Οι 12 Ολυμπιοι (Β2)
Και οι εξι γέγοναν δώδεκα
(Β2)
Ανάμεσα σε κάθε δυο από τους θεούς της βασικής εξάδας του Ολύμπου εγκαθίσταται (χρωματικά) κάποιος από την νεότερη εξάδα που συμπληρώνει το δωδεκάθεο.
Τα χρωματικά δεδομένα που έχουμε ως προς τους 6 αυτούς θεούς είναι πως ο φωτεινός χρυσοκίτρινος Απόλλωνας, θεός του φωτός, ταυτίζεται με το φωτεινότερο των χρωμάτων, το κίτρινο, έχοντας συμπληρωματικό του το μωβ, χρώμα το οποίο μοιραία αντιστοιχεί στην συμπληρωματική δίδυμη αδελφή του την Άρτεμη.
Αλχημικά (και όχι μόνον) έχουμε σαν δεδομένα το πράσινο για την Αφροδίτη και το κόκκινο για τον Άρη, συμπληρωματικό της πράσινης Αφροδίτης με την οποία ήταν ερωτικό ζευγάρι και γέννησαν τον Έρωτα και την Αρμονία.
Ο Ήφαιστος, ο σιδηρουργός των Ολυμπίων σχετίζεται κατά κύριο λόγο με την φωτιά που, παρ’ ότι θεωρείται κόκκινη, το πραγματικό της χρώμα είναι το πορτοκαλί. Εξ άλλου ότι πυρώνεται κοκκινίζει και όσο περισσότερο θερμαίνεται ξανοίγει σε πορτοκαλί.
Όσο για την Αθηνά, θεά της Σοφίας, δεν υπάρχει καταλληλότερο χρώμα από το μπλε, το χρώμα του πνεύματος.
Συμπληρωματικά χρώματα το μπλε με το πορτοκαλί. Συμπληρωματική η Αθηνά Σοφία προς τον Ήφαιστο Τεχνολογία; Βεβαίως! Αν το σκεφτούμε καλά θα δούμε ότι η τεχνολογία για την ανάπτυξη και εξέλιξή της έχει ανάγκη από την πνευματική λειτουργία, γι’ αυτό και ο Ήφαιστος κατά την μυθολογία επιθυμώντας να ζευγαρώσει με την Αθηνά, προσπάθησε να την βιάσει για να την κατακτήσει.
Με τα δεδομένα αυτά τοποθετούμε τους νεότερους θεούς ως εξής:
Μεταξύ κυανοπράσινης Ήρας και κιτρινοπράσινου Ποσειδώνα, στην θέση του πράσινου χρώματος εγκαθίσταται η Αφροδίτη, η θεά του κάλους, έχοντας ακριβώς απέναντί της τον συμπληρωματικό κόκκινο εραστή της, τον Άρη.
Από την άλλη πλευρά της κυανοπράσινης Ήρας, μεταξύ αυτής και του μπλε – μωβ συζύγου της, του Διός, στο μπλε χρώμα (χρώμα του πνεύματος), τοποθετείται η θεά της σοφίας, η Αθηνά, έχοντας διαγωνίως απέναντί της, στο συμπληρωματικό της χρώμα, το πορτοκαλί, τον ποθώντα αυτήν Ήφαιστο, τον τεχνουργό θεό.
Τέλος, ανάμεσα στον κιτρινοπράσινο Ποσειδώνα και την πορτοκαλοκίτρινη Δήμητρα, στην θέση του κίτρινου χρώματος, έχουμε τον θεό του φωτός, τον Απόλλωνα και απέναντί του, στο συμπληρωματικό του κίτρινου, μωβ χρώμα, την δίδυμη αδελφή του, την Άρτεμη.
Μωβ η Άρτεμις; Η Άρτεμις που, όπως είπαμε προηγουμένως, αντιπροσωπεύει το ετερόφωτο ασημόλευκο σεληνιακό φως; Ναι, υπάρχει σχέση μεταξύ ασημόλευκου (φωτεινού, λαμπερού λευκού) και μωβ χρώματος. Ας αναλογισθούμε απλώς ότι το ορατό φάσμα δίνει λευκό φως, ενώ το συμπαντικό φως θεωρείται μωβ…. εδώ όμως ανοίγει άλλο κεφάλαιο που δεν είναι του παρόντος θέματος.
Επί του θέματος τώρα, στον χρωματικό κύκλο δεν υφίσταται λευκό χρώμα, οπότε η αντίστοιχη προς το ασημόλευκο χρώμα θεά Άρτεμις καταλαμβάνει ούτως ή άλλως την θέση του μοναδικού εναπομείναντος χρώματος που δεν είναι άλλο από το μωβ.
Μια άλλη σύνδεση μεταξύ αργυρού και μωβ χρώματος είναι η αλχημική, όπου το μέταλλο του μωβ Ερμή είναι ο ασημένιος υδράργυρος.
Μάλιστα, ο Ερμής! Εδώ ανοίγει άλλο ένα κεφάλαιο, αυτό των δυο σφετεριστών θεών, του Ερμή και του Διόνυσου, γιοί του Δία και αυτοί, οι νεότεροι θεοί του Ολύμπιου Δωδεκαθέου που παραγκώνισαν από τον Όλυμπο τους πρεσβύτερους των θεών, τον Άδη και την Εστία και κατέλαβαν τους θρόνους τους και τα χρώματά τους. Ο Ερμής τον πορφυρο – μωβ Άδη και ο θηλυπρεπής στην εμφάνιση Διόνυσος την πορτοκαλοκόκκινη Εστία.
Έτσι η επικράτηση της πατριαρχίας δηλώνεται με την εμφάνιση των δυο αυτών νεότερων θεοτήτων που επιφέρουν μια σχετική ανισορροπία στο Ολύμπιο Δωδεκάθεο, όπου από 6 θήλεις θεότητες και 6 άρρενες καταλήγουμε σε 5 θηλυκές και 7 αρσενικές, ήτοι:
Ήρα, Δήμητρα, Αφροδίτη, Αθηνά, Άρτεμις και
Ζευς, Ποσειδών, Άρης , Ήφαιστος, Απόλλων, Ερμής, Διόνυσος.
admin is | Topic: Μύθοι και χρώματα, συμπληρωματικά χρώματα, Χρωματικός κύκλος | Tags: None
No Comments, Comment or Ping
Reply to “Οι 12 Ολυμπιοι (Β2)”