xromata.com


Υπαρχουν τα χρωματα; (α)

 

Ένας φυσικός απαντά

Υπάρχουν όντως τα χρώματα; (α)

 

Σε προηγούμενο άρθρο μας με τίτλο «Εξωλογικά ερωτήματα» αναφερθήκαμε στην ιστοσελίδα http://www.askamathematician.com/

και υποσχεθήκαμε να ασχοληθούμε με κάποια από τα ερωτήματα που έχουν τεθεί εκεί γύρω από το φως και τα χρώματα, αρχίζοντας πρωτίστως με το ερώτημα που είχε απασχολήσει στο παρελθόν και την δική μας ιστοσελίδα: Υπάρχουν όντως τα χρώματα;

 

 

Υπάρχουν τα χρώματα; Do colors exist? Είναι το ερώτημα στο οποίο καλείται να απαντήσει ο φυσικός και ιδού τι απαντά:

Φυσικός: Τα χρώματα υπάρχουν κατά τον ίδιο τρόπο με τον οποίο υπάρχουν η τέχνη και η αγάπη. Μας γίνονται αντιληπτά, και οι άλλοι άνθρωποι μας καταλαβαίνουν γενικά όταν μιλάμε γι’ αυτά αλλά, κατά κάποιο τρόπο, δεν υπάρχουν πραγματικά "έξω από τον κόσμο μας" (τον προσωπικό κόσμο καθενός μας).

Παρόλο που μπορούμε να εκφράσουμε αντι- κειμενικά σαφείς ορισμούς που προσδιορίζουν καταστάσεις όπως "πράσινο", "τέχνη", "αγάπη", στην πραγματικότητα, οι ορισμοί αυτοί είναι φτιαγμένοι επί τούτω ασαφείς. Έτσι αντιστοίχως, "πράσινο" είναι οποιαδήποτε ακτινοβολία του φωτός βρίσκεται σε μήκος κύματος μεταξύ 520 και 570 nm,

 

 

Μπορείτε να δημιουργήσετε έναν αντικειμενικό ορισμό για το πράσινο (αριστερά), αλλά αυτό δεν είναι πραγματικά αυτό που εννοούμε με τον όρο "πράσινο" (δεξιά).

 

 

η "τέχνη" εννοείται από πραγματικά αριστουρ- γήματα μεγάλων ζωγράφων έως τα κιτς πορτρέτα του Elvis σε μαύρο βελούδο,

 

 

ενώ η «αγάπη» είναι τόσο υποκειμενική όσο και ο προσωπικός ορισμός της «αγάπη είναι η μυρωδιά μιας ναπάλμ το πρωί» στην περίφημη ατάκα του λοχαγού, στην ταινία «Αποκάλυψη τώρα».

 


Αλλά αυτά τα είδη των ορισμών απλώς ανταποκρίνονται στην (υποκειμενική) εμπειρία – αντίληψη αυτών των καταστάσεων, σε αντίθεση με το τί είναι στην πραγματικότητα αυτά τα πράγματα.

Είναι βέβαιο ότι υπάρχει μια σειρά από μήκη κύματος του φωτός που οι περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο θα συμφωνήσουν ότι είναι το «κόκκινο» (rojo, rubrum, rauður, 红色, أحمر, rouge, red), ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι το ίδιο το φως είναι κόκκινο. Αυτό σημαίνει απλώς ότι ένας ανθρώπινος εγκέφαλος εξοπλισμένος με τα ανθρώπινα μάτια, θα το χαρακτηρίσει ως κόκκινο.

 

 

Το χρώμα είναι συναρπαστικό, επειδή, σε αντίθεση με την αγάπη, ο υποκειμενισμός του μπορεί εύκολα να μελετηθεί.

 

(συνεχίζεται)

 

 


 


is | Topic: Εξωλογισμοί, λειτουργίες όρασης χρωμάτων, Φύση και χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Υπαρχουν τα χρωματα; (α)”