Μια δεκαετια χρωματα
Μια δεκαετία γεμάτη χρώματα
Το αμέσως προηγούμενο άρθρο ήταν επετειακό, δηλαδή ήταν αφιερωμένο στα δέκατα γενέθλια της ιστοσελίδας αυτής που αναφέρεται στα χρώματα και τον κόσμο τους.
Ναι, όπως υποσχεθήκαμε από το ξεκίνημα του ιστότοπου αυτού, στόχος του είναι να συγκεντρωθούν εδώ τα πάντα γύρω από τα χρώματα και τον κόσμο τους, ή τουλάχιστον όσα περισσότερα γίνεται να αναφερθούν σχετικά με το «μυστηριώδες» αυτό φαινόμενο που αποκαλούμε «χρώμα».
«Μυστηριώδες» γιατί όπως αναφάνηκε από τα άρθρα που δημοσιεύτηκαν μέσα στην δεκαετία που κύλησε, τα χρώματα απλώνονται σε πάρα πολλούς τομείς του βίου μας, της φύσης, αλλά και ολόκληρης της δημιουργίας, ακόμα και πέραν αυτής. Τομείς άλλους αρκετά γνωστούς στους πολλούς και άλλους γνωστούς σε λιγότερους, με τους οποίους ασχολούνται εξειδικευμένοι κλάδοι της επιστήμης.
Υπάρχουν βεβαίως και τομείς όπου ‘απλώνονται’ τα χρώματα με τους οποίους η επιστήμη έχει αρχίσει να ασχολείται πολύ πρόσφατα ή δεν έχει αρχίσει την ενασχόληση με αυτούς, οπότε τα χρώματα μας οδηγούν σε διάφορους ‘εξωλογισμούς’.
4 ερωτήματα μας οδηγούν στην αποκάλυψη του ‘μυστηρίου’ που περιβάλλει τα χρώματα.
Τα δυο πρώτα ερωτήματα έχουν αναφερθεί από το ξεκίνημα του ιστότοπου, τα άλλα δυο αναφάνηκαν κατά την διάρκεια της πορείας του. Τα 4 ερωτήματα είναι τα εξής:
1] Τί είναι χρώμα;
2] Γιατί υπάρχουν τα χρώματα;
3] Υπάρχουν όντως τα χρώματα;
4] Σε τί ωφελεί άραγε η εκμάθηση των χρωμάτων;
Επίσης, τα χρώματα μας ωθούν προς τα μαθηματικά, αλλά και την αριθμοσοφία, αφού έχουν ‘δυνατή’ σχέση με τους εννέα αριθμούς της μονάδας, ιδιαίτερα με τους 3, 6, 9 και ειδικά το 6 που είναι η βάση πολλών πραγμάτων του τρισδιάστατου κόσμου στον οποίο βρισκόμαστε.
Επιπλέον η διαφορά του μήκους κύματος μεταξύ των 6 χρωματικών ακτινοβολιών του ορατού φάσματος ισοδυναμεί με τον χρυσό αριθμό ‘φ’.
Κάτι άλλο, τρομερό για την σκέψη μας, στο οποίο μας οδηγούν τα χρώματα μέσω του φαινομένου της μεταβίβασης (ή διαπέρασης) του φωτός*, φαινόμενο κατά το οποίο ένα αντικείμενο είναι διαφανές, είναι η ‘εξωλογισμική’ κατανόηση ενός αόρατου κόσμου που μας περιβάλλει. Ενός κόσμου τεράστιου, του κόσμου της σκοτεινής ύλης και σκοτεινής ενέργειας, που καταλαμβάνει, σύμφωνα με τις σύγχρονες επιστημονικές θεωρήσεις και μετρήσεις, το 95,1% του συνολικού ποσού μάζας – ενέργειας του σύμπαντος, από το σύνολο του οποίου εμείς αντιλαμβανόμαστε μόνο τα 4,9% του.
[*Η μεταβίβαση (ή διαπέραση) του φωτός συμβαίνει όταν η ενέργεια του εισερχόμενου φωτός είναι είτε πολύ μικρότερη ή πολύ μεγαλύτερη από την ενέργεια ή συχνότητα που απαιτούν για να δονηθούν τα ηλεκτρόνια του συγκεκριμένου υλικού.
Εξ αιτίας αυτού, τα ηλεκτρόνια ενός αντικειμένου που φαίνεται διαφανές, αντί να συλλαμβάνουν την ενέργεια του φωτός αφήνουν τα κύματα του φωτός να διέρχονται μέσα από το αντικείμενο / υλικό αμετάβλητα, στην αρχική τους φωτεινή συχνότητα.]
Κάτι άλλο τώρα, ανάμεσα στην ποικιλία των χρωματικών θεμάτων τα οποία έχουν ερευνηθεί από άλλους, έχουν καταγραφεί από διαφόρους, έχουν μελετηθεί και μελετώνται, η ιστοσελίδα μας έχει ασχοληθεί με πρωτότυπα θέματα τα οποία δεν ανευρίσκονται αλλού.
Τα κυριότερα θέματα από αυτά είναι, προς το παρόν, 3 τα εξής:
1) Ο χρωματισμός των μαγικών τετραγώνων.
2) Ο χρωματισμός των 9 Μουσών (βάση των μαγικών τετραγώνων).
3) Η προσπάθεια χρωματικής απόδοσης των 12 Ολυμπίων θεών, βάση του δωδεκαμερούς χρωματικού κύκλου του Ίττεν.
Όμως πέρα από τα ‘βαριά’ ή εξειδικευμένα άρθρα, μέσα στην δεκαετία που πέρασε έχουν αναρτηθεί πολλά άρθρα που μας λύνουν τις απορίες μας για διάφορα απλά καθημερινά χρωματικά θέματα, όπως πχ. που οφείλεται ο χρωματισμός της ίριδας του ματιού; γιατί το χρώμα των βρεγμένων αντικειμένων φαίνεται σκουρότερο απ’ ότι όταν αυτά είναι στεγνά; γιατί και ποιες κότες κάνουν καφετιά αυγά; γιατί το χιόνι έχει λευκό χρώμα; για ποιόν λόγο οι ζέβρες έχουν ασπρόμαυρες ραβδώσεις;
Μια πληθώρα άρθρων μας δίνει απαντήσεις που λύνουν απλές απορίες μας. Δεν έχετε παρά να ανατρέξετε σε παλαιότερα άρθρα και να βρείτε απαντήσεις στα ερωτήματά σας και να διαβάσετε αυτά που σας ενδιαφέρουν.
admin is | Topic: Uncategorized | Tags: None
No Comments, Comment or Ping
Reply to “Μια δεκαετια χρωματα”