Κατά το 1965 – 66, η πανούκλα που είχε απειλήσει το Λονδίνο, ανάγκασε το Τρίνιτυ Κόλετζ του Καίμπριτζ όπου φοιτούσε να κλείσει, οπότε ο Νεύτωνας αποσύρθηκε για αρκετούς μήνες στο αγρόκτημα των γονιών του στην κομητεία του Λίνκολνσαϊρ.

Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών ανέπτυξε τις ιδέες για τις οποίες επρόκειτο να γίνει διάσημος, καταφέρνοντας να αποδείξει τον νόμο της βαρύτητας και ότι ένα μήλο που πέφτει στο έδαφος και το φεγγάρι σε τροχιά γύρω από την γη, υπακούουν στους ίδιους μηχανικούς νόμους.

 

 

Με άλλα λόγια, απέδειξε ότι η φυσική της γης είναι επίσης η φυσική των ουρανών.

Τότε ξεκίνησε να επαναλαμβάνει τα πειράματα του Μάρτσι, ο οποίος το 1648, είχε κατευθύνει το λευκό φως μέσω ενός πρίσματος παρατηρώντας τις εκτροπές του.

Ο Νεύτων έκανε ένα βήμα παραπέρα, πεπεισμένος ότι οι εκτρεπόμενες ακτίνες φωτός έτρεχαν σε ευθεία γραμμή αφού περνούσαν από το πρίσμα.

Στο «πείραμα του σταυρού», ο Νεύτωνας κατεύθυνε τις ακτίνες που είχαν διαθλασθεί από ένα πρώτο πρίσμα σε ένα δεύτερο πρίσμα, παρατηρώντας ότι διαθλάστηκαν για άλλη μια φορά, αλλά δεν άλλαξαν (διαχωρίστηκαν περαιτέρω σε χρώματα).

 

 

Για τον Newton, αυτό ήταν απόδειξη ότι τα χρώματα δεν είναι τροποποιήσεις του λευκού φωτός, αλλά είναι τα αρχικά συστατικά του.

Το λευκό φως αποτελείται από χρωματιστά φώτα!

Αυτά τα έγχρωμα φώτα δεν είναι μείγματα. Καθένα τους είναι ένα μόνο χρώμα και είναι καθαρό. Μπορεί να αναμιχθεί, φυσικά, για την παραγωγή δευτερευόντων χρωμάτων, αλλά εάν τα συστατικά συνδυάζονται στις σωστές αναλογίες, το φως θα εμφανίζεται λευκό.

 

 

Η χρωματική παλέτα που σχηματίζεται μέσω της διάθλασης του φωτός από ένα πρίσμα αναφέρεται ως το φάσμα των χρωμάτων, τα συστατικά του οποίου είναι τα φασματικά χρώματα.

Το ερώτημα τώρα είναι, πώς τα εξηγούμε; Για ποιο λόγο το μπλε φως εκτρέπεται (διαθλάται) από ένα πρίσμα σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ ότι το κόκκινο φως;

 


is | Topic: Αυτοί που ασχολήθηκαν με το χρώμα, Φύση και χρώματα, φως | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Αυτοι που μας εμαθαν τα χρωματα [17Α]: Isaac Newton”